logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een smart home hoeft niet duur te zijn


Als we kijken naar oude toekomstbeelden over het ‘huis van de toekomst’, was één van de belangrijkste pijlers wel dat we zelf veel minder hoeven te doen. Onze huizen voorzien in onze behoeftes, zonder dat we een vinger hoeven optillen. En weet je? Daar zijn we nu ook echt aanbeland. Je kunt je zo inrichten, dat je vrijwel alle stappen kunt automatiseren! En dat is goedkoper en eenvoudiger dan je denkt.

All the way

Natuurlijk, als helemaal gaat voor een compleet Smart Home, ben je een fortuin kwijt. Gordijnen die automatisch open en dicht gaan, deursloten vervangen… dat tikt aan! Maar er is een andere manier. Je kunt een heleboel redelijk geprijsde, zeer effectieve apparaten kopen en veel uit het smart-home-concept halen zonder veel te investeren.

Slimme huizen zijn niet ingewikkeld

Zoals met alles kun je een ingewikkeld systeem opzetten om je slimme huis te beheren. Maar eigenlijk is dat helemaal niet de bedoeling van het concept. Het zou je leven juist makkelijker moeten maken! Dat wordt allemaal nog eenvoudiger nu Project Matter smart home-componenten begint te standaardiseren. Maar voor je daar bent kun je al aan de slag, omdat de meeste onderdelen werken met Google Assistant. Dat kan een fijne basis zijn voor veel automatiseringstoepassingen.

Slimme luidsprekers

Als je werkt met een assistent als basis, zullen slimme luidsprekers de ruggengraat vormen van jouw smart home. Leg op iedere verdieping een Google Nest Mini neer (of een andere speakers, zoals de Google Nest Hub of de Sonos Roam) en je bent al klaar. En zelfs zonder zo’n speaker kun je al vooruit, aangezien je ook je smartphone of tablet kunt gebruiken voor het geven van spraakopdrachten. Bovendien zul je snel vertrouwen op de programmeerfuncties van Google Assistent om Routines aan te maken. Daarmee laat jij je lampen aangaan als de zon ondergaat, bijvoorbeeld. Toch is een slimme speaker ontzettend praktisch en fijn, omdat je nooit afhankelijk bent van je telefoon. Het fijne van Google Assistent als basis, is dat je alle apparaten kunt bedienen vanuit één app, zonder dat je moet denken van welk merk je lampen ook al weer waren… je kunt zelfs apparaten groeperen op type of kamer als je ze allemaal tegelijk wilt bedienen. “Hey Google: doe lampen woonkamer uit!”

Laat er licht zijn

Een van de fijnste producten om te automatiseren is wel het licht. Het is ook een praktische manier om geld te besparen, zeker als je nu nog gloeilampen in huis hebt. Wij gebruiken de lampen van Philips Hue, die ik ook echt iedereen zal aanbevelen. Je installeert de lampen met de Philips Hue app, van waaruit je al verschillende automatiseringen kunt aanbrengen en accessoires kunt instellen. Toch kun je ook daarvoor Google Assistent gebruiken, bijvoorbeeld om bepaalde lampen aan te laten gaan als de zon ondergaat.

Ga direct naar Philips Hue op BOL.com.

Ga je aan de slag met deze lampen? Zoek dan even naar sets: die zijn vaak in de aanbieding, waardoor je al meteen wat kunt besparen. Da’s ook smart! Nu is Philips Hue wel één van de duurdere merken die je kunt krijgen. Ga je voor een tandje goedkoper? Dan heb je vaak minder accessoires waar je uit kunt kiezen, maar de koppeling met Google Assistent zal je vaak dezelfde mogelijkheden geven. Denk daar over na. Wij hebben bijvoorbeeld op iedere gang en overloop een Hue-lamp, gekoppeld aan een bewegingsmelder. Die zorgt dat de lamp bij beweging aangaat (’s nachts op 30% helderheid) en na 5 minuten weer uitschakelt. Praktisch, veilig en efficiënt.

Wat de installatie betreft, schroeven de meeste lampen gewoon in en maken vervolgens verbinding met uw wifi-netwerk via een smartphone-app. Eenmaal verbonden, werken ze meestal zonder problemen Google Assistent. Vanaf dat moment zul je de schakelaars aan de muur ook eigenlijk niet meer nodig hebben en zul je ze bedienen met een kleine afstandsbediening (die je als accessoire kunt kopen), met je stem of via een vooraf ingesteld schema.

