logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Escape Room: The Game – Puzzle Adventures


Ben jij fan van escape rooms, maar kun je niet altijd een geschikt gezelschap vinden om je binnen de denkbeeldige gevangenis op te laten sluiten? Dan is Escape Room: The Game – Puzzle Adventures een geweldige optie. Maar ook als je een minder dramatische escape room zoekt, met wat meer afwisseling tussen de hersenkrakers. Puzzle Adventures wisselt namelijk af tussen de doordenkers van een escape room en het ouderwets aan de slag gaan met puzzelstukjes.

Puzzelen maar

Escape Room: The Game – Puzzle Adventures neemt je mee naar een unieke omgeving, in het geval van Secret of the Scientist naar de wereld van wetenschap en onderzoek. Geen nood trouwens – hoewel de naam van het spel in het Engels is, is het spel verder volledig in het Nederlands! Waarschijnlijk hadden ze hier beter gekozen voor een Nederlandstalige naam of omschrijving op de doos, maar dat is misschien iets voor een herdruk. In de wetenschappelijke omgeving wordt jij als bewaker op een alarm afgestuurd, dat in een afgelegen pand rinkelt. Wanneer je op de locatie arriveert, ontdek je al snel een lijk in de eerste kamer die je binnentreedt. De deur valt dicht… en blijkt geen klink te hebben aan de binnenkant. Lekker handig! Maar gelukkig krijg je aanwijzingen en hints om naar de volgende kamer te komen. Iedere kamer zit in het spel in een apart vakje verstopt en bestaat uit puzzelstukjes en wat hulpmiddelen om de puzzel tot een goed einde te brengen.

Bijzondere kamers

Het leuke aan deze Puzzle Adventures is wel dat het fysieke puzzelen al een beste uitdaging blijkt. Waarom? Nou: omdat de puzzels meerdere hoeken hebben en in eenzelfde kleurstelling zijn uitgewerkt! De kleine puzzelstukjes vormen kamers met meerdere hoeken en nissen, waardoor het maken ervan al een uitdaging op zich blijkt. Deze puzzels laten zich het beste maken met 1 of 2 spelers, vandaar ook het geadviseerde aantal spelers. Op de afbeeldingen van de puzzels staan hints en aanwijzingen die je nodig hebt op de puzzels te maken. Daarvoor heb je soms extra accessoires nodig, die je op papier krijgt meegeleverd in de doosjes.

Sleutelwiel

Iedere ruimte levert je een code op van vier cijfers. Elk van die cijfers staan op een kwart van een cirkel. Leg ze naast elkaar op het draaiwiel en los de rekensom op. Zo weet je hoe vaak je met de klok mee of tegen de klok in moet draaien om de code te zien. Komt de code overeen met het symbool en de kleur van één van de andere vakjes? Dan heb je de puzzel goed opgelost en mag je het volgende vakje openmaken. Aan de onderkant van de klep staat een stukje van het spannende verhaal, vind je de puzzelstukjes voor de volgende kamer en de benodigde attributen. Dankzij deze manier van werken heb je een zelfregulerend en zelfcontrolerend systeem, dat eigenlijk niet mis kan.


Recensie over Escape Room: The Game – Puzzle Adventures

De Puzzle Adventures van het beproefde concept Escape Room – The Game zijn een geweldig leuke uitbreiding op de bekende Escape Rooms. Je kunt ze makkelijk koppelen aan een timer (er staat 3,5 uur voor het oplossen van deze set) maar dat is echt optioneel. Je kunt net zo makkelijk zonder de timerfunctie aan de slag. Het puzzelen zal een groot deel van de tijd in beslag nemen, de denkpuzzels zijn afwisselend en uitdagend – maar niet heel erg moeilijk. Dit spel is daarom ook voor de wat minder ervaren escaperomist erg leuk om te doen. Het spel is netjes afgewerkt, de speldynamiek en het verhaal komen dankzij de verschillende kamers goed uit de verf. Leuk detail: door het spel heen bouw je langzaam maar zeker aan je huis, tot deze volledig af is!

Score: 8


Informatie

Titel: Escape Room: The Game – Puzzle Adventures
Uitgever: Identity Games
Genre: escape room, puzzel
Tijdsduur: minuten.
Voor 1 tot 2 spelers.
Leeftijd: vanaf 16 jaar.
Adviesprijs: 14.99 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.