logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Een Kookboek, Graanmarkt 13

Graanmarkt 13 is een van de tien beste groenterestaurants ter wereld. Dat is niet mijn persoonlijke mening, maar besloten door mensen die heel wat meer buiten de deur eten dan ikzelf. Graanmarkt 13: Een Kookboek geeft 450 recepten van het restaurant prijs, bedacht en ontwikkeld door sterrenchef Seppe Nobels.

Lokaal en vers

Kwaliteit en versheid staan natuurlijk op de belangrijkste plaats als het gaat om het maken van smakelijke gerechten die je het bord laten aflikken als je met je maaltijd klaar bent. Daarvoor maakt chefkok Seppe Nobels dankbaar gebruik van lokale groenten die aansluiten op het seizoen. Alleen dan weet je dat je de lekkerste gerechten op tafel kunt zetten, vol smaak en perfect van structuur. En het is niet alleen goed voor de eters: ook het milieu is je dankbaar. Lokaal en seizoensgebonden eten is geweldig voor een duurzaam leven! Waarom zou je immers groenten en fruit uit een ver land laten komen, die geplukt worden als ze nog niet rijp zijn, om na te rijpen tijdens het transport of in de winkels?

Verrassende combinaties

Bladerend door het kookboek, zul je ontdekken dat je niet zomaar een stuk prei krijgt voorgeschoteld in dit restaurant. Ze hebben een lange weg gemaakt, bewerkt met kruiden en gecombineerd met andere groentesoorten om hun smaak nog beter tot hun recht te laten komen. Zo kom je niet alleen Komkommers in het zuur tegen, maar ook Prei gegaard in rodebietensap met tijm en citroen of een Bouillon van bospaddenstoelen en spruiten.

Niet alleen vegetarisch

Je zou misschien denken dat bij een geprezen groenterestaurant als Graanmarkt 13 alleen vegetarische gerechten op het menu staan – niets is echter minder waar. Bij de soepen merk je al dat er dankbaar gebruik wordt gemaakt van vis, schaal en schelpdieren. Ook vind je in het kookboek een hoofdstuk voor schaal- en schelpdieren, een uitgebreid hoofdstuk voor vis, een nog groter deel voor vlees, wild en gevogelte (met relatief veel wild) en tot slot een aantal desserten en tussendoortjes. Ieder recept is voorzien van de verrassende signatuur van chef Nobels, wat ze beduidend anders maken dan anders. Houd rekening met de nodige tijd in de keuken, een flinke kast vol kruiden en een smakelijke maaltijd.


Ga direct naar Graanmarkt 13: Een Kookboek op BOL.com.

Recensie over Graanmarkt 13: Een Kookboek

In Een Kookboek vind je 450 van de klassieke gerechten uit het restaurant Graanmarkt 13 van Seppe Nobels. Het bevat verrassende en creatieve gerechten, waar groente en fruit een unieke plek innemen. De ingredientenlijsten zijn vrij uitgebreid, de bewerkingen niet altijd even voor de hand liggend – maar dat maakt de resultaten wel zo bijzonder. Ieder recept is duidelijk omschreven, maar ik mis een eenvoudige aanduiding in stappen of bulletpoints voor wat meer overzicht. De recepten zijn voorzien van heldere fotografie, die het wenselijke resultaat tonen. Niet het meest toegankelijke kookboek in je kast, wel smakelijk en verrassend. Pluspunten voor de lokale seizoensproducten die worden gebruikt.

Score: 8


Informatie

Titel: Graanmarkt 13: Een Kookboek
Auteur:
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s: 608
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789401474030
Prijs: 45 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou: