logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Een mens is maar een wandelaar, Gaston Durnez

Gaston Durnez is in Vlaanderen een echt icoon. De negentig-jarige journalist heeft bijna 50 jaar geschreven voor De Nieuwe Standaard en verschillende dagbladen binnen deze uitgeversgroep. Nu maakt hij zich op voor een biografie vol herinneringen en overpeinzingen. Middels verhalen over bijzondere personen die hij in zijn loopbaan heeft ontmoet en gesproken, lees je namelijk ook bijzonder veel over Gaston zelf.

Een mens is maar een wandelaar

De titel doet al vermoeden dat dit boek niet zo maar een feitelijke vertelling is van de ervaringen en herinneringen. Dat zou ook niet bij de stijl van Gaston passen: zijn manier van schrijven is namelijk doorspekt met droge humor, gedachtesprongen en korte stukjes proza. In dit boek is dat niet anders. Gaston vertelt in zijn biografie over de grote veranderingen die hij heeft meegemaakt in het Vlaamse landschap, maar ook in zijn eigen vakgebied. En als je er over nadenkt, zijn dat er heel wat geweest!

Vlaamse taalkunstenaar

Wat het voor ons als Nederlandse lezers wat moeilijk maakt, is dat het taalgebruik in dit boek niet heel schoon en zuiver is. Het is Vlaams dat door de tweede helft van de vorige eeuw is gevormd, waar Franse invloeden duidelijk tastbaar zijn en waar woorden in voorkomen die je nu niet zo vaak meer tegenkomt. Dat verminderd het leestempo, maar niet het leesplezier. In zijn anekdotes fladdert Gaston regelmatig heen en weer. Hij schrijft wat hij denkt en lijkt soms verbaasd te zijn over wat hij heeft geschreven, zodat hij zijn uitspraken weer afzwakt of relativeert. Dat maakt dit boek zeker charmant en melancholisch.

Ga direct naar Een mens is maar een wandelaar op BOL.com.


Recensie over Een mens is maar een wandelaar

CooleSuggesties topper

Tja, wat te zeggen over een biografie als dit? Voor Nederlanders zullen de meeste namen weinig zeggen – jonge Vlamingen zullen hun schouders bij een aantal van hen ook ophalen. Daar hoef je dit boek dus niet direct voor te lezen. Dat je wil genieten van de taalkunde en schrijfstijl van een befaamde Vlaamse journalist? Wil genieten van het relativerende vermogen en de droge humor van een door de wol geverfde schrijver? Dat is een veel betere reden.

Score: 9Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Informatie

Een mens is ook maar een wandelaar,
Illustrator: diversen
Uitgever: Davidsfonds, 432 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789059089471. Prijs: 29.99 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.