Een kluis in huis: waar moet je op letten?


In een spannende film heb je vast wel eens een kluis voorbij zien komen. Vaak zit er een miljoenenbedrag, een diamant of een geheime code in die de slechterik wil bemachtigen. Als klap op de vuurpijl zit de kluis ook nog eens verborgen achter een groot schilderij. In het echt is het beschermen van je spullen natuurlijk minder spannend. Dit betekent niet dat dit product geen nut heeft. Sterker nog, het is om verschillende redenen een zeer goed plan om er een aan te schaffen. Welke voordelen biedt een kluis en waar moet je op letten?

Kies voor de juiste bescherming

Gemiddeld vinden er in Nederland elke dag 125 inbraken plaats. Niemand wil natuurlijk het volgende slachtoffer worden. Het geeft een vervelend gevoel dat iemand zonder toestemming jouw woning is binnengedrongen. Helaas is een inbraak niet altijd te voorkomen. Door het nemen van een aantal beveiligingsmaatregelen, zoals goede sloten, maak je het inbrekers echter wel knap lastig. Bovendien voorkom je met een kluis dat er waardevolle spullen worden gestolen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde sieraden die je van een familielid hebt gekregen. Of wie weet heb je wel een zeer dure gadget die je niet kwijt wilt raken.  Het is niet heel verrassend dat verzekeraars aanraden om waardevolle spullen in een kluis op te bergen. Dit leidt in veel gevallen tot een lagere verzekeringspremie. Zorg er altijd voor dat een inbraakwerende kluis altijd op een niet-zichtbare plek staat en dat het verankerend is op de grond. Daarmee maak je het dieven onmogelijk om het mee te nemen.

Klein of groot formaat

Het aanschaffen van een kluis is niet voor iedereen gemakkelijk. Je hebt namelijk de keuze uit tientallen varianten. Bedenk voordat je een safe aanschaft goed waar je het voor nodig hebt. Een grote safe is bijvoorbeeld handig wanneer je veel spullen wilt opbergen. Er zijn echter ook exemplaren met een kleiner formaat beschikbaar die zeer praktisch zijn. Zo zou je eventueel een sleutelkist of een geldkistje kunnen gebruiken om geld in op te bergen. Onthoud altijd waar je dit kistje hebt opgeborgen, zodat je het bij calamiteiten snel kunt meenemen.

Bescherming tegen water en brand

Sommige delen van Nederland zijn erg laaggelegen. Wie weet woon je zelf ook in een dergelijk gebied. In dat geval is het het aanschaffen van een kluis die beschermt tegen overstromingen een goed keuze. Voor personen die hun waardevolle spullen willen beschermen tegen grote hitte zijn er speciale brandwerende kluizen beschikbaar. Het materiaal is bestand tegen enorme hitte. Het feit dat belangrijke documenten niet kunnen verbranden geeft een geruststellend gevoel. De waterbestendige en brandwerende kluis wordt echter steeds vaker vervangen door een elektronische variant. Daarbij wordt er een cijferslot met code gebruikt. Verzin een code die je niet gemakkelijk vergeet. Het voordeel van de elektronische safe is dat niemand anders jouw code kan raden. Je zou de code ergens kunnen opschrijven, maar let erop dat je het briefje of document niet vergeet!

Bescherm je privacy

Het is niet fijn wanneer andere personen zomaar jouw belangrijke papieren en documenten kunnen bekijken. Denk bijvoorbeeld aan je financiën of testament. Door een kluis te gebruiken hou je deze gegevens buiten het zicht.  Overigens hoef je belangrijke informatie niet altijd in een fysieke kluis te beschermen. Tegenwoordig zijn er namelijk ook digitale kluizen beschikbaar die in het Engels bekend staan als ‘data lockers’. Diverse bedrijven bieden beveiligde digitale opslagplaatsen aan waarin je gegevens op kunt slaan. Een data locker is steeds vaker een alternatief voor een kluis met een sleutelslot. Aan de andere kant is het wel iets minder veilig dan de oudere variant. Dit komt door het feit dat sommige inbrekers een zogeheten mal op het elektronische slot kunnen leggen. Vervolgens weten ze precies waar ze moeten boren om het slot open te breken.

Hou altijd de controle in handen

Voor personen die hun privacy zeer belangrijk vinden is een digitale klus ideaal. Alle gegevens worden namelijk versleuteld. Denk wel goed na over de manier waarop je de controle over je gegevens wilt behouden.  Onthoud dat je ondanks deze versleuteling jouw informatie nog steeds aan het bedrijf geeft dat de kluis beheert. Bovendien zijn er criminelen die proberen om de digitale kluizen te kraken. De gegevens van tientallen mensen zijn immers zeer interessant om te bemachtigen.  Op welke manier je het ook doet: waardevolle spullen opbergen in een kluis is altijd een verstandige beslissing.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

2 reacties op “Een kluis in huis: waar moet je op letten?”

 1. Anne van de Veen avatar
  Anne van de Veen

  Wat een handig artikel, ik vind het schokkend om te lezen dat er zoveel inbraken per dag plaats vinden. Alhoewel ik al langere tijd een kleine sleutelkluis heb op werk lijkt mij een kluis in huis ook prettig. Ik weet alleen niet welke kluis mij meer trekt, een digitale kluis klinkt namelijk toch wat beangstigend als ik het zo lees.

  Groetjes,
  Anne

 2. Ferdinand Schneider avatar

  Ik zou graag een kluis kopen voor mijn waardevolle sieraden. Echter weet ik niet waar ik op moet letten bij de koop van een kluis. Handig dat er ook kleinere kluizen zijn.

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.