logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit is het eerste dat je met je MacBook moet doen


Als je een nieuwe MacBook Air of MacBook Pro in huis hebt gehaald, zijn er een aantal belangrijke stappen die je moet volgen om je apparaat in te stellen. Zo kun je er veilig mee aan de slag. Hier zijn enkele suggesties voor de eerste dingen die je kunt doen:

Ga direct naar Apple MacBook op BOL.com.

  1. Uitpakken en inschakelen: Pak je MacBook Air of MacBook Pro uit en zorg ervoor dat alle accessoires aanwezig zijn. Sluit je MacBook aan op het stroomnet en druk op de aan/uit-knop aan de rechterkant van het toetsenbord om de MacBook in te schakelen.
  2. Apple ID instellen: Om toegang te krijgen tot de App Store, iCloud en andere Apple-services, moet je een Apple ID hebben. Hiervoor kun je een Apple ID aanmaken met een iCloud mailadres, maar je kunt ook een ander adres gebruiken voor de inlog op je Apple ID. Heb je al een iPhone of iPad, dan heb je ook een Apple ID. Die kun je gebruiken om in te loggen op je nieuwe MacBook. Heb je er nog geen, dan kun je er een maken door naar de Apple ID-website te gaan of door de stappen te volgen tijdens de installatie van macOS.
  3. Systeemupdates installeren: Zodra je op je MacBook bent ingelogd, is het belangrijk om de nieuwste systeemupdates te installeren. Klik op het Apple-menu (het Apple-logo in de linkerbovenhoek van het scherm), selecteer Over deze Mac en klik vervolgens op Software-update. Volg de instructies om beschikbare updates te installeren.
  4. Beveiliging instellen: Ga naar de Systeemvoorkeuren (te vinden in het Apple-menu) en navigeer naar het paneel Beveiliging en privacy. Hier kun je verschillende beveiligingsinstellingen aanpassen, zoals het instellen van een wachtwoord voor je gebruikersaccount, vingerafdruk- of Face ID-beveiliging (afhankelijk van het model van je MacBook) en het inschakelen van de firewall. Vooral het inloggen met een vingerafdruk of Face ID zal je veel tijd besparen.
  5. Apps downloaden: Stap je over van Windows naar Apple? Dan heb je als het goed is gekeken of alle software die je gebruikt voor MacOS beschikbaar is. Open de App Store en download de apps die je nodig hebt, zoals Microsoft Office, Photoshop, Canva of wellicht de webbrowser of mediaspeler die jij graag gebruikt. Onthoud trouwens ook dat Apple heel fijne en goede apps heeft in zijn eigen ecosysteem. Die kun je ook altijd proberen voor je nieuwe apps download! Je kunt ook apps installeren via de officiële websites van de ontwikkelaars.
  6. Aanpassingen en voorkeuren: Je kunt een Apple computer tot in de puntjes aanpassen aan jouw eigen wensen en voorkeuren. Ga naar het menu Systeemvoorkeuren en pas verschillende instellingen aan naar jouw voorkeur. Je kunt bijvoorbeeld je trackpad-instellingen en het gedrag van je toetsenbord aanpassen, energiebeheerconfiguraties wijzigen, de taal en regio instellen, en meer.
  7. Beveiliging en privacy: Neem de tijd om de privacy-instellingen van je MacBook te controleren en aan te passen. Ga naar Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy > Privacy om te bepalen welke apps toegang hebben tot je camera, microfoon, locatie en andere gegevens.
  8. Time Machine-configuratie: Apple heeft een briljante back-up oplossing ingebouwd, die continu wijzigingen opslaat en archiveert. Deze oplossing heet Time Machine en kun je heel makkelijk activeren. Sluit een externe harde schijf aan of koppel je MacBook met een hub op het netwerk en ga naar Systeemvoorkeuren > Time Machine om een back-upschijf te selecteren en Time Machine in te schakelen. Hiermee worden automatisch regelmatige back-ups van je gegevens gemaakt.

Dit zijn enkele belangrijke stappen om te volgen bij het instellen van je nieuwe MacBook Air. Uiteraard kun je daarna je MacBook Air aanpassen en personaliseren volgens je eigen behoeften en voorkeuren.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.