logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Escape Room Virtual Reality

escape room vr-glasses[1]

Escape Rooms zijn echt helemaal hip en hot. Ze schieten als paddestoelen uit de grond in iedere uithoek van ons land. Het succes zit hem natuurlijk in het spanningselement. Lukt het jou om te ontsnappen binnen de aangegeven tijd? Daarbij zijn de missies en de opdrachten heel verschillend, maar in veel gevallen speelt de setting, de omgeving, een heel belangrijke rol. Hoe echter het lijkt, des te spannender het wordt! Escape rooms in een oude, vervallen kelder zijn dan ook een stuk spannender dan een escape room bij je thuis (hoewel die ook lekker spannend zijn). Waarschijnlijk ken je de Escape Room-spellen van Identity Games al. Maar het kan spannender, vonden ze. En dus kwamen ze met Escape Room Virtual Reality!

Andere wereld

Het gave van de Escape Room Virtual Reality is dat je echt even in een andere wereld stapt. Dankzij de meegeleverde VR-bril schuif je je smartphone in de houder en stap je in één van de twee aangeboden werelden, terwijl je met je partners meewerkt om te ontsnappen aan het grote gevaar. De eerste twee missies heten Submarine en Behind Enemy Lines, die je meenemen naar een zinkende onderzeeboot en een gevaarlijke oorlogssituatie. Escape Room The Game VR is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2017 in de categorie 12+ spellen. Samenwerken, creativiteit, logica en aandacht voor details komen samen in de Virtual Reality editie van Escape Room The Game.

Tijdsdruk

Natuurlijk is het ontzettend spannend om binnen een uur te kunnen ontsnappen. Escape Room Virtual Reality mengt daarvoor de normale wereld met een virtuele omgeving. Aangezien er namelijk maar één VR bril aanwezig is, zal het één speler zijn die een kijkje neemt in de virtuele wereld, zoekend naar aanwijzingen en tips. De andere spelers kunnen ondertussen verder met de opdrachten aan tafel – of moeten even wachten op die allesbeslissende tip. Natuurlijk beschikt de VR bril ook over de gangbare knop, waarmee elementen in de ruimtes worden geactiveerd. Houd overigens ook een smartphone of tablet bij de hand voor de Escape Room timer (of gebruik de Chrono Decoder uit het basisspel.

Submarine

Je bent dol op je werk als onderzoeker op een kleine onderzeeboot met een team dat je inmiddels als vrienden bent gaan zien. Jullie houden je bezig met het in kaart brengen van de meest onontdekte plekken op aarde: diepzeegrotten. Vandaag is de laatste dag van jullie onderzoek dat plaatsvindt in gevaarlijke, verraderlijke wateren. Tot nu toe heb je je nooit echt zorgen gemaakt, tot je ineens een enorme knal hoort en alles door elkaar wordt geschud. Je helpt je vrienden overeind en ziet direct aan de waarschuwingslampjes dat de dynamo, die de accu’s oplaadt, kapot is. Er is nog net genoeg stroom uit de hoofdaccu om zuurstof te generen voor één uur…

Behind Enemy Lines

Het is zover: je bent officieel soldaat. Je bent uitgezonden naar een ver buitenland waar het jullie gevaarlijke missie is om een aantal locaties te fotograferen die door informanten zijn aangewezen. Eigenlijk geen missie voor een stelletje groentjes. Gelukkig wordt de helikopter bestuurd door jullie strenge, maar rechtvaardige kapitein Salvador Alvarez: een gedecoreerde veteraan die het onherbergzame gebied kent als zijn broekzak. Tijdens de terugvlucht begint de motor opeens te haperen en storten jullie uiteindelijk met een donderend geraas in vijandelijk gebied neer. Eenmaal bijgekomen blijkt Alvarez verdwenen. Zou hij gevlucht zijn? Is hij hulp gaan halen? Jullie hebben nog één uur voor het donker wordt en jullie overgeleverd worden aan de nachtelijke patrouilles van de vijand…

De VR-editie van Escape Room The Game bevat 2 verschillende avonturen, een speciale Escape Room The Game VR-bril, Hint Decoder en 2 x 8 hintkaarten. De set kan met en zonder het basisspel gespeeld worden. Heb je het basisspel niet? Download dan de Escape Room The Game-app op een tweede smartphone en gebruik deze als digitale Chrono Decoder tijdens het spelen. Maar voor de ultieme spelervaring raden we je aan met de Chrono Decoder uit het basisspel te spelen.

Conclusie over Escape Room Virtual Reality

Virtual Reality is een geweldige uitbreiding voor het Escape Room basisspel. Het maakt het spel nog een stuk spannender en realistischer. Houd daar rekening mee – misschien dat het voor sommigen té spannend is om door de VR bril mee te kijken. Gelukkig zijn er ook tafelspelers nodig die de opdrachten mee uitvoeren en oplossen. Zo moet je als team zien te overleven in spannende situaties.

Door: CooleSuggesties
Score: Escape Room Virtual Reality krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

VR-editie Escape Room The Game, Identity Games
Genre: escape room,
Tijdsduur: 60 minuten.
Voor 3-5 spelers. Leeftijd: vanaf 16 jaar. Prijs: 24.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.