logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een gratis VPN: is dat wel veilig?


Een gratis VPN klinkt te mooi om waar te zijn. Veilig en anoniem surfen, zonder daarvoor te hoeven betalen. Dat is natuurlijk een aantrekkelijke deal, zou je denken. Maar voor niets gaat de zon op. Waar zit het addertje onder het gras bij een gratis VPN? Is zo’n aanbieding eigenlijk wel veilig?

De problemen van een gratis VPN

Een gratis VPN heeft verschillende problemen. Zo is niet bekend wat de aanbieder met je privégegevens doet. Het kan zelfs zijn dat de aanbieder bijhoudt naar welke websites de gebruikers surfen. Zo maken ze een profielschets van de gebruiker en verkopen ze deze waardevolle data door aan marketingbedrijven. Daardoor zie je in de toekomst hele gerichte (en soms ook confronterende) reclames. Niet echt wat je van een VPN verwacht, die in eerste instantie juist meer privacy zou moeten bieden.

Daarnaast bezuinigt de aanbieder meestal op het aantal servers en de bandbreedte. Daardoor is de verbinding vaak traag of zit je met een maandelijks datalimiet. Dat maakt het streamen van films en series vaak zo goed als onmogelijk.

Waarschijnlijk zijn er een beperkt aantal internationale servers waar gebruikers mee kunnen internetten. Die server moet je delen met anderen, waardoor je niet altijd de beste verbinding hebt. Als er maar een beperkt aantal internationale servers zijn, kun je ook niet altijd buitenlandse websites ‘deblokkeren’.

Is een gratis VPN veilig?

De hamvraag: is een gratis VPN wel veilig? Dat is moeilijk te zeggen. De ene aanbieder maakt relatief veel werk van beveiliging, terwijl de ander simpelweg zo lek als een mandje is. Wat je zou kunnen doen, is een leak test uitvoeren. Dan probeert een externe server een aantal maal te achterhalen van waar en met welk IP-adres je surft. Sommige aanbieders geven vrijwel meteen alle informatie vrij.

Dat houdt in dat iedereen kan zien waar je echt vandaan surft en men alsnog een profiel van je kan opstellen. Dat is nu juist wat je niet wilt; een VPN moet juist voor privacy en anonimiteit zorgen. Waarom zou je anders je IP adres veranderen?

De betrouwbaarheid

Is een gratis VPN wel betrouwbaar? Soms wel, soms niet. Vooral op piekuren kun je last hebben van een trage verbinding of zelfs helemaal geen verbinding. Er zijn zelfs aanbieders waar je overdag zo goed als geen verbinding krijgt, en je moet wachten tot de avond.

Daarnaast kan een aanbieder de verbinding verbreken als er bepaalde openbare wifi-netwerken worden gebruikt. Het kan zijn dat dit komt door programmeerfouten aan de kant van de aanbieder. De verbinding klapt er dan steeds uit. Erg hinderlijk, als je een film of serie uit het buitenland probeert te kijken.

Waarvoor is een gratis VPN geschikt?

Gelukkig kunnen gratis VPN’s nog voor heel wat zaken wel worden gebruikt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk zichzelf incidenteel online anoniem te maken. Bijvoorbeeld om een veilige verbinding via openbare wifi-netwerken tot stand te brengen. Je kunt er ook af en toe (legale!) content mee downloaden op P2P-netwerken.

Helaas is het voor dagelijks gebruik vaak niet goed genoeg. Je loopt al snel tegen limieten aan. Daarom kun je beter een betaalde VPN proberen. Verschillende aanbieders hebben vaak een gratis proefperiode, zodat je kunt zien of de aanbieder aan je wensen voldoet.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.