logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De erfenis van Tesla, Neal Shusterman

Neal Shusterman is voor ons geen onbekende. Vorig jaar schreven we een recensie over Dor, dat hij samen met zijn broer Jarrod schreef. De Erfenis van Tesla is echter een geheel eigen project – en wat mij betreft is dat een prima keuze. Neal staat zijn mannetje als het aankomt op het neerzetten van een spannend verhaal!

Nikola Tesla

Nu moet je niet meteen denken aan de beroemde Elektrische auto’s, ontworpen door Elon Musk, maar je moet wat verder de geschiedenis induiken. Er is namelijk een wereldberoemde uitvinder geweest in Servië: Nikola Tesla, die heel wat heeft geëxperimenteerd met elektriciteit. Een gave gast, als je het mij vraagt, maar daar is de mening in dit boek een beetje over verdeeld. Bekijk dit filmpje maar eens over de bekendste vinding van Tesla: hierbij worden stroomgeleiders en frequenties gebruikt voor spectaculaire resultaten!

De erfenis van Tesla

Nu heeft Tesla heel wat uitvindingen op zijn naam staan, waar hij lang niet overal de juiste eer voor heeft gekregen. Door een vete met niemand minder dan Thomas Edison was er een echte strijd om de octrooien… en werden er smerige spelletjes gespeeld. Tesla had dus een flink aantal uitvindingen verstopt – op de zolder van een oudtante van Nick, wel te verstaan. De hoofdpersoon van ons boek is Nick, een veertienjarige jongen die in het huis van zijn oudtante komt wonen. Zijn oude huis is namelijk in vlammen omgegaan, waarbij ook zijn moeder om het leven is gekomen.

Zolderzooi

Op zolder vind hij echter een flinke hoeveelheid spullen waar hij werkelijk niets mee kan. Hij besluit er het beste van te maken en de spullen tijdens een garage sale aan te bieden. Ondanks de stromende regen komen er tal van mensen op af, die hem grote bedragen geven voor de oude spullen. Hoe kan dat? Waarom trotseren de mensen een stortregen om naar zijn oude rotzooi te komen kijken? En waarom betalen ze zo veel? Het zit Nick allemaal niet helemaal lekker. Toch ontdekt hij vrij snel waarom dat zo was. De spullen blijken namelijk bijzondere gaven te bezitten! Het waren uitvindingen van Nikola Tesla, en laten je bijvoorbeeld de toekomst zien, het juiste antwoord geven op alle vragen, alle ballen vangen… en nog veel meer.

Problemen op komst

Maar dat is natuurlijk een gevaarlijk iets. Nick ontdekt te laat dat de spullen misschien wel gevaarlijk kunnen zijn. Zeker wanneer er een mysterieuze man op hem afstapt, die veel geld en macht blijkt te hebben. De man is lid van een geheime club, de Accelerati, een club die alsmaar meer macht wil. En de uitvindingen van Nicks zolder zouden daar wel eens voor kunnen zorgen! Nick doet er alles aan om de uitvindingen te bemachtigen, maar wie hebben ze allemaal gekocht? Het was zó druk tijdens de verkoop! Gelukkig kan hij rekenen op de hulp van zijn nieuwe vrienden, de charmante Caitlin waar hij een oogje op heeft, de praatzieke Mick die zich overal mee bemoeit en de neerslachtige Vince, die het liefst in zijn kelder vertoeft. Samen gaat dit bijzondere team de uitdaging aan om de erfenis van Nikola Tesla te beschermen!

Ga direct naar De erfenis van Tesla op BOL.com.


Recensie over De erfenis van Tesla

De erfenis van Tesla is het eerste deel van de Accelerati-trilogie, die eerder onder andere titels is uitgebracht. Het verhaal is spannend en verrassend, met bijzondere items die op de zolder hebben gelegen. Er zitten een paar bijzonder wendingen in het verhaal, een heleboel doorlopende grapjes (en dan doel ik ook op Theo!) en een heel fijne opening om verder te gaan met het volgende deel. Ik kan bijna niet wachten! Het boek heeft een mooi tempo, maar ook wel wat moeilijke woorden. Het is dus niet voor beginnend lezers bedoeld.

Score: 8


Informatie

De erfenis van Tesla,
Illustrator: nvt
Uitgever: van Goor, 320 pagina’s, paperback.
Vanaf: 11 jaar. ISBN: 9789000371990. Prijs: 10 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.