logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een (thuis)netwerk met Powerline – wat houdt dat in?


‘Internet uit het stopcontact.’ Zo wordt Powerline-technologie vaak in de volksmond beschreven. Maar wat is het idee achter deze technologie, en hoe werkt het precies? We leggen het je eenvoudig uit.

Wat is Powerline precies?

Simpel gezegd geeft Powerline-technologie je de mogelijkheid om de elektrische bedrading van een gebouw te gebruiken voor data-overdracht. Deze technologie staat ook bekend als PLC, CPL en PowerLAN. Maar hoe je het ook noemt, de manier waarop het werkt is eenvoudig.

Powerline-adapters, zoals de modellen uit de Magic-productreeks van devolo, steek je gewoon in het stopcontact. Vervolgens werken deze adapters samen als zenders en ontvangers. Eerst sluit je een adapter die je in het stopcontact hebt geplaatst, met een ethernetkabel aan op je router. De router stuurt zijn signaal vervolgens via de adapter door naar het elektriciteitsnet, dat op zijn beurt alle andere stopcontacten in huis aandoet. De stopcontacten worden zo hubs voor andere adapters, die onderling communiceren via de elektrische bedrading en het signaal dat ze ontvangen, weer kunnen uitzenden. Zo kunnen zij allerlei apparaten van internet voorzien – via LAN of WiFi. Binnen dit proces worden de digitale signalen van de router omgezet in analoge signalen voor overdracht met hoge frequentie via de elektrische bedrading. Kortom, de elektrische bedrading in huis functioneert als een datakabel of Ethernet-kabel.

Op zoek naar coole gadgets?

Wat maakt Powerline zo geschikt voor thuisnetwerken?

Adapters inzetten voor het thuisnetwerk, is voordelig om een aantal redenen:

  • Eenvoudig gebruik: de adapters zijn bijzonder eenvoudig te installeren en te bedienen, zonder dat je enig soort technische kennis nodig hebt. Dit maakt ze perfect voor gebruik in elke woning, of er nu wel of geen IT-kennis in de familie aanwezig is.
  • Uitstekende betrouwbaarheid: Powerline-netwerken maken gebruik van de bestaande elektrische bedrading, waardoor ze ongevoelig zijn voor de traditionele WiFi-vijanden als muren, plafonds en leidingen. Tegelijkertijd is Powerline-technologie ook om deze redenen een uitstekende basis voor draadloze netwerken. Want terwijl de Powerline-toegangspunten via WiFi draadloos internet verstrekken aan apparaten, communiceren de Powerline-adapters zelf met elkaar via de Powerline-verbinding. Dit zorgt voor een betere stabiliteit van het thuisnetwerk.
  • Fijne flexibiliteit: adapters zoals die van devolo Magic kunnen moeiteloos van het ene stopcontact naar het andere worden verplaatst om van andere kamers een access point te maken. Ook kan je het Powerline-netwerk eenvoudig uitbreiden door nieuwe adapters toe te voegen. Ingewikkelde bouwkundige aanpassingen zijn zo totaal niet nodig.

Welke zaken moet je in het achterhoofd houden bij het gebruik van Powerline?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er voor Powerline-communicatie verschillende standaarden bestaan. De nieuwste standaard heet G.hn: deze zorgt voor datatransmissiesnelheden tot 2.400 Mbps. Voor moderne toepassingen die veel bandbreedte nodig hebben, is een abonnement op de snelheden van deze standaard sterk aanbevolen. Dit is nodig om alles soepel te laten verlopen en meerdere apparaten tegelijk moeiteloos gebruik te laten maken van het internet, bijvoorbeeld bij het streamen van films of het spelen van games in de woonkamer, en het houden van videovergaderingen op je thuiswerkplek.

Dat is alles. Bij de planning van je eigen Powerline-netwerk hoef je eigenlijk met niets anders rekening te houden. Powerline-technologie verbindt apparaten met elkaar en met de router – ongeacht het type internetverbinding dat je gebruikt. Daarom werken Powerline-oplossingen met elk soort toegang van DSL tot glasvezel, en alles daartussenin.

Hoe installeer je een Powerline-netwerk?

De installatie en set-up van Powerline-oplossingen zoals devolo Magic is even simpel als het gebruik ervan. Je hebt om te beginnen minstens twee adapters nodig, waarvan je er één op de router aansluit om het internetsignaal in het stroomnet te voeden. De tweede adapter gebruik je vervolgens om apparaten via Ethernet of WiFi aan te sluiten. De adapters verbinden zich volledig automatisch met elkaar tijdens het eerste installatieproces, zodat er geen ingewikkelde configuratie nodig is. De handige devolo Home Network-app begeleidt je bij de installatie en geeft daarnaast wat handige tips. De belangrijkste tip: Powerline-adapters leveren altijd het beste resultaat als je ze rechtstreeks op het stopcontact aansluit, in plaats van bijvoorbeeld op een stekkerdoos. En dankzij het slimme ontwerp van de devolo Magic-adapters, die elk een geïntegreerd stopcontact hebben, kan je snoeren van lampen, stofzuigers, opladers enzovoorts ook gewoon in de Powerline-adapters steken.

De Home Networking-app voor mobiele Android- en iOS-apparaten vormt een praktisch bedieningspunt. Met deze app kan je de netwerkprestaties controleren en alle belangrijke instellingen beheren. Daarnaast kan je met één druk op de knop de WiFi-toegang voor gasten inschakelen. Deze functionaliteit blijft natuurlijk ook bestaan als je vervolgens extra adapters plaatst om het netwerk uit te breiden. In totaal ondersteunt een Powerline-netwerk met devolo Magic tot acht adapters.

Hoe veilig is Powerline?

Powerline-netwerken bieden een uitgebreide bescherming van privégegevens. devolo Magic past versleuteling in de vorm van 128-bit AES-codering (de globale standaard) toe op de Powerline-verbinding, en aan de WiFi-zijde wordt de communicatie beveiligd volgens de huidige WPA2- en WPA3-normen.

Hoeveel kost een Powerline-adapter?

De devolo Magic Powerline-oplossingen zijn verkrijgbaar in verschillende versies voor elke toepassing. Voor bekabelde netwerken is er bijvoorbeeld de devolo Magic 1 LAN Starter Kit met twee adapters voor een prijs van 99,90 euro, elk met een gigabit LAN-poort voor snelle data-overdracht. De devolo Magic 2 LAN triple Starter Kit biedt nog meer aansluitingen met twee adapters, elk uitgerust met drie gigabitpoorten, wat het ideaal maakt om bijvoorbeeld tv-opstellingen en thuiskantoren via een Ethernetkabel met elkaar te verbinden. Dit pakket kost 149,90 euro.

De devolo Magic 1 WiFi Starter Kit kost eveneens 149,90 euro en biedt naast twee ethernetpoorten ook de mogelijkheid om de adapters als WiFi access points te gebruiken, om zo apparaten draadloos met het internet te verbinden. De devolo Magic 2 WiFi 6 Starter Kit biedt de ultieme WiFi Powerline-ervaring voor 239,90 euro. Deze adapters bieden twee Gigabit LAN-poorten voor het aansluiten van apparaten en ondersteunen ook de geavanceerde draadloze WiFi 6-standaard – met transmissiesnelheden tot 1.800 Mbps en vooraanstaande mesh-functionaliteit.

Alle producten uit de devolo Magic-serie zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar als uitbreidingsadapter en zijn onderling compatibel. Alle hier genoemde prijzen zijn adviesprijzen en inclusief BTW. devolo geeft 3 jaar fabrieksgarantie op alle producten.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.