Stekkers maken bijna alles slim

Met slimme stekkers en stekkerdozen kun je bijna alles in huis slim maken. Oké, je kunt er apparaten mee in- of uitschakelen, maar vaak is dat ook genoeg. Zet je ventilator of oude airco aan als jij hem nodig hebt, zorg dat ’s ochtends je potje koffie aanspringt (niet vergeten ’s avonds al klaar te zetten!) of gebruik een slimme stekker om de lampjes in de kerstboom aan te zetten. Slimme stekkerdozen zijn geweldig om apparaten te groeperen. Elk stopcontact kan meestal afzonderlijk of als groep worden bediend. Kijk eens rond in je huis, denk na over dingen die je misschien op afstand wilt in- of uitschakelen. Als het een mechanische schakelaar heeft, is het een moeiteloze upgrade.

Smart TV’s

Grote kans dat je al een Smart TV in huis hebt: de afgelopen jaren moet je goed je best doen om een ‘dom’ apparaat te kopen. Vrijwel ieder toestel kan worden gekoppeld aan je thuisnetwerk. De mogelijkheden zijn niet altijd even uitgebreid, maar het is wel cool om een opdracht te geven en je televisie te zien reageren. Bekijk trailers direct op het grote scherm, zie weersverwachtingen verschijnen en bedien Netflix, Disney+ of Spotify gewoon met je stem. Heb je nog een ouderwetse tv? Dan kun je hem met een Chromecast meteen een stuk slimmer maken. Zo’n apparaatje kost ongeveer 35 euro.

Andere opties

Een slimme thermostaat is best prijzig, maar zal zich snel terugverdienen. Je hebt er al een voor 100-200 euro. Je bespaart er veel mee, omdat de thermostaat vaak detecteert of er iemand aanwezig is of niet. Ook leren deze thermostaten van jouw gedrag. De Google Nest bijvoorbeeld leert op welke temperatuur je huis het liefst is en wanneer – zowel het verwarmingsproces automatiseren als je de moeite besparen om de thermostaat aan te passen. Dit kan natuurlijk worden onderdrukt via de app of een spraakcommando als je het een beetje koud hebt of de stad een paar dagen verlaat.

Je slot vervangen door een slimme variant kan heel cool zijn. En je hoeft niet eens je hele slot te vervangen. De Nuki plaats je bijvoorbeeld met dubbelzijdige tape over je slot heen (een de binnenkant van je deur). Zo kun je de deur van het slot halen als je binnenkomt, of alvast als er wordt aangebeld en wanneer je naar de deur loopt.

Een slimme deurbel zorgt voor en extra laag veiligheid. Je kunt ze krijgen met een accu of als bedrade variant. Wordt er aangebeld? Dan hoor je dat op je smartphone. Je kunt direct zien wie er aan de deur staat (en ja, die filmpjes kun je opnemen in de cloud). Niet alle deurbellen werken goed samen met Google Assistent. Ring werkt bijvoorbeeld alleen met Amazon Alexa. Ga daarom voor merken als Arlo, Eufy of natuurlijk Google!

Robotstofzuigers kunnen je leven ook wat makkelijker maken. De iRobot voert hierbij de strijd aan met de meest uitgebreide en krachtige stofzuigers. De prijzen hiervan beginnen bij zo’n 300 euro en lopen tot ongeveer 900 euro voor een zelfreinigend exemplaar. Best prijzig dus, maar wel makkelijk. Laat je huis stofzuigen als jij even op pad bent voor een boodschap, bent werken of misschien zelfs ’s nachts.

Je tuin laten beheren? Zelfs dat is mogelijk. Op eenzelfde manier als de robotstofzuigers kun je jouw gras automatisch laten maaien, maar je kunt ook je tuin automatisch laten beregenen. Gardena is hier koploper in, hoewel je ook kunt denken aan merken als Husqvarna.

Het prettige van een smart home is dat je het telkens kunt uitbreiden. Begin bij wat lampen en een slimme speaker en je zult ontdekken hoe het prettig het werkt… of niet. Door gaandeweg elementen toe te voegen, kun je ze ook vervangen als ze stuk zijn. Ben je toe aan nieuwe raambekleding? Dan kun je overwegen om er een te kopen met een motortje erin. Nieuwe grasmaaier nodig? Waarom geen robotmaaier? Bovendien raak je zo vertrouwd met het concept. Slimme lampen en stekkers zijn eenvoudig om in te stellen. Zaken als thermostaten of huisdeurcilinders kunnen ingewikkelder zijn, maar kunnen tegen een kleine vergoeding professioneel worden geïnstalleerd. En als ze eenmaal zijn geïnstalleerd, werken ze allemaal op dezelfde manier; zeg gewoon wat je wilt en als bij toverslag zal het gebeuren.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.