logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een nieuw avontuur in de knotsgekke wereld van Lotte Wirwar: Dieren in nood


de-knotsgekke-wereld-van-lotte-wirwar-dieren-in-nood-alice-pantermueller-boek-cover-9789044745719 banner

Lotte Wirwar ken je natuurlijk al van haar eerdere boeken, waaronder Superschapen en Wilde Konijnen. In het boek Dieren in Nood maakt ze weer een spannend avontuur mee met haar coole en hippe vriendin Chloë en nerderige vriendje Pieter, die overal wel iets van af lijkt te weten. In de klas speelt namelijk een groots project. In hun stad wordt een groot project gebouwd, waar een grote, houten schutting omheen wordt geplaatst. Die schutting is natuurlijk oersaai, maar de projectontwikkelaar heeft een mooie actie opgezet: de klas met met het leukste idee mag hem beschilderen. En laat de klas van Lotte nu het mooiste idee hebben bedacht: er komen bedreigde diersoorten op te staan, om zo wat bekendheid aan het probleem te geven. Dieren in nood krijgen zo een mooi podium.

Soorten dieren

Nu is dat eigenlijk niet eens Lottes idee, maar juist dat van Isabelle, de aartsvijand van Lotte. Eigenlijk zou ze het idee dus slecht moeten vinden, maar ja, Lotte houdt nu eenmaal van dieren. En dus gaat ze vol overgave mee in het project. Samen met haar vrienden Chloë en Pieter bedenken ze welke dieren zij er op zouden willen schilderen. De meest bizarre dieren komen naar voren. Pieter wil er graag kleine vleermuizen op zetten, omdat dit bedreigde dieren zijn die ook in ons land voorkomen. Lotte gaat voor de schildpad, omdat ze zelf een schildpad als huisdier heeft. Chloë gooit het over de excentrieke boeg met een Tasmaanse duivel.

Behoud van dieren

Naast dit grote schilderproject gaan ze ook zelf aan de slag met het behouden van dieren, en betrekken daar de plaatselijke dierentuin mee. Maar of daar nu iedereen zo blij mee is valt te bezien. Daarnaast is er natuurlijk een mooie hoeveelheid jaloezie, verliefdheid, afgunst en een tikje competitiviteit om de hoek kijken, zoals bij kinderen van deze leeftijd hoort.

Dierenliefde

Lotte Wirwar maakt de leukste avonturen mee. In het boek Dieren in nood gaat het natuurlijk om haar onmetelijke dierenliefde. Daarin staat ze echter een beetje naïef, want zoals zo veel kinderen weet ook Lotte niet alles van het dierenleed af. Hoe groot is het probleem van de uitstervende dieren eigenlijk? En hoe meng je dat met je eigen voorliefde voor bijvoorbeeld tekenfilms of wetenschap, als je het vergelijkt met de passies van Chloë en Pieter?

Dagboek

De Knotsgekke wereld van Lotte Wirwar wordt helemaal opgetekend in de stijl van een soort dagboek. Lotte schrijft volledig in de ik-vorm, met daarbij veel tekeningetjes om het verhaal nog wat meer te verduidelijken. Daarbij komen ook veel plaatjes te staan in de tekst zelf, wat de leesbaarheid niet altijd verhoogt, maar de sfeer wel goed neerzet. Een leuk, grappig en vooral lief boek voor meiden van 9 tot 12 jaar.

Informatie

De knotsgekke wereld Lotte Wirwar 5: Dieren in nood, Daniëlla Kohl

Illustrator: Andrea Pantermuller
Deltas uitgeverij, 159 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 9 jaar. ISBN: 9789044745719


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.