logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Het effect van de Russische inval in Oekraïne op crypto en de financiële markten

De inval van Rusland in Oekraïne veroorzaakte chaos op de financiële markten. Ook crypto ontkwam hier niet aan. Grote vraag is natuurlijk of de financiële markten zich nu de eerste schok zullen herstellen, of dat we de komende tijd grote onrust op de beurzen zullen blijven zien.

De eerste klap

Of Rusland echt Oekraïne zou binnenvallen was lange tijd een vraag die verschillend werd beantwoord. Hoewel er militaire bewegingen waren, dachten veel wereldleiders dat het nog wel met een sisser zou aflopen. Hierdoor bleef het op economisch vlak nog relatief rustig. Toen Rusland op 24 februari dan toch aan een militaire operatie begon, ging er een schok door de wereld. Die schok was merkbaar op de beurzen, die die dag in het rood eindigden. Die daling zette door in de cryptokoers. Zo zakte BTC terug richting 35.000 dollar en bij andere crypto currencies was de daling vergelijkbaar groot.

Harde sancties

Europa en de Verenigde Staten reageerden snel op de gebeurtenissen in de Oekraïne. Binnen een paar dagen werden verregaande sancties tegen Rusland beloofd en opgetuigd. Deze stap lijkt vooralsnog voldoende om het vertrouwen op de financiële markten weer op te krikken. Na die eerste klap vertonen bijna alle koersen weer een stijgende lijn en dat geldt ook voor crypto. Het herstel lijkt dus te zijn ingezet en niets wijst erop dat die stijging niet door zal zetten. Daarbij lijkt het niet uit te maken in welke crypto er momenteel wordt geïnvesteerd. Alle crypto currencies lijken zich namelijk stuk voor stuk te herstellen van de klap van de eerste oorlogsdag en dat is uiteraard goed nieuws. 

Op weg naar herstel

Uiteraard hangt het herstel van de financiële markten nauw samen met het herstel van de geopolitieke verhoudingen. Vooralsnog lijkt het er niet op dat Rusland zich terugtrekt uit Oekraïne. Dat maakt de toekomst onzeker. De financiële markten en specifiek de crypto currencies lijken gelukkig momenteel veerkrachtig genoeg om zware klappen te weerstaan. Dat biedt in ieder geval hoop op economisch vlak. Hopelijk blijft een volgende klap uit, maar mocht deze toch komen dan kunnen de financiële markten momenteel wel tegen een stootje. 

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.