logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Altijd energie om te sporten met een pre workout booster


Hoe graag je ook naar de sportschool gaat of hoe gemotiveerd je ook bent om je doelen te behalen: op sommige dagen heb je simpelweg geen zin of energie om te sporten. Nu kun je natuurlijk lekker op de bank blijven hangen, maar een andere optie is een pre workout booster. Met deze booster ben je in één klap klaar om alles uit je training te halen. Ben je benieuwd wat een pre workout booster precies is en hoe je het gebruikt? Wij zetten alle belangrijke informatie op een rijtje.

Wat zijn pre workout boosters?

Pre workout boosters zijn supplementen die je gebruikt voordat je gaat trainen. De booster zorgt voor extra energie en kracht en stelt het gevoel van vermoeidheid uit. Je kunt hierdoor het maximale uit je training halen. Afhankelijk van de samenstelling van de booster, helpt het supplement om je prestaties te verbeteren en om gehydrateerd te blijven tijdens de training. De booster is vaak poedervormig en wordt gemengd met water. Je drinkt de shake ongeveer een half uur tot een uur voor de training.

Wat zit er in de supplementen?

De samenstelling van de booster verschilt per merk. Zo bevatten veel boosters cafeïne en creatine. Cafeïne staat bekend om haar stimulerende werking. Creatine is een voedingssupplement dat je helpt om beter te presteren tijdens kortdurende hoge inspanningen (bron: Voedingscentrum). Andere ingrediënten die vaak worden toegevoegd aan de supplementen zijn vitamine B, BCAA, beta-alanine, citrulline en taurine. Tot slot bevatten sommige boosters kruidenextracten, vitaminen, mineralen en zoetstoffen. De zoetstoffen zorgen voor een opvallende kleur en geven de booster een lekkere smaak.

Voor wie is een pre workout booster geschikt?

Een pre workout booster is geschikt voor iedereen die het maximale uit zijn training wil halen. Met name als je weinig zin of energie hebt om te sporten kan de booster er voor zorgen dat jij toch nog even een uurtje gaat knallen in de sportschool. Zo kan het na een lange dag werken of als het ’s avonds vroeg donker is best lastig zijn om van de bank te komen en te gaan sporten. Op zo’n moment geeft een booster jou dat duwtje in de rug die je nodig hebt. Ook als je op hoog niveau sport of bepaalde doelen wilt behalen, kan de booster je helpen om je prestaties op korte termijn te verbeteren.

Hoe vaak gebruik je een booster?

Je gebruikt een pre workout booster bij voorkeur niet al te vaak. Je lichaam raakt namelijk gewend aan het effect. Als je voor elke training een booster gebruikt, zul je steeds minder merken van de energieboost. Bewaar de boosters daarom voor een moment waarop je écht even geen zin of energie hebt om te sporten of voor een moment waarop je extra wilt knallen. Gebruik de booster bijvoorbeeld voor een belangrijke wedstrijd. Vraag daarnaast advies aan een arts voordat je begint met boosters en voedingssupplementen.

Wanneer kun je beter geen booster gebruiken?

Bepaalde ingrediënten in de boosters – zoals cafeïne – hebben bijwerkingen. Zo kun je hartkloppingen of een misselijk gevoel krijgen door cafeïne. Als je gevoelig bent voor cafeïne, kun je wellicht beter geen boosters gebruiken. Ook is het niet verstandig om boosters te gebruiken als je ’s avonds laat gaat sporten. Na de pre work out booster kan het namelijk lastig zijn om in slaap te komen. Het gevolg hiervan is dat je de volgende ochtend moe bent en weer een booster wilt gebruiken om het optimale uit je training te halen. Op deze manier kun je in een negatieve spiraal terecht komen. Bovendien kan er bij regelmatig gebruik gewenning optreden, waardoor je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect.

Zijn boosters veilig?

Check altijd de samenstelling van een booster voordat je deze aanschaft en lees je goed in. Overschrijd nooit de aanbevolen hoeveelheden. Onthoud daarnaast dat er niks gaat boven voldoende rust én een gezond voedingspatroon. Als je goed voor je lichaam zorgt en gevarieerd eet, heb je in principe niet voor elke training een booster nodig om te kunnen knallen.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.