logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Er op uit: ‘Het straatje’ van Vermeer staat in Madurodam

Waar precies staat toch ‘Het straatje’ van kunstschilder Johannes Vermeer? Over het antwoord op deze vraag discussiëren experts al jaren. Tot nu toe. ‘Het straatje’ van Vermeer valt namelijk te bewonderen in Den Haag. In familiepark Madurodam om precies te zijn. Vanaf juli 2023 is het mogelijk om een bezoek te brengen aan dit meesterwerk van Vermeer. Geen miniatuur, maar een levensgroot huis waar je zelf onderdeel bent van het schilderij.

Experts buitelen over elkaar heen

Onderzoek van het Rijksmuseum wees in 2015 uit dat het exacte adres van ‘Het straatje’ moest zijn: Vlamingstraat 40-42 in Delft. Kort daarna beweerde architectuurhistorici dat Vermeers straatje überhaupt geen weergave van de werkelijkheid kon zijn. De bevindingen weerhouden de vele toeristen die jaarlijks op zoek gaan naar de plek van het wereldberoemde huis niet. Honderd procent zekerheid zal er waarschijnlijk nooit komen. In de afgelopen maanden is in het familiepark Madurodam het beroemde straatje van Vermeer nagebouwd.

Voorgevel nieuwe attractie

Madurodam heeft als voorgevel van de nieuw te openen attractie ‘De Hollandse Meesters’ gekozen voor het mysterieuze huis. ‘Juist omdat er zoveel om te doen is. We kunnen niet terug in de tijd, dus niemand weet precies waar dit beroemde huis van Vermeer stond. Maar vanaf nu staat het in Madurodam! In de nieuwe attractie stappen kinderen én volwassenen straks in een aantal schilderijen van Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Judith Leyster, Piet Mondriaan en Johannes Vermeer. Hoe mooi is het dan dat je naar binnen gaat via een wereldberoemd huisje uit de 17e eeuw’, vertelt Yvette Nieboer, manager Marketing, Sales & Events bij Madurodam.

De Hollandse Meesters

Word onderdeel van De Nachtwacht van Van Rijn en Swing op de parel van Vermeer. Dat kan in de nieuwe attractie van Madurodam; De Hollandse Meesters. Aan de hand van topstukken ontdekken kinderen en volwassenen op interactieve wijze de schilderijen van Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Judith Leyster, Johannes Vermeer en Piet Mondriaan. De kunst komt letterlijk tot leven door in de schilderijen te stappen.

Miniatuur én attracties

Madurodam heeft de afgelopen jaren veel grote attracties toegevoegd aan het park. Naast De Hollandse Meesters kun je tegenwoordig ook binnenstappen in onder andere Nieuw Amsterdam, Waterwolf en The Flying Dutchman. In deze attracties beleven bezoekers iconische Nederlandse verhalen met unieke shows.

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.