logo-liggend-wit-donkerblauw

Een rondje Frankrijk vanaf de bank


Frankrijk is een immens wijnland met onvoorstelbaar veel verschillende wijnen. Elk afzonderlijk wijngebied heeft weer een eigen identiteit met typerende druivenrassen en technieken om wijn te maken. Iedereen kent Bordeaux en Bourgogne wel, maar gebieden als de Jura, Savoie, Beaujolais en de Elzas, zijn bij het grote publiek toch een stuk minder bekend.

Voor wie een land of gebied wil ontdekken op het gebied van wijn, kan de oplossing vinden dankzij online wijn kopen. Ga bijvoorbeeld voor wijnpakketten met verschillende wijnen uit een land en je kunt van alles proeven. Het leuke van veel verschillende dingen proeven is dat je ook nieuwe ontdekkingen kunt doen. Niet alleen op het gebied van nieuwe druivenrassen, maar ook wat je eigen smaak betreft.

Bordeaux is vooral bekend om de rode wijnen van Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc, maar minder mensen kennen de witte wijnen uit de regio. En dat terwijl die ook heerlijk kunnen zijn. Witte wijnen worden meestal gemaakt van de druiven Sauvignon Blanc en Sémillon.

Champagne wordt geroemd om de mousserende wijnen die er vandaan komen, maar in andere delen van Frankrijk worden ook heerlijke bubbels gemaakt. Zo kennen veel Franse wijnregio’s hun eigen versie waar het woord Crémant voor gezet wordt. Een mousserende wijn mag de naam Crémant alleen dragen wanneer deze onder meer op dezelfde manier wordt gemaakt als Champagne. Dat wil zeggen dat de tweede gisting van de wijn op fles plaatsvindt. Tijdens die gisting worden de kenmerkende bubbels ook gevormd. Het is niet zo dat deze mousserende wijnen ook alleen de druivenrassen die in Champagne gebruikt worden moeten bevatten.

Zoals gezegd kent elk gebied eigen specialiteiten. Zo staat de Rhône bekend om de GSM-blend. Daar worden de druivenrassen Grenache, Syrah en Mourvèdre veel gebruikt. De Provence kennen we allemaal van de bleekroze rosé wijnen en de Loire van de mooie wijnen van Sauvignon Blanc. Al worden er in de Loire ook mooie wijnen gemaakt van Chenin Blanc en Cabernet Franc.

De Elzas staat bekend om aromatische wijnen van Riesling, Gewurztraminer en Pinot Blanc terwijl in de Jura en Savoie veel minder bekende druivenrassen voorkomen. Ooit wel eens gehoord van Poulsard, Trousseau, Chasselas, Jacquère en Roussette?

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.