logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Eternal, Steven van Belleghem

Veel schrijvers schrijven vanuit hun eigen kennis en ervaring. Een slimme zet, dat scheelt veel research. Bovendien kun je het beste schrijven over je eigen passie en achtergrond, die bevlogenheid laat zich op een andere manier maar moeilijk vangen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de eerste thriller van de Vlaming Steven van Belleghem gaat over de toekomst en hoe onze wereld in elkaar steekt over – pak ‘m beet – 20 jaar. Steven is namelijk een schrijver van vijf managementboeken, die stuk voor stuk bestsellers werden. Eternal is zijn thrillergebuut, waar hij vooruitblikt naar het jaar 2041.

Toekomstbeeld

Je wilt het misschien niet horen, maar een groot deel van onze wereld en onze maatschappij wordt bepaald door ons consumentengedrag. De macht van merken en leveranciers, de invloed van social media… ze spelen allemaal ontzettend grote rollen in ons doen en laten. Steven droomt graag vooruit en maakt vaak de juiste inschattingen. In Eternal mixt hij dat met de nodige dramatiek en gaat hij net een stapje verder. Want wat gebeurt er als technologiebedrijven de mogelijkheid krijgen om onze hersenen rechtstreeks te manipuleren waardoor elke vorm van vrij denken uitgeschakeld wordt?

Thriller Eternal

Op 25 november 2041 gaat iets gruwelijk mis met een techniek waar miljoenen mensen blindelings op vertrouwen. Op de San Mateobrug in San Francisco maakt een zelfrijdende auto een plotse bocht naar links, waardoor hij zo het water in rijdt. Na een diepgaand onderzoek blijkt bovendien dat de laatste audioboodschap van de bestuurder is geblokkeerd… hoe kan dat? Romy Bell, collega van de passagier bij het hightechbedrijf X-Com, kiest eieren voor haar geld en besluit onder te duiken. Ze vermoed dat het ongeluk namelijk moord is geweest, en dat zij ook op dezelfde lijst staat. In korte tijd verandert haar leven in een nachtmerrie vol beklemmende angst, slachtoffers en achtervolgingen. Want de techniek staat voor niets en is overal om haar heen! In de regel is dat prettig en makkelijk, de gezondheidszorg werkt preventief, alles om je heen wordt digitaal begeleid, maar blijkbaar kan het ook tegen mensen gebruikt worden.

Ga direct naar Eternal op BOL.com.


Recensie over Eteral

Futurische boeken zijn vaak een beetje too much. Er wordt te veel gegrepen naar een soort utopie met futuristisch uitziende robots die de meeste mensentaken hebben overgenomen. De kracht van Eternal zit hem in het feit dat de hele maatschappij eigenlijk best geloofwaardig in elkaar steekt. De ontwikkelingen die de verschillende technieken doormaken zouden over 20 jaar best op het punt van dit boek kunnen zijn. Daarbij houdt het je meteen een spiegel voor… is dat een wereld waarin je wilt leven? Of moeten we toch eens wat veranderen? Veel nadruk krijgt die vraag natuurlijk niet: Eternal is vooral een spannende pageturner die heerlijk is geschreven en vlot wegleest.

Score: 8


Informatie

Eternal,
Illustrator: nvt
Uitgever: Manteau, 320 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789022337387. Prijs: 22.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.