logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Een tijd voor genade, John Grisham

In het lijvige boek Een Tijd Voor Genade is het tijd voor Jake Brigance om weer aan het werk te zetten – je kent deze advocaat wellicht uit Grisham’s debuut van 1989, De Jury, die is verfilmd onder de titel A Time to Kill. Brigance wordt in deze advocatenroman door een rechtbank aangesteld om de 16-jarige Drew Gamble. Gamgle staat namelijk terecht voor het neerschieten van zijn moeders vriend, hulpsheriff Stu Kofer. Een heel actueel onderwerp natuurlijk, gezien het feit dat agressie tegen agenten hand over hand toeneemt.

Moord … of niet?

Er is overigens geen twijfel of Drew Gamble heeft geschoten of niet. Dat is duidelijk, maar de belangrijke vraag aan Brigance in Een Tijd Voor Genade is of de schietpartij gerechtvaardigd was. Drew beweert dat hij Stu uit zelfverdediging neerschoot nadat hij dacht dat Stu zijn moeder had vermoord. Drew, zijn jongere zus en hun moeder leefden voortdurend in angst voor afranselingen door Stu, die vaak dronken naar huis terugkeerde. Aangezien ze een stuk van de bewoonde wereld wonen, heeft Drew het heft in eigen hand genomen.

Chaos in de familie

De moeder van Drew, Josie, leeft trouwens nog maar is zwaargewond. Ze ligt in het ziekenhuis, en met Drew in de gevangenis, is er niemand die op het zusje Kiera kan passen. De familie van Stu is zo woedend over zijn dood, dat ze alle bezittingen van de familie in brand hebben gestoken. Het is dus chaos in de familie Gamble, die al jaren in armoede leeft. Bovendien kan in 1990, de tijd waarin het verhaal speelt, een 16-jarige in Mississippi als volwassene worden berecht. En dankzij een recente wetswijziging is de moord op een wetshandhavingsfunctionaris, al dan niet in dienst, een halsmisdaad. Drew zou naar de dodencel kunnen gaan.

Permanente hulp

Jake wilde eigenlijk alleen even bijspringen in de Gamble-zaak, totdat er een permanente openbare verdediger was benoemd. Maar diep van binnen realiseert hij zich dat hij de beste kans is die de familie Gamble heeft. Het onderzoek dendert voort, met een flinke druk vanuit de maatschappij om Drew als volwassene te berechten. Het is nu aan Jake om die spanningen weg te nemen en jongen een eerlijk proces te geven.

Ga direct naar Een tijd voor genade op BOL.com.


Recensie over Een tijd voor genade

CooleSuggesties topper

Hoewel er wat tragere momenten zijn tijdens enkele juridische procedurele stukjes, staat Grisham’s beheersing van de rechtszaalthriller nooit ter discussie. Het lijkt wel alsof dit genre door hem bedacht is! Het is nog altijd bijzonder om te duiken in een lijvig verhaal als dit. Grisham bewijst hiermee dat je, als je maar vlot schrijft, hele pillen kunt presenteren die verslonden worden alsof het pockets waren. De dialoog is scherp en gericht, doorspekt met oprechte emoties waardoor de personages uit de bladzijden van dit moreel complexe verhaal bijna tastbaar aanvoelen.

Score: 9


Informatie

Een tijd voor genade,
Illustrator: nvt
Uitgever: Bruna Uitgevers, 640 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789400512764. Prijs: 22.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.