logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Erebos ontwaakt, Ursula Poznanski

In 2011 schreef ik een boekrecensie over het eerste boek dat ik van Ursula Poznanski las: Erebos. Zoals je in die recensie kunt lezen, was ik goed onder de indruk van het boek – niet alleen van het verhaal, maar ook zeker van het concept. Als nieuwbakken ouder (Tim en Bram waren destijds 3 en 5 jaar) sta je nog niet zo veel stil bij al dat soort gevaren, het boek was dus een subtiele eye-opener. Nu, tien jaar later, ligt het vervolg van Erebos voor me. Erebos ontwaakt weer. Het is weer tot leven gewekt en trekt spelers willens en wetens de magische wereld van gamen in.

Terug van weggeweest

Het bijzondere is dat in dit boek de tijd ook niet heeft stilgestaan. Een aantal oude bekenden worden weer voor de dag getoverd en aan het spel gekoppeld, met Nick als hoofdpersoon van het boek – die in het eerste boek de held was om Erebos te ontmantelen. Nu is alles echter anders: Nick zit op de universiteit, heeft bijbaantjes en een druk sociaal leven. Hoe past gamen daar helemaal in? Toch zet Erebos hem flink onder druk. Het spel installeert zichzelf op zijn computer en smartphone, vanaf waaruit het spel Nick continu in de gaten kan houden en hem bespeelt als een marionet.

Gamen onder druk

Zo lees je vanuit eerste hand dat Erebos een flinke invloed kan hebben op de mensen die het inschakelt en ‘uitnodigt’ om te gaan spelen. Het houdt alle spelers van begin tot het eind in de gaten, weet wanneer ze valsspelen of het spel botweg negeren… en zet daar fikse represailles tegenover. Zo bootst het spel Nicks stem na om het uit te maken met zijn vriendin (nou ja – echt vriendin was het nog niet, maar die kans is zeker verkeken). Met frisse tegenzin kruipt Nick dus te pas en te onpas achter zijn computer om als zijn alter ego, de donkerelf Sarius, ten strijde te trekken in de World-of-Warcraft-achtige wereld van Erebos. En Erebos ontwaakt zijn computer wanneer het dat wil!

Nieuwe spelers

Het zijn trouwens niet alleen oudgedienden die Erebos spelen. Sterker nog: die zijn op één hand te tellen. Er is ook ruimte voor een nieuwe garde gamers, zoals Derek, een jongen die thuis strak binnen de lijntjes wordt gehouden en die ook onder invloed is van de game. Daarbij heeft het spel voor Derek heel wat meer opdrachten in petto dan voor Nick. Bovendien geniet Derek flink van de beloningen die hem worden voorgehouden in het spel. Voor een nieuw harnas of betere wapens wil hij best een pakketje ophalen en ergens anders afleveren! Voor hem wordt het echter ook serieus als het meisje waar hij een oogje op heeft ineens verdwijnt. Hij koppelt die verdwijning aan wat waarschuwingen die hij vanuit het spel heeft gehoord en vraagt zijn vertrouweling in de game, Idmon, om hulp.

Ga direct naar Erebos ontwaakt op BOL.com.


Recensie over Erebos ontwaakt

Erebos ontwaakt is een beklemmende thriller voor jongvolwassenen dat helemaal draait om gamen. Waar het eerste deel draaide om een groep middelbare scholieren die in de ban was van het spel, nu zijn er ook een aantal volwassenen betrokken (die bij het eerste spel ook meespeelden). Langzaam worden pionnen op hun plek gezet middels kleine opdrachten, iedere speler vervult een schakeltje in het systeem. Erebos Ontwaakt is vlot geschreven en heeft een geweldige spanningsboog. Het dut nergens in, het tempo blijft hoog en de sfeer blijft gespannen. De conclusie is eerzaam en laat verschillende mysteries oplossen, wat een fijn resultaat heeft. Oh ja: en wees niet verbaast als je vanaf dit moment wat argwanend kijkt naar je smartphone, games en slimme apparaten. Je vertrouwt niets meer!

Score: 8


Informatie

Erebos ontwaakt,
Illustrator: nvt
Uitgever: Lemniscaat uitgeverij, 312 pagina’s, paperback.
Vanaf: 13 jaar. ISBN: 9789047712183. Prijs: 19.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.