logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Een lege brug, Dirk Bracke

Sommige onderwerpen zijn wat moeilijk om aan te snijden. Autisme is zo’n onderwerp waar niemand heel erg veel van weet, maar iedereen wel een mening over kan geven. Wat is het nu eigenlijk, wat merk je daar in de praktijk van? Paulien heeft autisme. Ze functioneert op zich prima, mits er genoeg regelmaat en structuur in haar leven zit. Toch ontbreekt het haar flink aan inlevingsvermogen. Als het niet volgens haar manier gaat, zet ze het op een krijsen en wordt ze agressief. Maar ze trekt de aandacht van Siem. Hij ziet het mooie meisje, terwijl ze op de brug van een spoorwegovergang aan het tekenen is.

Regelmaat en regeltjes

Al snel ontdekt Siem dat Paulien daar iedere middag zit. En iedere middag ook dezelfde tekening maakt. Echt contact krijgt hij niet met haar, ze ontwijkt zijn blik en geeft geen antwoord op zijn vragen. Haar begeleider, Steven, legt hem uit dat ze autist is en daardoor moeilijk contact maakt. Met een paar technieken weet Siem toch wat contact te maken en krijgen de twee een soort band, maar is dat genoeg voor Siem? Hoe weet hij wat er omgaat in het meisje?

Dieper in de wereld

Langzaam maar zeker ontdekt Siem steeds meer leuke kanten aan Paulien. Ze geeft hem wat meer vertrouwen, waardoor ze het steeds over andere dingen kunnen hebben. Zo vertelt ze ook steeds meer over de dagbesteding waar ze haar dagen slijt, De Hand. Zo komt Siem er langzaamaan ook achter dat er vreemde dingen gebeuren achter de gesloten deuren… Maar wat kan hij daar tegen doen? Wie zou hem geloven?

Ga direct naar Een lege brug op BOL.com.


Recensie over Een lege brug

Het is een dramatische titel, Een Lege Brug, maar het verhaal is gelukkig wat minder dramatisch… of toch? De puber Siem probeert het aan te leggen met de knappe Paulien, die autisme heeft. Het is lastig contact met haar te maken, maar Siem verbreekt er zelfs zijn relatie met Marijke voor. Langzaam maar zeker ontdekt Siem steeds meer over autisme, maar ook over de behandelwijze van haar dagbesteding, De Hand. En of hij daar zo goed mee kan omgaan…

Score: 8Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Informatie

Een lege brug,
Illustrator: nvt
Uitgever: Standaard Uitgeverij, 212 pagina’s, paperback.
Vanaf: 14 jaar. ISBN: 9789059089501. Prijs: 13.50 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.