logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Espressions Smart Pressure Cooker 5,7 Liter


Ik moet jullie iets bekennen, voor ik aan deze review begin: de Espressions Smart Pressure Cooker is de eerste slowcooker / hogedrukpan die ik heb. Ik kan ‘m dus niet vergelijken met andere merken of modellen (hoewel dit vooralsnog het enige model van Espressions is). Je zou deze pan kunnen vergelijken met de vele Crock-Pots die er zijn – de fabrikant van Espressions is niet toevallig ook importeur van de Crock-Pots. Het opvallende aan dit model is misschien wel de prijs-kwaliteit. Je krijgt ontzettend veel functies voor een heel scherpe prijs. Je kunt stomen, stoven, slow-cooken, sauteren, koken onder druk en nog veel meer. Lees snel verder in deze review over de Espressions Smart Pressure Cooker.

Vormgeving

De Espressions Smart Pressure Cooker ziet er heel strak en misschien zelfs wel sober uit. Op de voorkant vind je de bedieningselementen en het led-scherm met alle functies. De pan zelf is groot en rond (hey – hij heeft een inhoud van 5,7 liter!) met een rvs binnenpan. Bovenop leg je de meegeleverde glazen deksel of de hogedrukdeksel, afhankelijk wat je ermee gaat doen. Daarnaast krijg je een spatel, een maatbekertje en een stoommandje meegeleverd. De knoppen zitten verwerkt achter een kunststof laagje, waardoor je een tiptoets-effect krijgt. De lampjes en instructies worden helder opgelicht op het zwarte scherm. Minpuntje vind ik dat sommige delen al zijn uitgestanst in het zwart, waardoor het in feller licht niet altijd goed zichtbaar is welke lampjes branden. Heel praktisch is de mogelijkheid om snel een uitgestelde starttijd in te stellen, maar ook om de stoom af te blazen met een knop op de voorkant. Veel hogedrukpannen laten je het drukventiel zelf indrukken, wat natuurlijk niet heel veilig is. Daar scoort Espressions al pluspunten.

Functies

De Espressions Smart Cooker is eigenlijk een alleskunner: het heeft alles in huis om iedere dag weer een andere maaltijd op tafel te zetten. Je kunt sauteren, slowcooken, onder druk koken en stomen. Combineer die functies achter elkaar en je hebt een nieuwe wereld die voor je opengaat! Om het je makkelijk te maken heeft Expressions automatische programma’s voorgeprogrammeerd voor soep, rijst, risotto, pasta, kip, bonen, vlees en nog veel meer. Deze programma’s stellen automatisch de juiste tijd en instellingen voor je in, die je vervolgens nog kunt aanpassen voor een persoonlijk resultaat. Ikzelf vind stoofvlees bijvoorbeeld lekker als het echt helemaal zacht is en stel de kooktijd dus wat langer in. Andere mensen houden misschien van wat meer bite en kiezen een kortere tijd. Je snapt dat de automatische programma’s een keur van mogelijkheden bieden. Als nieuwkomer in dit segment is het echter een beetje tasten in het duister, aangezien de handleiding geen recepten biedt. Er is wel een overzicht met beknopte informatie over te voorgeprogrammeerde temperaturen en kooktijden, die je als houvast kunt gebruiken. Online vind je wel een groeiend aantal recepten voor de hogedrukpan en recepten voor de slowcook-modus.

Zoeken naar recepten

Het is dus zoeken naar recepten die je kunt proberen. Vooral de combinaties in ingrediënten en de kooktijd zijn daarbij behoorlijk anders dan wanneer je normaal zou koken. Het helpt daarbij als je begrijpt wat je normaliter zou doen in de pan – en waarom. Door vlees eerst te sauteren in de pan voor je de vloeistof erbij doet, krijg je bijvoorbeeld een andere structuur dan wanneer je het vlees rauw in de pan doet voor je het gaat stomen. Het kan wel, maar het resultaat is anders. Net als wanneer je gebakken uien toevoegt of rauwe uien: je krijgt een andere smaak! We zullen binnenkort een aantal recepten plaatsen die je met deze Smart Cooker kunt maken, om je een stuk op weg te helpen. Heb je eenmaal de slag te pakken, dan zul je ook jouw eigen recepten kunnen aanpassen om in deze alleskunner te bereiden. Houd wel rekening met het voorverwarmen. Bereid je soep, dan doet de cooker daar misschien maar een ruim kwartiert over, maar die timer begint pas te lopen zodra het vocht op temperatuur is!

Onderhoud

Nu hadden we natuurlijk wel een snelkookpan in huis, maar dan een ouderwetse… en eentje waarvan je het deksel helemaal moest demonteren voor je hem kon afwassen. Een prettig klusje was dat niet, vandaar dat-ie meer stof stond te vergaren dan gerechten te bereiden. Met de Espressions Smart Pressure Cooker is dat gelukkig anders. Natuurlijk haal je de rubber ring uit het deksel om hem goed schoon te krijgen, en je moet ook twee stoomventieltjes lospakken om ze goed af te wassen. Maar alles kan in de afwas mee – de rvs binnenpan zelfs in de vaatwasser – waardoor je in een mum van tijd weer klaar bent. Dat is eigenlijk het enige onderhoud dat echt van toepassing is. Voor slowcooken gebruik je de meegeleverde glazen deksel (handig tegen spatten … dat gaat soms best hard, hebben onze muren ontdekt).


Recensie over Espressions Smart Pressure Cooker

CooleSuggesties topper

De Espressions Smart Pressure Cooker zal je heel wat werk uit handen nemen. Het is echt een alles-in-een apparaat, dat je bijna een fornuis kan besparen. Dankzij de praktische functies is hij geschikt voor vrijwel alle soorten gerechten en kun je hem dagelijks inzetten voor handenvrij koken: zeker door gebruik te maken van de automatische programma’s stop je alle ingrediënten in de pan en kom je weer terug als alles klaar is. De pan regelt de temperatuur, de druk… hoe makkelijk kun je het maken? Bij slow-cookingrecepten moet je natuurlijk nog wel af en toe door de pan roeren, om alles goed te mengen en verdelen. De pan ziet er strak en modern uit, is makkelijk in onderhoud en is in veel situaties een redder in nood. Minpuntjes zijn de leesbaarheid van het scherm in fel licht en het ontbreken van recepten in de handleiding.

Score: 9


Informatie

Espressions Smart Pressure Cooker
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 179 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.