logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Er op uit met kinderen: Mechelen, dag 1 van 3

Als je aan Belgische steden denkt, kom je al snel op Antwerpen en Brussel uit. Maar er is meer dan dat! Wij gingen met onze kinderen op onderzoek in de tweede stad van de provincie Antwerpen: Mechelen. Ondanks het formaat en de rijke geschiedenis is het een gemoedelijk stadje viel ons al meteen op. Toch doet die rust niet af aan de allure van de omgeving, de mooie gebouwen en sfeervolle pleintjes. Dat wordt ouderwets genieten!

Weetje: Mechelen heeft als bijnaam Maneblussers gekregen. Dat komt omdat er in 1687 iemand heeft gedacht dat de Sint Romboutstoren in brand stond, terwijl de dronkaard enkel wat nevel zag, verlicht door de maan. Iedereen stond echter al klaar met emmers water, klaar om de maan te blussen…

Aankomst in Mechelen

Vanuit het (toegegeven — wat verouderde) station in Mechelen is het nog een goede tien tot vijftien minuten lopen voor je in het echte centrum arriveert. Ons hotel was snel gevonden: Novotel Mechelen ligt aan de rivier de Dijle, die Mechelen doorkruist. Aan de Dijle vind je veel restaurantjes en eetgelegenheden waar je goed terecht kunt voor een hapje en een drankje. Het is een bron van gezelligheid en zowel overdag als ’s avonds is het er heerlijk vertoeven. Neem met kinderen daarnaast altijd een hotel in het centrum van een stad. Niets fijner dan meteen in het stadse gedruis komen als je de deur uitstapt! Bovendien bespaart je dat een stukje heen-en-weer reizen. Wij reisden per trein en kwamen rond het middageten in Mechelen aan. De koffers kun je in hotels bijna altijd in een afgesloten ruimte stallen, Novotel Mechelen vormt hier geen uitzondering op. Nadat we van onze koffer en tassen ontdaan waren, was het tijd om even iets te eten. Dankzij het kleine en compacte karakter van Mechelen is het een heel fijne stad om met kinderen te bezoeken. Lekker gemoedelijk, vriendelijk en niet te druk.

Rustig zitten

Vanuit Novotel Mechelen is het een klein stukje wandelen naar de Vismarkt, wat naast het marktplein veel restaurantjes aantrekt. Wij lopen naar de nabijgelegen Vismarkt en nemen plaats in de levendige lunchroom Sister Bean, waar ze een uitgebreide ontbijtkaart hebben. De lunchkaart is helaas wat minder spannend en uitgebreid, maar genoeg voor een lekkere salade of een knapperige ‘croques’. Sister Bean is een geweldige plek voor een goede kop koffie — wat de naam natuurlijk al doet vermoeden — of een heerlijk glas zelfgemaakte ijsthee of limonade. Ook het zelfgemaakte gebak is zeker de moeite waard. Een leuke ambiance, vriendelijk en opgewekt personeel en goed eten: dat is een heerlijke kennismaking met Mechelen!

Weetje: De Sint Romboutstoren is een echte eyecatcher in Mechelen. Je kunt er niet om heen. Maar je kunt hem ook horen! Elk kwartier klinkt er een melodietje, maar ook precies daar tussenin klinken de bellen kort: het Mechels Halfke. Horlogewinkels zullen het zwaar hebben, in Mechelen…

Kennismaken met Mechelen

Vanuit de Vismarkt struinen we via de Markt, waar je VisitMechelen vind, het perfecte startpunt voor je stadsbezoek. Vanit daar lopen we in de richting van de Sint-Janstraat. Op de kaart zien we dat die letterlijk aan de andere kant van het stadscentrum is gelegen. Vanwege het compacte karakter van Mechelen is dat goed voor een slordige 20 minuten slenteren. Geen enkel probleem, dat geeft ons meteen de mogelijkheid om de stad vast wat te ontdekken! Vanuit de Vismarkt loop je namelijk via een brede winkelstraat richting het marktplein. Daar was nu een stadsstrand aangelegd, zodat kinderen lekker in het zand konden spelen. Ondanks de hittegolf (de thermometer tikte 35 graden aan) was het er gezellig druk, onder andere dankzij de mogelijkheid om met water te spelen. Via de markt liepen we voorlangs de Sint Romboutstoren richting het museum, door gezellige straatjes en een mooie keur aan bouwstijlen aan weerszijden van de straat: oud en nieuw gaan hier gewoon hand in hand!

