Vind je het leuk om met mensen te werken en ze met een tevreden gevoel te laten vertrekken? Dan kun je natuurlijk een restaurant of lunchroom beginnen, maar wil je directer contact met mensen (en heb je een vaste hand), dan kun je jezelf ook bekwamen in de schone kunst van het knippen! Het kost je een aanloopje, maar met de juiste kennis en vaardigheden op zak kun je zelfs aan huis je eigen kapsalon beginnen. Maar waar moet je dan op letten?
Locatie
Een belangrijke keuze voor het openen van je eigen kapsalon is de locatie. Sommige gemeentes staan niet meer toe dat je een kapsalon aan huis opent (en het is dan ook wel knap lastig om afstand te nemen van je werk!), maar het is wel een goedkope optie. Je zit namelijk niet met dubbele lasten. Er zijn ook steeds meer locaties waar je een soort ‘flexplek’ kunt huren in een salon, waarbij je dus een stoel huurt en geen omkijken hebt naar al die andere kosten die te maken hebben met een pand. Als derde optie kun je natuurlijk bij de mensen thuis gaan knippen. Ergonomie is dan vaak ver te zoeken: stoelen zijn niet instelbaar, het licht is matig en je bent veel reistijd kwijt. Aan de andere kant scheelt het je ook een flinke huurprijs… het zijn allemaal keuzes die je maakt.
Doelgroep
Daarnaast is het belangrijk om je doelgroep te bepalen. Wie ga je knippen? Mannen, vrouwen, kinderen, iedereen? Door je te specialiseren bind je je misschien aan een bepaalde niche, maar je kunt je er wel echt op richten met je inrichting, styling en de hele beleving. Want dat moet het uiteindelijk toch worden. Afhankelijk van je doelgroep moet je ook apparatuur in huis halen. Voor mannen zullen er heel wat meer scheerspullen om de hoek kijken dan voor kinderen! Aan de andere kant: voor kinderen heb je weer meer afleidingsmiddelen nodig dan voor mannen. Zie je hoe dat werkt?
Goed geregeld
Vergeet ook niet de zakelijke kant van het kappersvak goed te regelen. Je kunt je binden aan de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO), die je helpen met de zakelijke kant. Algemene voorwaarden bijvoorbeeld, of het kiezen van de juiste verzekering. Maar ook kun je daar terecht voor cursussen en bijscholing, zodat je op de hoogte bent van nieuwe technieken en trends. Dat kan je veel tijd en energie schelen, die je weer kunt steken in het knippen van je klanten.
Het juiste materiaal
Het grote verschil tussen een goede kapper en een geweldige kapper zit hem in veel zaken: een belangrijk element is inzicht. Je smaak. Wat jij denkt dat iemand mooi zal staan, is allesbepalend voor het resultaat ervan. Met jouw schaar bepaal je uiteindelijk hoe mensen er wekenlang bij zullen lopen! Die visie breng je natuurlijk met de juiste technieken in de praktijk, maar daarvoor gebruik je ook bij voorkeur de beste materialen die jij je kunt veroorloven (en verantwoorden(. Bespaar zeker niet op je scharen en klemmen, maar ga ook bewust inkopen doen als je verf en blondeermiddelen in huis haalt voor haarkleuring. Je zult merken dat de professionele producten fijner werken en een stuk beter zijn dan de gangbare drogisterij-artikelen. En daarvoor komen mensen graag bij je terug!