logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Emoji’s helpen kinderen om hun gevoelens te uiten


Kinderen vinden het lastig om over hun gevoelens te praten, blijkt uit onderzoek door DirectResearch in opdracht van PLUS voor De Kindertelefoon. Bijna twee derde (64%) van de ondervraagde kinderen geeft aan moeite te hebben om gevoelens te delen en ongeveer de helft (49%) weet soms niet wat ze met gevoelens moeten doen. 83% van de kinderen geeft aan dat emoji’s helpen om gevoelens duidelijker te maken. 17% geeft aan zijn of haar gevoelens met emoji’s zelfs beter te kunnen uiten. Het toenemend bezit van smartphones onder kinderen lijkt het gebruik van emoji’s te versterken. Kinderen met een smartphone hebben een sterke voorkeur om emoji’s in plaats van woorden te gebruiken om hun gevoelens te delen.

Emoji’s

Ruim 4 op de 5 kinderen geeft aan dat emoji’s helpen om gevoelens duidelijk te maken. In gesprekken via e-mail, WhatsApp, Chat of SMS geeft bijna de helft van de kinderen aan liever emoji’s te gebruiken dan hun gevoelens met woorden te beschrijven. 65% van de kinderen geeft aan dat dit vooral is omdat het leuk en gezellig is. Ook het feit dat het sneller is dan typen, is een belangrijke reden (46%). De meest gebruikte emoji onder kinderen is de lachende smiley met tranende ogen (laughing out loud). Vanaf 27 augustus kunnen consumenten sparen voor 24 verschillende emoji’s bij PLUS.

Afleiding zoeken om gevoelens een plek te geven

Als kinderen blij of verdrietig zijn uiten ze dat vooral door te lachen, huilen of te schreeuwen. 91% van de kinderen geeft aan dat iedereen het mag weten als ze blij zijn. Geluksmomenten gaan vaak over leuke uitstapjes/vakantie, familiegebeurtenissen (verjaardag/geboorte) of over het krijgen van cadeaus. Opvallend is ook dat een groot deel van de kinderen (43%)  aangeeft dat ze afleiding zoeken om hun gevoelens een plek te geven. Tv kijken, een boek lezen of gamen helpt kinderen om met hun emoties om te gaan.

Opgelucht

Het uiten van emoties zorgt voor rust en een opgelucht gevoel. Kinderen hebben vooral behoefte aan een luisterend oor. Ouders zijn voor verreweg de meeste kinderen (86%) het eerste aanspreekpunt, maar vooral meisjes luchten hun hart ook vaak bij vrienden/vriendinnen (39%). Daarnaast proberen met name meisjes en kinderen zonder telefoon, zich creatief te uiten, bijvoorbeeld door te tekenen of een dagboek bij te houden.

Over De Kindertelefoon

Stichting De Kindertelefoon vervult in Nederland een unieke taak. De Kindertelefoon biedt een luisterend oor aan alle kinderen in Nederland van 8-18 jaar die daar behoefte aan hebben. Met deze taak geeft De Kindertelefoon concreet uitvoering aan artikel 12 en 13 van het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Kinderen kunnen contact zoeken met De Kindertelefoon via telefoon en chat of met leeftijdsgenoten op het forum op de website www.kindertelefoon.nl. De dienstverlening van De Kindertelefoon is vertrouwelijk en gratis voor alle kinderen en jongeren. 

Over PLUS

PLUS is een coöperatie van supermarktondernemers en met 261 supermarkten een belangrijke speler op de Nederlandse levensmiddelenmarkt. Vanaf 27 augustus kunnen consumenten sparen voor 24 verschillende emoji’s. Bij elke vijftien euro aan boodschappen ontvangt men een gratis emoji. In elke Emoji zit een pennetje, waarmee je het voetje van de Emoji kunt omtrekken. Ook zijn er enkele Limited Editions. De spaarcampagne sluit aan bij de bioscoopfilm ‘The Emoji Movie’ die momenteel draait in de Nederlandse bioscopen.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.