logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Een jongen met de naam Kerstmis, Matt Haig

een jongen met de naam kerstmis

Een jongen met de naam Kerstmis is een heel bijzonder verhaal. Het gaat over een kleine jongen, Nikolas, die samen met zijn vader in een klein huisje woont in Finland. Een heel klein huisje: het bestaat slechts uit één kamer, het toilet is niets meer dan een gat in de grond. Zijn moeder? Die is in een put gevallen, toen ze werd aangevallen door een beer. Vanaf die tijd moeten Nikolas en zijn vader Joel, die houthakker is, het zelf zien te rooien.

Mooie kans

Tot zijn vader een schitterend aanbod krijgt. Hij mag samen met XXX de jager op zoek naar Elfhelm. Als ze bewijs vinden van het bestaan van elfen, zouden ze rijkelijk worden beloond door de koning van Finland. En geld, dat is iets waar vader Joel wel oren naar heeft! Hij gaat dus samen met de jager op pad. Daarbij maakt hij Nikolas duidelijk dat hij slechts drie maanden onderweg zal zijn. Ondertussen mag tante Carlotta op hem passen. Maar die is helemaal niet leuk, laat staan aardig. Ze haat kinderen, en geeft hem zelfs zijn enige stuk speelgoed (een oude knolraap in de vorm van een poppetje) te eten. Na een paar maanden besluit Nikolas dat het tijd is om zijn vader op de zoeken, en dat doet hij. Samen met zijn muis, Miika.

Elfhelm

En dan lukt het toch eindelijk, mede dankzij een eland dat Nikolas onderweg tegenkomt: hij komt in Elfhelm aan! Daar wacht hem echter niet het warme welkom dat hij heeft verwacht, waar hij en zijn vader zo vaak over hebben gesproken. Elfen zouden lief en hartelijk zijn, vol vreugde, liedjes en magie. Niets van dat alles! Vader Vodol heeft na een vervelend incident alle regels aangescherpt. Elfen mogen niet meer vrolijk zijn, ze mogen de spikkeldans niet meer dansen en alle vreemdelingen zijn niet meer welkom! Maar waarom? Omdat Kleine Kip is verdwenen. Meegenomen door zes mannen… het zou toch niet waar zijn?

Goede voornemens

En dus wordt Nikolas niet bepaald warm onthaald. Gelukkig zijn er ook goede elfen, die zien hoe goed Nikolas in feite is. Zij vertrouwen hem wel. Maar is dat genoeg om recht te zetten wat krom is en zichzelf te kunnen redden? Zal hij het redden als hij het moet opnemen tegen een grote trol, of een waarheidsfee die graag hoofden laat ontploffen? Een Jongen met de naam Kerstmis is een verhaal dat overal antwoorden op geeft – op een briljant grappige manier. Het is vooral geweldig om te lezen hoe alle elementen van de traditionele kerstviering tot stand zijn gekomen – tot de feestsokken aan toe. Alle rendieren komen bij je langs, en als je goed leest in de tekeningen kom je zelfs de oorsprong van Jingle Bells tegen!

Lees ook de vervolgboeken: Het meisje dat Kerstmis Redde en Vader Kerstmis en ik.

Informatie over schrijver Matt Haig

Matt Haig werd in 1975 geboren in Sheffield, Yorkshire. Sindsdien heeft hij in Nottinghamshire, Ibiza en Londen gewoond. Hij studeerde Engels en Geschiedenis aan de Hull University en volgde een MA in Leeds. Zijn eerste kinderboek, Shadow Forest, won vele prijzen, zoals The Smarties Book Prize. Hij houdt van de dimmende lichten in een bioscoop, ’s nachts over snelwegen rijden en schrijven met pen en papier. 

Informatie over illustrator Chris Mould

Chris Mould werkt sinds zijn afstuderen in 1991 aan Leeds Polytechnic als freelance illustrator. Zijn werk is te bewonderen in kinderboeken, tijdschriften, kranten en sinds kort ook op televisie en in films. Hij woont met zijn vrouw en twee dochters in Bradford, West Yorkshire. 

Ga direct naar Een jongen met de naam Kerstmis op BOL.com.

Conclusie over Een jongen met de naam Kerstmis

Een geweldig verhaal over de oorsprong van de Amerikaanse versie van het kerstfeest. De kerstman, de rendieren, zelfs de sokken komen aan bod. Geniet van de elfen en hun rare fratsen, Nikolas die leert omgaan met magie en heel veel bizarre avonturen. Met super coole illustraties van Chris Mould.
Door: CooleSuggesties
Score: Een jongen met de naam Kerstmis krijgt 5 van de 5 punten.

Informatie

Een jongen met de naam Kerstmis, Matt Haig

Illustrator: Chris Mould
Moon uitgevers, 256 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 8 jaar. ISBN: 9789048832712. Prijs: 17.50 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.