logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Met je elektrische fiets veilig de winter door met Upway


Gladde wegen, ijzige kou en bakken regen. Is het dan wel veilig om je e-bike te gebruiken? Zeker wel, zegt Dario König, Upway’s workshop manager en refurbished e-bike specialist. Met behulp van zijn tips en enkele gadgets zijn winterse omstandigheden prima te tackelen.

Onderhoud en aandacht

Een gloednieuwe e-bike of batterij is niet per se nodig om veilig de winter door te komen. Volgens e-bike expert Dario König zijn ook gereviseerde e-bikes betrouwbaar in de winter, mits ze op de juiste manier zijn opgeknapt en onderhouden. Voordat je zo’n fiets aanschaft, is het essentieel om de batterij te controleren. Zelfs als deze in de zomer goed presteert, kan deze in de winter problemen veroorzaken. Hetzelfde geldt voor oudere kabels en pakkingen, die door kou en vocht hun stevigheid kunnen verliezen. Roest vormt ook een dreiging. Grondig onderhoud voor de winter, met name aan remmen, banden en verlichting, is van cruciaal belang. Of je e-bike nu nieuw of gebruikt is, regelmatig onderhoud en zorg zijn absolute vereisten om veilig en zorgeloos te kunnen fietsen in de winter.

Handige accessoires

Naast thermisch geïsoleerde bidonhouders en batterijhoezen zijn er ook verwarmde handschoenen, inlegzolen en speciale fietsmutsen beschikbaar voor extra warmte. Reflecterende elementen en goede verlichting zijn onmisbaar, vooral in het donkere seizoen. Neopreen beschermhoezen, speciaal ontworpen voor e-bike batterijen, zijn ook nuttig. E-bikes die langere tijd buiten worden gelaten, profiteren van een waterdichte fietshoes om roestvorming op de ketting, motor en andere metalen onderdelen te voorkomen.

E-bike batterijen in de winter

Kou kan de prestaties van e-bike batterijen beïnvloeden. Het is daarom verstandig om de batterij altijd op een warme plaats te bewaren en deze pas kort voor vertrek op de fiets te plaatsen. Tijdens het fietsen kunnen doeken of een isoleertas van pas komen. Na het fietsen moet je de batterij zo snel mogelijk afdrogen en op een warme plek opbergen. Om het maximale rendement uit de batterij te halen, is het raadzaam om deze ’s winters regelmatig op te laden, waarbij het meest duurzame niveau tussen 20 en 80% ligt.

Over Upway

Upway is een Franse start-up, opgericht in 2021 door Toussaint Wattine en Stéphane Ficaja. Sinds juni 2022 biedt dit bedrijf, dat actief is in Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en België, nu ook op de Nederlandse markt refurbished e-bikes aan. Kopers die online, met een enkele klik, een betaalbare e-bike bestellen krijgen hun aanschaf direct thuisbezorgd: in perfecte staat en met 1 jaar garantie. Door gebruikte e-bikes te kopen, op te knappen en weer te verkopen doet Upway recht aan de missie die het bedrijf zich heeft gesteld: de toekomst van mobiliteit elektrisch, duurzaam en betaalbaar maken. Upway richt zich op de aan- en verkoop van gebruikte e-bikes. Het platform verkoopt gemiddeld 200 merken waaronder Gazelle, Cortina, Sparta, Cube, Batavus, Giant, Koga, Stella en Urban Arrow. Het aanbod op de website, Upway.nl, varieert van stadsfietsen en bakfietsen tot elektrische racefietsen. Vooraf zijn al deze producten op grondige wijze refurbished. Professionele monteurs controleren ze aan de hand van 20 onderhoudspunten en repareren of vervangen alle onderdelen waaraan iets mankeert. Juist hierom, omdat de renovatie in handen is van professionals, kan Upway een garantie bieden van 1 jaar. Na de opknapbeurt is alles wat er bij een elektrische fiets toe doet, frame, batterij, motor en elektronica, weer perfect in orde. Upway’s refurbished e-bikes zijn 20 tot 60% goedkoper dan een nieuwe elektrische fiets. Zij zijn te koop vanaf € 599,- en worden ook nog eens binnen 3 tot 5 werkdagen bij de koper thuis afgeleverd. Rijklaar!

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.