logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Eiland van de Verloren Meisjes, Alex Marwood

Alex Marwood heeft met het boek Eiland van de Verloren Meisjes een beklemmende thriller neergezet, wat zich afspeelt op een zonovergoten eiland vol glamour en bizarre rijkdom. Maar zoals je vaker hoort, zorgt die rijkdom ook voor een lelijke kant aan mensen… en die komt in dit boek zeker naar voren.

Twee tijdlijnen

Het boek speelt zich af in twee tijdvakken, 1985 en 2016. In het begin lopen die tijdlijnen springend door elkaar, maar naarmate je verder in het boek komt zal de rode draad uit het boek duidelijker naar voren komen en wordt het ook minder verwarrend. In 1985 maak je kennis met de twaalfjarige Mercedes, die La Kastellana haar thuis noemt. La Kastellana is een eiland vol tradities en een afkeer tegen de moderne wereld, waar multimiljonair Matthew Meade en zijn jonge dochter Tatiana op neerdalen en daarmee een flinke verandering teweegbrengen.

2016

De tweede verhaallijn speelt zich af in 2016, waar Robin op zoek is naar haar zeventienjarige dochter Gemma, die al ruim een jaar geleden verdween op La Kastellana, zoekend naar handvatten om haar dochter te vinden. Niemand lijkt haar te willen helpen, waardoor Robin het ergste vreest voor haar dochter…. Langzaam maar zeker leert ze de tradities van het eiland, waar mannen op een voetstuk staan en vrouwen een beduidend ondergeschikte rol spelen in de relatie. Dat was in ieder geval zo, tot Meade zijn entree maakte op het eiland.

Geschiedenisles

Het lijkt wel alsof Eiland van de Verloren Meisjes een geschiedenisles geeft over hoe een enkele gebeurtenis het leven van talloze mensen kan beïnvloeden. Zo lees je hoe het leven van Mercedes is veranderd door haar kennismaking met Tatiana, hoe haar woede en verdriet doorsluimeren op het eiland. Natuurlijk zijn er talloze lijnen te trekken met de moderne wereld en de beroemdheden die op onze aardbol rondlopen: mensen die denken dat ze iedereen beheersen, simpelweg omdat ze baden in het geld, mensen die anderen minderwaardig vinden en denken dat ze overal mee wegkomen. Het laat zien hoe sommige mannen omgaan met vrouwen en hun rechten zonder meer aan de kant schuiven – en dat geeft het verhaal een duister, herkenbaar en realistisch randje.


Ga direct naar Eiland van de Verloren Meisjes op BOL.com.

Recensie over Eiland van de Verloren Meisjes

Het is niet altijd een even makkelijk boek om te lezen – het kan soms echt walgelijk zijn. Zeker omdat het boek zo dicht langs de waarheid schuurt en de manier waarop vrouwen worden behandeld gewoon beklemmend en kleinerend is. Het is duister en grimmig, waardoor het verhaal je nog even zal bijblijven. Toch heeft het ook mooie kanten, denk bijvoorbeeld aan de kracht van de vrouwen en het feit dat sommige mannen wel staan voor gerechtigheid – al is het niet met zoveel woorden. Het verhaal heeft snelle, krachtige momenten, maar komt dan ook weer even tot rust, waardoor jij als lezer ook een welverdiende adempauze krijgt.

Score: 8


Informatie

Titel: Eiland van de Verloren Meisjes
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 412
Type boek: Paperback
ISBN: 9789022598290
Prijs: 22.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.