logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een goede gezondheid begint bij de basis – goede voeten!

Een goede pizza begint bij de basis. De bodem! En bij mensen is dat eigenlijk niet anders. Nee, daar gaat het niet om de bodem, maar juist om de voeten. Uiteindelijk staan alle onderdelen van je lichaam met elkaar in verbinding. Als je goed voor je voeten zorgt wil dat dus niet zeggen dat je nergens anders last van kunt of zult krijgen, maar als je last hebt van je voeten kan het wel op de meest bizarre plekken tot uiting komen.

Persoonlijke ervaring

Laat ik maar eens begonnen met een persoonlijke ontboezeming. Ik ben namelijk nogal een eigenwijs persoon. Zo eentje die schoenen koopt ‘omdat ze lekker zitten’ en niet omdat ze zo goed zijn voor mijn voeten. Steun en voetbed? Nah, niet nodig om daar op te letten, toch? En dus liep ik jaren op gympen, sneakers en andere schoenen zonder te letten op een goede voet. En ik loop wat af! Van bus naar trein, van het station naar mijn werkplek, een half uurtje naar het dorp… ik maak heel wat kilometers per week. Soms zelfs rennend! Dat zorgt natuurlijk voor een enorme impact op je voeten. Als je – net als ik – last hebt van platvoeten (dat bleek later) dan ben je ook gevoeliger voor verschillende kwalen.

Het effect van een verkeerde voethouding

Zo begon ik langzaam maar zeker steeds meer naar binnen te lopen. Niet heel extreem overigens, maar wel genoeg om er op den duur flink last van te krijgen. Ik had vermoeide voeten, kreeg regelmatig krampen door niets en kreeg ik last van mijn hiel. Hielspoor, inderdaad! Dat ging ik weer compenseren door wat anders te lopen, om zo mezelf te ontzien, waardoor mijn achillespezen het zwaar te verduren kregen. En daardoor mijn heupen, onderrug en uiteindelijk zelfs mijn nek en schouders, omdat ik tijdens het werk juist weer verkeerd ging zitten om de pijn in de heupen en onderrug te compenseren. En ‘pijn’ klinkt heel cru en wreed, maar in mijn geval was het grotendeels gewoon een zeurderig aanwezig zoemertje. Niks om meteen voor naar de huisarts te gaan…

Voorkomen en genezen

Genezen is hier lastig: je moet vooral zorgen voor een goed rustbed voor je voeten, goed strekken en soepel houden. Ook heb ik juist baat gehad om de spieren te oefenen met enkeloefeningen, die drie keer per week uitgevoerd moesten worden – maar dat is vooral om de achillespees te ontlasten. Voorkomen kan heel eenvoudig door te letten op goede schoenen. Zorg voor een stevige buitenkant. Heeft een schoen zelf geen goed voetbed? Dan kun je dat heel eenvoudig regelen met inlegzolen. Zo eenvoudig is het! En heb je schoenen waar je de zooltjes uit kunt halen? Dan vervang je die in een handomdraai door de zolen die het beste bij jouw voetvorm passen. Loop je naar binnen of juist naar buiten? Dan koop je daar je zooltjes op.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.