logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Enigma, Guido Eekhaut

Guido neemt je mee naar de toekomst, waar mensen niet alleen meer op aarde wonen, maar ook naar andere planeten zijn gekoloniseerd. Zo woont er een flinke kolonie mensen op Saturnus – of beter gezegd: de manen van Saturnus. Eentje daarvan is de vijftienjarige Britt. Zij is geboren op Titan, de grootste maan van Saturnus. Daar woont ze samen met de Turing, een soort humanoïde robots. Dit zijn gevoelloze schepsels met een hoge intelligentie. Bovendien zijn ze beter bestand tegen het barre klimaat op Titan.

Sagen en legenden

Enigma staat bol van de vreemde werelden, nieuwe schepsels en bizarre wezens. Dat kan in het begin een beetje overweldigend zijn, maar gelukkig neemt de schrijver je redelijk bij de hand om je kennis te laten maken met alle verschillende aspecten. Je went dus redelijk snel aan de wereld. Daarbij heeft hij dankbaar gebruik gemaakt van bekende namen uit mythen en legendes, waardoor de herkenbaarheid al lekker groot is. Denk aan Titan als naam van de planeet, Turing voor de robots (voor wie het wil weten: Turing heeft een test ontwikkeld die moet aantonen of een apparaat beschikt over kunstmatige intelligentie, de Turingtest) en de Kraken, de vreemde wezens waar Britt met de Turing Django naar op zoek gaat.

Het leven is hard!

Al snel blijken de Kraken veel slimmer te zijn dan ze in eerste instantie lijken. De plannen worden gesmeed om met hun kennis nog verder te reizen, zodat nieuwe sterren bevolkt kunnen worden. Maar of dat wel zo verstandig is? Daarnaast spelen er allerlei verhaallijnen door Enigma heen, die vooral draaien om Britt. Zo wordt je aan het denken gezet over menselijkheid, verliefdheid en geaardheid, maar ook de toekomst en de wereld waarin we nu leven.

Ga direct naar Enigma op BOL.com.


Recensie over Enigma

Enigma is een echte sci-fi thriller, die je meeneemt naar de menselijke kolonie op een maan van Saturnus. Het is een spannend verhaal dat je meeneemt naar een heel andere wereld. De schrijver neemt je van het begin af aan mee in dit indrukwekkende verhaal. Waar ik niet aan kon wennen, waren de korte zinnen. Op zich is dat prettig voor beginnend lezers, maar ik vond ze regelmatig te kort, waardoor ze me irriteerden. Dankzij het spannende verhaal ben ik toch verder gaan lezen tot het einde – dat een deur openzet voor een vervolgboek.

Score: 7Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Informatie

Enigma – Het geheim van de Kraken,
Illustrator: nvt
Uitgever: Clavis books, 496 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 14 jaar. ISBN: 9789044834024 . Prijs: 17.95 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.