logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: EPOS H6PRO Open

Paris Saint-Germain Esports kondigde onlangs aan dat EPOS de officiële audiopartner wordt voor het competitieve DOTA 2-team PSG.LGD, gevestigd in Shanghai in China. EPOS zal als officiële audiopartner de PSG.LGD-spelers en -staf voorzien van de nieuwste gaming headsets en audio amplifiers om het maximale competitieve voordeel mee te behalen. Daarbij krijgen zij de toegang tot de H6PRO Closed Gaming Headset: hopelijk zal deze samenwerking ze het voordeel geven dat ze kunnen gebruiken op dit topniveau. Alle beetjes helpen! En als dit een geweldige koptelefoon voor professionals is… waarom zou je er thuis dan geen gebruiken?

Fabien Allègre, Paris Saint-Germain’s Brand Director: “Paris Saint-Germain Esports is verheugd om EPOS te verwelkomen in de PSG Esports familie. Esports is een innovatief veld waarin technologie het verschil kan maken. Samen met EPOS delen we hetzelfde doel om innovatie te brengen voor iedereen, zowel pro als non-pro esports spelers, om de beste prestaties en spelomstandigheden te bereiken.”

Open of Closed?

Er zijn twee varianten van de Epos H6PRO: een open ontwerp en een gesloten ontwerp. Maar wat is het verschil tussen Open en Closed? Het grootste verschil zit hem in de oorschelp. Bij een Closed headset is die volledig gesloten en bij een open variant… juist: is die open door gaatjes in de oorschelp. Dat klinkt als een heel klein verschil, maar het effect is groot. Bij een gesloten headset sluit je jezelf namelijk af. Je wordt opgesloten in een koepel van geluid, waarbij je heel geconcentreerd kunt focussen op het geluid. Bij een open ontwerp hoor je alle omgevingsgeluiden nog. Praat er iemand tegen je? Gaat de deurbel? Zeurt één van je kinderen weer om wat te snacken? Alles komt door. Dat kan zorgen voor afleidingen, maar dat hangt af van je omgeving. Aan de andere kant hoort je omgeving met een open koptelefoon ook meer van waar jij naar luistert dan bij een closed headset. Je kunt hem dus niet zo hard zetten. Het voordeel van een open headset is dat je minder snel vermoeid raakt. Het gesloten karakter van een standaard headset levert je namelijk ‘luistervermoeidheid’ op.

Vormgeving

Een belangrijk feit om in de gaten te houden, is dat de H6PRO bekabeld is, welke variant je ook kiest. Dat heeft zo zijn voordelen (geen vertraging, bruikbaar op iedere console of computer), maar je zit wel met die kabel van ongeveer anderhalve meter. Dat is een keuze die je flexibiliteit geeft, maar ook een paar beperkingen oplegt. Verder ziet de koptelefoon er geweldig uit: robuust en professioneel, met grote oorschelpen die makkelijk over je oren passen (inclusief brilpootjes), een stevige metalen hoofdband die met genoeg padding is afgewerkt en (hoe tof) een afneembare microfoon, die je vervolgens met een kapje afdekt. Wil je hem tijdelijk niet gebruiken? Dan klap je hem gewoon omhoog voor de mute-stand. Op de rechterkant vind je een grote draaiknop als volumeknop. De namaak-lederen details zien er netjes uit, de oorschelpen zelf zijn voorzien van traagschuim en zijn afgewerkt met een zacht en comfortabel stof. De crème-witte variant die wij ontvingen, was afgewerkt met grijze vlakken.

Geluid

Het geluid van deze koptelefoon is top-notch. PC-gebruikers kunnen profiteren van de EPOS Gaming Suite, waarbij je de equalizerinstellingen kunt aanpassen en zelfs 7.1 audio kunt nabootsen. Dat kan op een console dan weer niet, helaas, maar daarbij zou je wel kunnen denken aan Dolby of DTS (die je beiden apart moet aanschaffen jammer genoeg). In de basis klinkt een open koptelefoon ruimtelijker dan een gesloten koptelefoon, omdat het geluid daar zijn weg moet vinden binnen een gesloten omgeving. De H6PRO Open klinkt dan ook heerlijk. Een tikje neutraal, maar wel met genoeg bas en zwaarte om zeker niet vlak of saai te klinken. Door het evenwichtige geluidsniveau is de koptelefoon ook heel goed te gebruiken voor het kijken van films, het luisteren van muziek en zelfs audioboeken kwamen natuurlijk over.


Ga direct naar EPOS H6PRO Open op BOL.com.

Recensie over EPOS H6PRO Open

CooleSuggesties topper

Deze open koptelefoon is echt een aanrader voor iedereen die zich met een koptelefoon op nog altijd bewust wil zijn van zijn omgeving. Het geluid is goed en vrij neutraal, wat hem geschikt maakt voor vrijwel ieder gebruik. Er zit genoeg bas in om spanning in films over te brengen, maar niet te veel om spraak oncomfortabel te maken. De grote oorschelpen, zachte padding en instelbare hoofdband maken hem comfortabel om te dragen. De kabel is misschien een tikje aan de korte kant voor gebruik op je computer, maar dat is eigenlijk het enige minpunt: dit is een headset die geweldige prestaties levert voor een heel prima prijs – en er ook nog eens super cool uitziet!

Score: 9


Informatie

EPOS H6PRO Open
Adviesprijs: 179 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.