logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

eSIM, de opvolger van de fysieke simkaart

We hebben er met z’n allen lang op gewacht, we wisten dat het ging komen, maar wanneer was de vraag! Nu is het eindelijk zover, in Nederland nog vrij onbekend, maar het gaat de wereld veroveren. Het is nu namelijk mogelijk om een smartphone abonnement te bestellen met een eSim. eSIM is de opvolger van de fysieke simkaart ofwel de oplossing voor dat kleine onhandige kaartje. Dat simkaartje waar je altijd op moet wachten wanneer je een nieuw abonnement hebt afgesloten en de provider deze naar je toe stuurt. Dat gefriemel met dat minuscule kleine stukje plastic behoort ook tot de verleden tijd.

Embedded sim

Een simkaartje bevat alle gegevens die jouw smartphone nodig heeft om verbinding te maken met het netwerk. eSIM is een afkorting van embedded sim, naar het Nederlands vertaald “geïntegreerd systeem”. De eSIM zit namelijk ingebouwd in je telefoon maar doet verder precies hetzelfde als de oude plastic variant. GSMA, de overkoepelende organisatie voor smartphone providers wereldwijd heeft de e-SIM ontwikkeld. Symyo is één van de eerste partijen waarbij het mogelijk is om gebruik te maken van eSIM ofwel het virtueel bellen.

eSIM iets voor jou?

Heb je een nieuw abonnement nodig en wil je kijken of eSIM iets voor jou is? Dan is het verstandig om eerst te kijken of jouw smartphone deze functie ondersteund. Het aantal geschikte toestellen met deze functie is namelijk nog beperkt. Er verschijnen langzamerhand wel steeds meer smartphones met ingebouwde eSIM. Een aantal modellen die je voor het bellen met eSIM kunt gebruiken zijn:

  • Galaxy S20
  • Galaxy S20 Plus
  • Galaxy S20 Ultra
  • Galaxy Fold
  • Galaxy Z Flip
  • Google Pixel-smartphones
  • iPhone 11

Geen dual-sim smartphones meer nodig

Buiten het feit dat je niet meer hoeft te wachten tot je provider je simkaartje heeft opgestuurd en je ook nooit meer hoeft te prutsen om je kaartje te verwisselen, is er nog een ander groot voordeel bij het gebruiken van een eSIM. Dankzij het virtuele kaartje is er namelijk ruimte voor nog een kaartje. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld je zakelijke Sim Only bij Simyo afgesloten abonnement te combineren met je privénummer in één telefoon. Je hebt hiervoor dus geen dual-sim smartphone meer nodig en het meeslepen van twee toestellen is dankzij deze functie ook overbodig geworden.

eSIM ook handig voor Internet of Things-toepassingen

Een eSIM is sneller en veiliger dan de fysieke variant. Omdat je geen simkaartje meer hoeft te plaatsen, komt dit ook de stof en waterdichtheid van je toestel ten goede. Daarbij is een e-SIM niet alleen handig voor in je smartphone. Wat dacht je van slimme koelkasten, lampen en dergelijke die over een tijdje allemaal via het mobiele netwerk te bedienen zijn? Het virtueel verbinding maken zal grote vormen gaan aannemen ondanks het momenteel in Nederland nog vrij onbekend is.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.