Boek recensie: Een voor een, Ruth Ware

een voor een

Ruth Ware is de moderne Agatha Christie. Een thrillerschrijfster die de formules van deze oude legende in ere houdt. En met succes: haar boeken vliegen als warme broodjes over de toonbank. Een voor Een is haar versie van And Then There Were None. In haar boek Een voor Een beleef je spannende momenten in een ski-oord, wanneer 11 mensen zijn gestrand in een chique skichalet en een voor een beginnen komen te overlijden.

Social media boom

Een voor een draait eigenlijk om de streaming-app Snoop, dat grotendeels draait op social sharing. Op het moment dat het boek begint, blijkt het bedrijf zo’n beetje op het moment van een grote ommekeer te staan. Het staat op het punt om verkocht te worden. Zowel de directie als de grootaandeelhouders hebben daartoe besloten. Aanstichters van de verkoop zijn Topher en Eva, oprichters van Snoop die niet meer helemaal op één lijn zitten. De andere aandeelhouders worden echter gedwongen om partij te kiezen tussen deze twee mensen – als een scheiding waarbij je tussen beide ouders moet kiezen.

Keuzestress

De meeste druk valt op Liz, een buitenbeentje ten opzichte van de trendy mooie mensen die het bedrijf leiden. Hoewel ze niet meer rechtstreeks voor Snoop werkt, is Liz nog wel uitgenodigd voor de retraite voor de leiders: zij en acht andere bestuursleden worden in alle luxe ontvangen in een weelderig, afgelegen Frans skichalet. Daar worden ze op alle fronten in de watten gelegd en genieten ze van de geneugten van het rijk-zijn. Ze worden gepaaid en bespeeld. Erin en Danny, de beheerders van het chalet, merken vanaf het begin spanning tussen de leden van de Snoop-groep, maar het lijkt op niets meer dan een groepje rijkelui die zich over hun zaken bekommeren.

Afvalrace

Het weer op de top van de berg wordt steeds gevaarlijker, en wanneer negen mensen gaan skiën en slechts acht terugkeren, worden de overgeblevenen bang en achterdochtig. Wanneer het chalet door een lawine wordt afgesneden van de buitenwereld, is de paniek compleet. Al snel sterft een ander groepslid, blijkbaar vergiftigd, en dan wordt een ander vermoord vanwege iets dat ze heeft gezien. De overlevenden moeten hulp zoeken voordat er niemand meer is.


Ga direct naar Een voor een op BOL.com.

Recensie over Een voor een

Ruth Ware doet waar ze het beste in is: ze geeft ons een mysterie achter een gesloten deur en laat de spanning en het wantrouwen opbouwen tot een hysterisch hoogtepunt. Vanaf het begin wordt de argwaan en het wantrouwen tussen de onderlinge personages duidelijk. Niemand vertrouwt elkaar, wat er ook voor heeft gezorgd dat het bedrijf uit elkaar is gespat natuurlijk. Die spanning wordt meegenomen in deze klassieke whodunnit in een modern jasje, waarbij je een afgesloten groep mensen hebt waarvan er eentje de dader is…

Score: 8


Informatie

Titel: Een voor een
Auteur:
Uitgever: LS Amsterdam
Aantal pagina’s: 367
Type boek: Paperback
ISBN: 9789024592487
Prijs: 20.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.