logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo kun je relatief eenvoudig jouw meubels zelf stofferen


Ben je uitgekeken op je meubels of is de stof ervan versleten? In het kader van een duurzame maatschappij is het goed om eerst nog een kritisch te kijken naar de mogelijkheden, voordat je direct een meubelshowroom binnenstapt. Waarschijnlijk zijn je meubels zodanig te herstellen dat ze nog vele jaren meekunnen. Het is dan veel voordeliger om ze opnieuw te laten stofferen. Maar wat nu als je dit eens zelf zou willen proberen? In het ergste geval mislukt het en moet je het alsnog door een professional laten doen. Maar proberen kan geen kwaad, toch?

Benodigdheden

Voor het zelf stofferen van meubelen heb je natuurlijk de juiste gereedschappen nodig. Op de eerste plaats natuurlijk de nieuwe stof. Als je dit werk voor het eerst doet, kies je bij voorkeur voor een effen stof, dus zonder motiefjes. Dan uiteraard een set schroevendraaiers, die je nodig zult hebben bij het demonteren van het meubelstuk. Een setje spelden, om de nieuwe stof tijdelijk mee op zijn plaats te houden. Een potlood of stift, om dingen te kunnen aftekenen, een schaar om de stof op maat te knippen en een tacker om de stof mee vast te kunnen zetten. Let er bij de aanschaf van zo’n apparaat op dat ze geschikt zijn voor dit type werk. Je hebt ze namelijk in allerlei soorten en maten. Handig is dat de tackers bij Toolstation niet alleen op merk, prijsklasse en voltage te filteren zijn, maar ook op basis van beoordeling door andere klanten.

Maak vooraf foto’s

Een belangrijk onderdeel van het hele proces is vooraf duidelijke detailfoto’s van het betreffende meubelstuk te maken. Laten we er gemakshalve van uitgaan dat we een stoel opnieuw gaan stofferen. Fotografeer de stoel dan van alle kanten, voordat je die gaat demonteren. Dit helpt je later om de stoel weer op de juiste wijze in elkaar te zetten. Maak ook gerust wat aantekeningen en leg onderdelen in een bepaalde volgorde weg.

Het feitelijke stofferen

Maak de oude stof voorzichtig los van de stoel. Probeer de stof zo goed mogelijk intact te houden, want dit wordt je mal voor het knippen van de nieuwe stof. Verwijder de oude nieten uit de stoel. Knip de nieuwe stof op basis van het model van de oude stof en speld het op de stoel. Zet de stof nu met behulp van de tacker goed vast.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.