logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Elfennagels, L. Spinnbrave

Sprookjes worden keer op keer doorverteld en krijgen bij iedere doorvertelling een andere kwinkslag mee, waardoor ze telkens een beetje vervormen. Zo is het brute en wrede verhaal van Hans en Grietje zo’n beetje verwaterd tot een waarschuwing dat je geen broodkruimels moet strooien als je de weg terug wil vinden, omdat die weg zijn voor je weer bent omgedraaid. L. Spinnbrave nam het concept van Hans en Grietje (vandaar ook mijn voorbeeld) en vervormde het tot een eigentijds, sexy en stoer sprookje voor young adults.

Het verhaal van Elfennagels

Elfennagels draait overigens niet zozeer om Hans en Grietje (in dit boek: Tobit en Hermoine), maar om de elf Callierhoë. Haar zus Alledore is namelijk gevangengenomen door De Heks! En wanneer Callierhoë het niet lukt om binnen zeven dagen mensenkinderen bij de Heks te bezorgen, zal haar zus ten dode zijn opgeschreven. Gelukkig proberen op dat moment Tobit en Hermoine te vluchten van hun huis, omdat hun ouders te weinig geld hebben voor het gezinnetje. Dan trekken ze er liever zelf op uit, in plaats dat ze worden achtergelaten in de nabijgelegen stad. Callierhoë ontfermt zich over hen, met de belofte van bergen goud en edelstenen. Onderweg voegt de avonturier Damiaan zich bij hen, om hen te vermaken, te beschermen en Callierhoë te ontmaskeren als elf…

Spannende versie

Elfennagels is een heel spannende sprookjesvertelling, waar je regelmatig verbaasd over zult zijn. Er gebeuren namelijk nog al wat dingen in het Kronkelwoud, waar het viertal zich in verschanst! Zo worden ze niet alleen belaagd door monsters en getergd door honger en dorst, maar zitten er ook wat sexy scènes in het verhaal die tamelijk out of the blue in het verhaal verwerkt zijn. Ik bedoel… die scène met de everzwijnen? Dat is ook wel een beetje het heikele punt van het boek Elfennagels. Het legt té veel uit, waardoor je tijdens het lezen telkens wordt afgeleid door een stukje informatie.

Ga direct naar Elfennagels op BOL.com.


Recensie over Elfennagels

Aan de ene kant is het een spannend avontuur met originele vondsten. Aan de andere kant is het taalkundig gezien niet het beste werk: de woordkeuze en zinsbouw halen het tempo uit het verhaal. Lange zinnen, moeilijke woorden en onnodige feitjes trekken de aandacht van het verhaal weg. Tijdens het lezen dacht ik zelfs dat ik een vertaald boek las, waarbij de echo van de brontaal nog doorklinkt. Bovendien staan er enkele typefouten in, wat natuurlijk erg jammer is. De illustraties zijn bijzonder gedetailleerd en vormen een mooie mix tussen een klassieke en een moderne illustratie.

Score: 6


Informatie

Elfennagels,
Illustrator: nvt
Uitgever: Brave New Books, 100 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789402199888. Prijs: 13.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.