logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Elder Scrolls Online: Greymoor


Elder Scrolls Online is begonnen met een nobel plan om een fiks verhaal neer te zetten. De hoofdstukken van Dark Heart of Skyrim worden dit jaar stuk voor stuk vrijgegeven als expansion set. Het eerste hoofdstuk? Dat is Greymoor. Daarmee krijg je voor het eerst in het spel de mogelijkheid om Western Skyrim te bezoeken en te ontdekken.

De geschiedenis in

De vertelling van Greymoor neemt je mee naar 1000 jaar vóór The Elder Scrolls V, een game die een fikse indruk heeft gemaakt op heel wat gamers. Dat betekent dat je een paar herkenbare locaties zult tegenkomen, zoals het dorp aan de rivier Morthal en de drukke stadsstraten van Solitude, maar dat ze wel ánders zijn dan dat je gewend bent. Logisch: er zit 1000 jaar tussen! Dat is echter niet het enige, want Elder Scrolls Online: Greymoor introduceert een fikse crisis met weerwolven, een groeiend aantal vampiers, een ongrijpbare heksenconvenant en mysterieuze stormen die Skyrim verwoesten en de inwoners gek maken.

RPG zoals het hoort

Elder Scrolls Online is natuurlijk een RPG als geen ander. Je kruipt in de huid van een personage dat je helemaal tot in de puntjes kunt bedenken en samenstellen. Gaandeweg kom je verschillende vijanden tegen, maar ook personages die je voorzien van opdrachten. Al doende vind je steeds meer voorwerpen die je beter maken, leer je vaardigheden door het vergaren van XP en leer je nieuwe voorwerpen craften op de verschillende werkbanken, die je verspreid door het landschap tegenkomt (en in nederzettingen, uiteraard). Al die elementen maken het een feest om te spelen. Het is een echte ontdekkingsreis!

Het verhaal van Greymoor

Het verhaal van Greymoor draait om een overkoepelend gevaar, waar twee koninkrijken en hun koppige heersers aan ten onder dreigen te gaan. Aan de basis daarvan staat de Icereach Coven, een genootschap die Skyrim van binnenuit proberen kapot te maken. Daarbij krijg je hulp van Lyris Titanborn en Fennorian, een vriendelijke vampier. De nieuwe zoektochten en inhoud in Greymoor zijn in lijn met de rest van het ESO spel. Het is een kwestie van het opspeuren van speciale voorwerpen in opdracht van belangrijke mensen, waarbij je grotten en kampen kunt overvallen om vijanden te verslaan in ruim voor items, goud en XP. Het effect van Greymoor laat zich vooral zien in een gotische, duistere sfeer waarin de nieuwe wereld zich hult.

Tornado

Maar er is meer dat Skyrim teistert buiten vampieren en weerwolven. Zo razen er rode tornado’s over het land, die mensen veranderen in hersenloze zombies of vraatzuchtige bloedvrienden. Een gevaarlijk element, dat hele gebieden ineens kan omvormen. Bovendien is het een mooie aanleiding voor opdrachten en zoektochten, omdat de bewoners van Skyrim benieuwd blijven naar het welzijn van hun vrienden. Deze rode Harrowstorms zijn niet heel bepalend voor de gameplay, maar zwerven over het land als een bron van paniek en duisternis.

Oudheid

Dat is nog niet alles. Greymoor is stiekem best een uitgebreide set toevoegingen, hoewel de wijzigingen en toevoegingen niet wereldschokkend zijn. Nieuw is bijvoorbeeld ook het Antiquarian Guild, die je de mogelijkheid geven om artefacten op te sporen en op te graven. Hiervoor kun je het nieuwe gebied Tamriel ontdekken. Het leuke aan het opgraven is dat je flinke beloningen kunt vangen, zoals uitrusting en goud. Helaas is het niet één van de meest spannende en spectaculaire werelden waarin je je kunt begeven. Toch zijn de missies de moeite waard – en zijn ze ook wel prettig wanneer je het even iets rustiger aan wilt doen.

Vampieren

Nee, in de huid van een weerwolf kruipen zit er nog altijd niet in, maar Greymoor heeft wel de vaardigheidslijn voor vampieren op de schop genomen. En dat is een positief iets! De nieuwe vaardigheden maken je vampierenkarakter boeiender. De strategie van je personage moet zich richten op ontwijking, misleiding en manipulatie van de gezondheidsbalk. De mogelijkheid Blood Frenzy verhoogt de schade die je doet met spreuken en wapens, maar daarvoor lever je gezondheid in. Mesmerize bedwelmt een groep vijanden voor je neus, waardoor jij ongestuurd je gang kunt gaan. De nieuwe Ultimate, Blood Scion, geneest je volledig en geeft je 20 seconden lang boost in Max Health, Stamina en Magicka. Bovendien kun je door muren heen kijken, wat heerlijk krachtig is.

Ga direct naar Elder Scrolls Online: Greymoor op BOL.com.


Recensie over Elder Scrolls Online: Greymoor

Greymoor voegt een paar extra elementen toe aan Elder Scrolls Online. Voor de oudgedienden onder ons is het een fijne uitbreiding die weer een aantal nieuwe missies toevoegt en wat nieuwe elementen in de wereld brengt. Voor nieuwelingen zou ik ‘m niet direct aanraden. Tenzij je de game voor het eerst koopt: dan kun je voor een mooi prijsje ESO in huis halen met de drie uitbreidingen! Greymoor is leuk, maar het basisspel van ESO is al zo uitgebreid! Echt vernieuwend is deze uitbreiding dan ook niet, afgezonderd van het Gotische sausje dat over de wereld wordt gegoten.

Score: 7


Info

Elder Scrolls Online: Greymoor, Bethesda
PC, RPG.
Prijs: 39,99 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.