logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Eet jezelf gezond met het nieuwe Whole30-programma


eet-jezelf-gezond Eet jezelf gezond is een boek dat gaat over het Whole30-principe, waarin gesteld wordt dat je binnen 30 dagen een compleet nieuwe manier van eten eigen hebt gemaakt. Een manier die flink steunt op het paleodieet, zoals ze zelf ook heel eerlijk toegeven. Maar dan minder streng, zeggen ze er direct bij. De basis blijft echter hetzelfde: je eet geen bewerkte levensmiddelen meer, enkel nog ‘puur natuur’. En dat is wel even wennen!

Whole30

Het Whole30-systeem stamt uit 2009. In dat jaar begonnen Melissa en Dallas Hartwig met hun website The Whole30, een programma inmiddels duizenden aanhangers hebben. Volgens Melissa en Dallas zijn de succesverhalen ruim aanwezig. Door het eten van natuurlijke en eerlijke producten kun je volgens en veel ziektes en moderne afwijkingen voorkomen en zelfs genezen. Volgers zouden zijn afgevallen, beter slapen, meer energie hebben en een positiever zelfbeeld hebben. Ze zouden zelfs van kwalen als diabetes, migraine, allergieën, hoge bloeddruk, acne en eczeem afgekomen. Dat zijn behoorlijke claims, die enkel door hun eigen onderzoeken en de ervaringen van hun deelnemers zijn opgemerkt.

Basis van eten

Nu is Eet jezelf gezond een boek waarmee je gezonder kunt eten en zelfs kunt afvallen – je moet nu niet denken dat je hier te maken hebt met een dieetboek. In tegendeel. Eet jezelf gezond is juist een informatief boek dat dieper ingaat op het hoe en waarom van deze manier van eten. Waarom zijn deze voedingsmiddelen gezonder dan de middelen die je standaard in het supermarktschap ziet staan? Deze theorieën worden onderbouwd met wetenschappelijke onderzoeken die uitgevoerd zijn door verschillende instanties. Dat legt wel wat gewicht in de schaal natuurlijk, maar helemaal sluitend zijn ze ook niet. In de inleiding van het boek schrijven ze zelf dan ook dat deze onderzoeken lang niet altijd met elkaar overeen komen. Zij ondersteunen die onderzoeken dan ook met hun eigen ervaringen en bevindingen.

Wetenschappelijk

Door al die informatie over eten, voedingsmiddelen en de uitwerking daarvan op je hormoonhuishouding, gezondheid, helderheid van geest en stofwisseling komt het boek regelmatig over als een theoretisch blok. De wetenschappelijke theorieën worden dan wel ondersteund met duidelijke en heldere voorbeelden, maar voor mij is het boek wat dat betreft toch wel uit balans. Zeker omdat de schrijvers het willen brengen als een toegankelijk boek over voedingsmiddelen. Aan de andere kant is Eet jezelf gezond voor mensen die juist wat dieper willen ingaan op deze manier van eten een verademing. Geen alledaagse taal, maar regelmatig écht de diepte in. Zo ontdek je ook waarom dit dieet successen zou boeken. Let wel: het boek bevat geen kant-en-klaar maandplan, maar vertelt je wat je wel en niet mag eten. Handig zijn de recepten die door het boek heen te vinden zijn. Eet jezelf gezond, Melissa en Dallas Hartwig LEV uitgevers, 366 pagina’s, paperback. Prijs: 19,99 euro. ISBN: 9789400507579

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.