logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Elden Ring


Open-wereld rpg’s zijn een bijzonder genre. Iedere game pakt het concept namelijk op een heel andere manier aan. Bovendien biedt het verhaal, de omgeving en de situatie natuurlijk tal van mogelijkheden (en beperkingen). Elden Ring is een game in de lijn van Demon’s Souls, Bloodborne en Assassin’s Creed Valhalla. Het neemt je mee naar een fantasywereld vol ridders en vervallen kastelen, groteske monsters en indrukwekkende mysteries. Elden Ring is een game waar veel fans van oepn werelden van dromen: vrijheid.

Nieuwe Souls-game?

Het is duidelijk dat Elden Ring van dezelfde studio afkomstig is als de succesvolle Souls-reeks. De monsters komen sterk overeen, de landschappen komen je vaag bekend voor en zelfs je vrouwelijke trainer, die je kan upgraden en het idee dat jij de macht moet grijpen, komt bekend voor. Maar: waarom zou je zo’n beproefd concept ook overboord gooien, zeker wanneer het basisverhaal van Elden Ring zo overeenkomt met het originele verhaal van Soul? Bovendien neemt Elden Ring dat concept op… en zet hem een stuk hoger neer. Fans van de Souls-franchise zullen dan ook geen moment beteuterd kijken!

Lastige game

Vergis je niet: Elden Ring is een knap lastige game, die het onderste uit de kan haalt van de mogelijkheden, maar die je ook het vuur aan de schenen legt. Het begeleid je namelijk op geen enkele manier. Het spel laat je zogezegd aan je lot over. Of beter: jij mag je eigen lot bepalen. Struinend door de wereld zul je voorwerpen tegenkomen, in gesprek gaan met nieuwe personages en informatie ontdekken die het wereldbeeld verder vormt. Je zult je skills en mogelijkheden uitbreiden naarmate je meer items verzameld, kennis vergaart en betere wapens en bepantsering in handen krijgt. Maar tot die tijd is het keer op keer experimenteren met de mogelijkheden die je ter beschikking hebt.

Gevechten vermijden

Als er iets is dat ik in een vroeg stadium heb geleerd, is dat het beter is om een gevecht te vermijden of in alle stilte te beëindigen met een gerichte aanval vanuit de struiken. Klinkt wat lafjes misschien, maar je vijanden zullen vol in de aanval gaan zodra ze de kans krijgen. De hack-en-slashgevechten zien er stoer en bedreven uit, waarbij een grote rol is weggelegd voor ontwijken en pareren. Maar… je zult al snel een paar geduchte tegenstanders tegenkomen, waar je nog niet tegen bent opgewassen. Voorkomen is hier beter dan genezen. Loop dus een rondje om, tot je zeker bent van je zaak! Daarbij kun je dankbaar gebruikmaken van de wat voorspelbare menselijke tegenstanders om dat blokkeren en pareren te oefenen. Je zult het nodig hebben! Daarbij kun je gebruikmaken van zwaarden, messen, pijlen, werpmessen, maar je kunt ook gebruikmaken van magische spreuken of explosieve bommen.

Jouw stijl kiezen

De kracht van Elden Ring zit hem eigenlijk in het feit dat je jouw eigen weg kunt bewandelen. Voor je begint, kies je één van de personages die het spel voor je heeft bedacht. Daarmee zet je een voorkeur neer op behendigheid, kracht of magie, in verschillende combinaties. Gaandeweg het spel kun je ieder personage echter aanpassen naar jouw eigen voorkeur en denkbeeld. Zo kun je die krachtpatser bekwamen in de magie of de sluipende moordenaar sterk genoeg maken voor zwaarder gereedschap. Tijdens het spel zul je nieuwe en betere uitrusting vinden, waarmee jouw personage unieke eigenschappen krijgt. Ook daarmee maak je de keuze over hoe je jouw spel speelt. Grote kans dat je daarbij al snel afwijkt van jouw eerste indruk: ik begon met een behendige samoerai maar ontdekte al snel dat ik te kort kwam op het gebied van aanvalskracht.

Oproepkracht

Een praktisch element aan dit spel is wel dat je hulptroepen kunt oproepen. Zo krijg je vrij snel in het begin de mogelijkheid om wolven in te schakelen, die met jou de strijd kunnen aangaan. Bovendien kun je vertrouwen op jouw virtuele paard Torrent, die je kunt oproepen wanneer jij dat nodig acht. Dankzij dit enorme paard met horens kun je bovendien grotere afstanden afleggen zonder al te veel tijd kwijt te raken. Vanaf jouw paard kun je gelukkig nog wel aanvallen uitvoeren voorwerpen oppakken vanaf de grond.


Ga direct naar Elden Ring op BOL.com.

Recensie over Elden Ring

Elden Ring is een imposante game in een ontzettend uitgestrekte open wereld, die letterlijk alle deuren voor je openzet. Tijdens het spelen krijg je fragmenten en nieuwe informatie, waar je weer actie op kunt ondernemen. Dat is een grote kracht, maar ook een zwaktepunt: waar moet je heen? Wat moet je doen? Wanneer ben je klaar voor ieder onderdeel? Die ontdekkingsreis kan frustrerend zijn, maar ook uitdagend en vooral verslavend. De gevechten zijn uitdagend en divers, het feit dat je alle kanten op kunt met jouw personage maakt het een echte uitdaging om je tanden in te zetten. Grafisch is Elden Ring echt een plaatje. Het spel klopt, is veelzijdig en ontzettend open. Maar voor mij was een beetje sturing op zijn tijd wel prettig!

Score: 8.5


Info

Elden Ring
Uitgever: Bandai Namco
Getest op: XBOX Series X/S
Genre: rpg
Prijs: 60 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.