Museum Hof van Busleyden

Hoewel museumbezoekjes voor gezinnen niet altijd in de top-3 van leuke attracties lijken te zijn, horen ze bij ons echt bij het programma. Deels omdat we onze kinderen toch iets willen meegeven van de geschiedenis en cultuur van de steden waar we naar toegaan, deels ook om kinderen te laten kennismaken met het fenomeen Museum. De meeste musea hebben overigens heel leuke speurtochten of activiteiten voor kinderen, en het pas hernieuwde museum Hof van Busleyden vormt daar geen uitzondering op. Gewapend met een Familieparcours gaan we op onderzoek in dit modern gerenoveerde museum, dat ons een blik gunt op het bourgondische verleden van de stad Mechelen en de piektijden die het heeft meegemaakt in de tijd van Margareta van Oostenrijk, die de stad echt een enorme impuls heeft gegeven. Maar genoeg over Margareta en Mechelen: het gaat ons natuurlijk om het museumbezoek! De kinderen krijgen hierbij een kaart met afgesloten venstertjes. In de verschillende museumzalen, ieder met hun eigen stijl en karakteristiek, vind je enkele gouden kisten. Met de parcourskaart kunnen de kinderen een venstertje openen en een opdracht uitvoeren, die betrekking heeft op de betreffende zaal. Die activiteiten wisselen enorm, van het maken van een kleine maquette tot het maken van foto’s door kartonnen rekwisieten. Leuke activiteiten, die ook onze puberjongens nog konden waarderen. Maar lees ook vooral de teksten in de verschillende zalen. Die zijn heel toegankelijk geschreven en vertellen je meer over de geschiedenis van Mechelen aan de hand van historische feiten, roddels en leuke weetjes.

Weetje: Door de stad heen vind je Spelprikkels: bijzondere speeltoestellen voor kinderen. Zo is er een Poppentheater XL, een kinderlabyrint en een variërende Vijfhoek.

Dineren in De Cirque

Dat sommige restaurants een grote populariteit genieten, dat blijkt wel uit ons diner aan de Vismarkt. Daar zetelden we ons bij De Cirque, een mooi restaurant met een groot terras. Reserveren is hier echt wel op zijn plaats! Na een plekje te hebben gezocht in de schaduw werden we al snel benaderd voor een drankje en werd onze bestelling opgenomen. Gezien het warme weer hadden we eigenlijk besloten enkel te gaan voor een hoofdgerecht en een nagerecht (want hey: toetjes!), maar onze nieuwsgierigheid werd wel geprikkeld door de kroketten van brokkelkaas. Geen enkel probleem, zo bleek: nadat er een hip schaaltje brood en olijfolie op tafel werd gezet, een bakje gekruide popcorn werd geplaatst en onze drankjes werden gebracht, kwamen er ook vier bordjes op tafel, zodat we gezamenlijk van een portie kaaskroketten konden genieten! Een fijne service, petje af. Na een gepaste tijd verschenen ook de hoofdgerechten op tafel: gehaktballen ‘oep z’n Marols’, stoofvlees met frieten (uiteraard) en een hamburger op een knapperig broodje. Hoewel de gehaktballen behoorlijk wisselden van kruiding was de saus heel erg lekker. Ook het vlees van het stoofvlees was goed: mooi mals en mager. Dat zie je wel eens anders! De nagerechten waren ook goed: de Crème Brûlée was mooi gebrand, de Brésilienne lag op een paar bollen heerlijk ijs met een fijne structuur, waar een felrode kletskop in gestoken was.

Wandelen

Na een stevige maaltijd is het natuurlijk fijn om even de benen te strekken. Vanuit de Vismarkt heb je hier een leuke manier voor: je kunt namelijk lopen op het water! Langs een deel van de Dijle, de rivier die Mechelen in twee splitst, is een drijvend platform gemaakt waar je overheen kunt lopen. In de bomen hangen verlichte flessen, de bruggen en gebouwen worden sfeervol verlicht… een heerlijke wandeling, zeker na zo’n warme dag, voor je terugkeert naar het hotel.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.