logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een buitengewoon gewoon leven is buitengewoon spannend en mysterieus

Een buitengewoon gewoon leven Een buitengewoon gewoon leven. Dat is het leven dat de 104-jarige Ona Vitkus heeft geleid. Nu woont ze in een boerderijtje, en kan ze wel wat hulp gebruiken. Daar komt ‘de jongen’ bij kijken, die vanuit de scouting probeert om ouderen te helpen. En hij is de enige jongen die het in zijn hoofd haalt om bij de knorrige oude dame op bezoek te gaan. Een dame die precies weet hoe ze alles gedaan wil hebben, en daar met argusogen op toeziet. Maar ook een dame met een klein hartje, zo blijkt in dit boek. De jongen heeft ongeveer acht dagen bij Ona Vitkus klusjes gedaan, maar een groot deel van die bezoekjes hebben ze ook doorgebracht met praten en kletsen. Een groots interview met Ona heeft de jongen zelfs opgenomen, en is in stukjes verspreid over het boek opgenomen. Maar opeens gebeurt er iets. De jongen komt niet opdagen. Logisch, want hij is door verkeerd medicijngebruik overleden. Na drie weken komt zijn vader op bezoek bij Ona. Hij is een muzikant en is weinig betrokken geweest bij de opvoeding van zijn zoon. Als een soort boetedoening probeert de oude rocker te helpen bij Ona, maar hij kan het in het begin nog niet over zijn hart verkrijgen om haar te vertellen dat zijn zoon overleden is. Langzaam maar zeker gebeuren er allemaal mooie dingen in het verhaal. De treurende Quinn begint zijn zoon langzaam te kennen zoals hij hem nooit had gekend toen hij nog leefde. Al zijn eigenaardigheden, de fascinatie voor het Guiness Book of Records (waarbij de jongen telkens nieuwe records bedenkt waar Ona aan zou voldoen) en Ona op haar beurt begint zich allemaal dingen te herinneren uit haar jeugd, die nog lang niet zo alledaags zijn als ze zelf zou denken. Vooral haar grote geheim, dat is juist wat Ona zo bijzonder maakt. Een Buitengewoon Gewoon Leven is een indrukwekkend boek over een oude dame en een jonge jongen, die elkaar ondanks die slordige 90 jaar verschil beter begrijpen dan wie dan ook. De jongen heeft een enorme steun aan Ona, waarbij het lijkt alsof deze naamloze jongen autistisch is. Alles wordt gevat in lijstjes en records, in badges en opdrachten. Ona op haar beurt leeft volgens strakke stramienen en regelmaat, waardoor ze een mooie band hebben. Het verhaal is prachtig op papier gezet. Vlot geschreven, met een mooie opbouw en flashbacks waarin je langzaam maar zeker het hele interview tussen de jongen en de vrouw te lezen krijgt.

Informatie

Een buitengewoon gewoon leven, Monica Wood Karakter uitgevers, 384 pagina’s, paperback. Prijs: 19,95 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789045210056

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.