logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een onderhoudsvrije vloer: vinyltegels en vinyllaminaat


Sommige dingen lijken ontzettend onderhoudsvriendelijk, maar blijken in de praktijk ongelofelijke lastpakken te zijn. Denk aan een grasmat. Het lijkt zo makkelijk en clean, zo’n stuk gras, maar stiekem ben je er heel veel tijd mee kwijt wil je hem goed en strak willen houden. Zo is het ook met vloeren. Zo’n beetje alle vloersoorten hebben haken en ogen. Tapijt is ongelofelijk gevoelig voor vlekken en slijtageplekken. Houten vloeren kun je nauwelijks schrobben, minstens ieder jaar behandelen met olie of lak. Laminaat is gevoelig voor stoten en mag je niet te vochtig afdoen. Echt goed wassen zit er dus niet in. Ook tegels zijn kwetsbaar als je er iets zwaars op laat vallen en voelen bovendien koud en kil aan. In de zomer is dat lekker, maar in de winter wil je liever wat warmers! Er is echter nog een alternatief: vinyltegels en vinyllaminaat! Deze pvc stroken en vloeren bieden het beste van alle werelden, zo blijkt.

Makkelijk leggen

De eerste stap is natuurlijk het leggen van zo’n vloer. Dat is bij pvc stroken en vloeren een fluitje van een cent. Je kunt ze kopen als klick-variant of als verlijmbare vloer, waarbij de vloerdelen zelf al voorzien zijn van een dubbelzijdige tape. Omdat deze vloeren nauwelijks uitzetten of krimpen kun je ze heel mooi strak leggen tussen de muren. Houd een millimetertje of 2 aan de zijkanten als marge, en je bent helemaal goed. De vloeren zijn zelfs gewoon te knippen of te snijden, wat het leggen nog makkelijker maakt. Leg de vloer direct op een egale ondergrond of gebruik een speciale ondervloer voor wat extra comfort en warmte. De pvc stroken en vloeren kun je bovendien zonder problemen op een vloerverwarming leggen.

Makkelijk schoon te maken

Je zou pvc stroken en vloeren kunnen zien als de bovenste laag van een laminaatvoer. Super makkelijk dus om schoon te maken: de bovenste laat van de laminaatvloer is waterbestendig, het is de onderste laag van geperst hout dat niet tegen water kan. Je kunt hier dus zonder problemen met een dweil overheen zwabberen als dat nodig is en grondig reinigen. Omdat deze vloerdelen bovendien uit een stuk bestaan zijn ze ook heel erg stoot- en krasvast – beter dan de laminaatfamilie.

Soorten en stijlen

Het leukste van vinylvloeren en vinyllaminaat is wel dat je ze in ontzettend veel vormen en stijlen hebt. Ze kunnen immers alles met kunststof, en de vloerenfabrikanten laten hun fantasie graag de vrije loop om robuuste tegels te maken met een betonlook, leisteen, exotische steenmotieven en neutrale tegelvloeren, maar ook in diverse houtsoorten, van ‘standaard’ eiken tot oude vloerdelen met restanten van verflagen of trendy whitewash vloerdelen.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.