logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Foodreview: nieuwe Original Spices, Surinaamse Roti en Chef’s Gehaktbal

Iedereen in Nederland zal wel minstens één potje van Euroma in zijn keukenkastjes hebben staan. Euroma zorgt al jaren voor meer smaak in onze gerechten met kruiden, specerijen en speciale mengsels. Sinds kort zijn er twee unieke specerijenmelanges bijgekomen in de Original Spices lijn. De lijn ken je vast al: hij is al bijna tien jaar verkrijgbaar en wordt ontwikkeld in samenspraak met 3-sterrenchef Jonnie Boer van de Librije. Vanaf nu vind je in de supermarkt de specerijenmelanges Surinaamse Roti en Chef’s gehaktbal. De Original Spices zijn ideaal om gerechten en vlees(vervangers) mee op smaak te brengen omdat iedereen zo naar eigen smaak de intensiteit van het gerecht kan bepalen. En let wel: ze zijn zoutloos. Die breng je dus zelf naar smaak aan! Dat hoeft bovendien niet veel te zijn, je zult merken dat je met een beetje zout al een geweldige boost geeft aan je smaakbeleving!

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

De ontmoeting tussen gehaktbal en piccalilly

Misschien heb je het recept al eens voorbij zien komen, de gehaktballen van Jonnie Boer die hij regelmatig bij de maaltijd van zijn personeel serveert. Deze inmiddels beroemde smaakbommen zijn zeker de moeite waard om thuis eens na te maken en zijn even lekker met een vleesvervanger! In samenwerking met Jonnie heeft Euroma een passende 100% pure melange ontwikkeld die je daarbij goed kunt gebruiken. De basis van deze 100% pure melange bestaat uit mosterdzaad, kurkuma, knoflook en tomaat. Daarnaast is er gember, cayennepeper, citroensap, peterselie, piment en oregano aan toegevoegd voor een juiste balans in smaken. Het idee achter deze melange is de ontmoeting tussen gehaktbal en piccalilly. Het frisse van citroen, het pittige van mosterd en de diepgang en kleur van kurkuma. Geef je oer-Hollandse (vega) gehaktbal met deze melange een twist of gebruik het in een zelfgemaakte jus of als smaakmaker in een Hollandse stamppot.


Recept: Euroma Chef’s Gehaktbal van Jonnie Boer

Euroma Chef's Gehaktbal van Jonnie BoerVoorbereiding: 0 uur en 10 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 25 minuten
Soort gerecht: Bijgerecht
Keuken: Nederland
Genoeg voor: 6

Dit heb je nodig

  • 600 gram half-om-halfgehakt
  • 2 el Euroma Chef’s Gehaktbal kruiden
  • 4 eieren
  • 100 gram crackers of getoast brood, fijngemalen
  • 2 el (Zwolse) mosterd
  • 1 el sambal
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el balsamico-azijn
  • 2l gebonden kalfsjus
  • klontje boter

Zo maak je het

  1. Snijd de sjalot en de knoflook fijn.
  2. Verhit de pan en smelt de boter. Bak hierin de knoflook en sjalot tot deze mooi glazig zijn.
  3. Meng samen met het gehakt, de Chef’s Gehaktbalkruiden, eieren, balsamico-azijn, crackers, mosterd, knoflook, sjalot en sambal tot je een mooie, smeuïge massa krijgt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Verdeel het mengsel in 6 gelijke porties en rol hier ronde ballen van.
  5. Bak de gehaktballen aan beide kanten aan in een braadpan met de rest van de boter.
  6. Gaar als laatste de gehaktballen tegen het kookpunt aan in de gebonden kalfsjus.

Een feest van smaak maar dan pittig, aards en in balans

In de Original Spice Surinaamse Roti van Jonnie Boer, staat de basis van deze melange gelijk aan de relaxte sfeer van Suriname. Eén van de meest bekende gerechten hiervandaan, roti, is er eentje die iedereen een keer in zijn leven zou moeten eten. De simpele basis van aardappel, (vega) kip en kousenband/sugar snaps wordt compleet met ei, rotivellen en – misschien wel het belangrijkste onderdeel – de mix van pure kruiden en specerijen. De masalakruiden, een mix van onder andere koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella zaad, fenegriek en peper, vormen de basis van deze melange en geven het gerecht een uitgesproken en herkenbare smaak. Naast de Surinaamse roti zijn deze kruiden ook ideaal om te gebruiken in een eiersalade, curry of ragout.


Recept: Euroma Original Spice Surinaamse Roti van Jonnie Boer

Euroma Original Spice Surinaamse Roti van Jonnie BoerVoorbereiding: 0 uur en 15 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 45 minuten
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Suriname
Genoeg voor: 4

Dit heb je nodig

  • 4 Surinaamse rotiplaten
  • 2 el Euroma Surinaamse roti kruiden van Jonnie Boer
  • 500 gram sugarsnaps
  • 480 gram (vegetarische) kipstukjes
  • 250 gram aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 rode chilipeper, fijngesneden
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 250 ml water
  • evt. 5 gram verse koriander, fijngesneden
  • zonnebloemolie
  • zout en peper

Zo maak je het

  1. Verhit 4 eetlepels zonnebloemolie in een pan met dikke bodem op halfhoog vuur en fruit de ui, knoflook en Euroma Surinaamse Rotikruiden 2 minuten aan.
  2. Verhoog de temperatuur en voeg de (vegetarische) kipstukjes toe aan de pan. Bak alles 3 minuten. Voeg de aardappelen en het water toe, roer alles goed door elkaar en breng het aan de kook.
  3. Voeg de rode chilipeper en sugarsnaps toe aan de pan en laat alles 25 minuten sudderen op een lage temperatuur met het deksel op de pan. Controleer of de aardappelen gaar zijn door er met een vork in te prikken. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  4. Bereid de rotiplaten volgens de instructies op de verpakking.
  5. Verdeel de rotiplaten over de borden, samen met de vulling en garneer eventueel met verse gesneden koriander. Serveer direct!

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.