logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Educatieve kinderboeken over de wereld en de natuur

De wereld zit vol mysteries en raadsels, wonderlijke dieren, plekken en regeltjes. Dat is voor niemand zo maar te begrijpen en te behappen. Hele bibliotheken zijn er over volgeschreven. Toch is het goed om er over na te denken en een antwoord te zoeken op al je vragen over de wereld en de natuur. Deze vier educatieve kinderboeken over de wereld en de natuur kunnen je daar bij helpen!


Recensie over Het mysterie van niks en oneindig veel snot

CooleSuggesties topper

Jan Paul Schutten heeft inmiddels naam gemaakt als kinderboekenauteur, dankzij het schrijven van een aantal goede en leuke boeken over de natuur en de wetenschap. In Het mysterie van niks en oneindig veel snot duikt hij in de wereld van het universum en het heelal. In duidelijke taal legt Jan Paul Schutten uit hoe de wereld in elkaar steekt, hoe de natuurwetten het heelal aan banden legt en hoe bijvoorbeeld sterren ontstaan, hoe licht en radiosignalen werken, hoe je een bom maakt van papier, over het begin van het heelal, temperatuur, de toekomst van ons heelal en nog veel, veel meer. Kenmerkend voor de manier waarop het boek is geschreven: de humor. En de verbeeldingskracht van de schrijver. Hij schrijft het namelijk echt alsof hij het aan je vertelt, op een duidelijke manier vol voorbeelden uit het dagelijks leven, stripboeken, films, van alles en nog wat wordt er bijgehaald om duidelijk te maken hoe al die vreemde en bizarre natuurwetten in elkaar steken. De illustraties van Floor Rieder maken het verhaal compleet en zorgen voor niet alleen een geweldig fijn boek om te lezen, maar ook nog eens een geweldig mooi boek om te zien!

Score: 10


Ga direct naar Het mysterie van niks en oneindig veel snot op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:


Recensie over Waarom voel ik niet dat de aarde draait?

CooleSuggesties topper

Nog zo’n boek dat antwoord geeft om een veelheid aan vragen. In tegenstelling tot Het Mysterie Van Niks richt dit boek zich echter op een grotere diversiteit aan vragen en antwoorden, van de natuurwetten tot vragen als ‘Hoe kom je op de bodem van de zee?’, ‘Hoe maak je medicijnen’, ‘Als ik schreeuw in de ruimte – hoort iemand me dan?’ en nog veel meer vragen over de geschiedenis, natuur, natuurwetten en meer. De vragen zijn helder en duidelijk gesteld en worden dan ook op een heldere en duidelijke manier beantwoord. De antwoorden zijn vlot geschreven en begrijpelijk voor jong en oud. De vormgeving is wat chaotisch en soms een tikje rommelig: het lettertype is semi-handgeschreven, op de achtergrond staan lijntekeningen ter opvulling. De gebruikte afbeeldingen komen overal en nergens vandaan: filmbeelden, fragmenten uit bekende en minder bekende schilderijen en boeken, foto’s… wat het boek een mysterieus tintje geeft. Lekker bladeren dus, zoekend naar antwoorden op je vragen en zoekend naar vragen die je beantwoord zou willen zien.

Score: 9


Ga direct naar Waarom voel ik niet dat de aarde draait? op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:


Recensie over Bedreigde dieren

Het gaat niet heel erg goed met de dieren op onze planeet, dat zal iedereen wel ontgaan zijn. In het grootformaat boek Bedreigde Dieren staan er een aantal vermeld, op een wel heel unieke manier: omgevormd tot postzegel! Dat is – volgens de bedenker van het boek – binnenkort de enige manier waarop we ze nog voorbij zien komen. De postzegels zijn – eerlijk is eerlijk – geweldig vormgegeven: abstracte illustraties van dieren die binnenkort van onze aardbodem zullen verdwijnen… of toch niet? Met heel veel energie en aandacht zouden we het tij kunnen keren. Naast iedere postzegel, die een hele pagina in beslag nemen, vind je informatie over het dier. In een klein kader vind je wat informatie over het land, de populatie, de officiële benaming en het aantal levende exemplaren (in het wild). De informatie over het dier zelf staat in normale bewoording omschreven, wat het prettiger maakt om te lezen. Ontdek dieren waar je nog nooit van hebt gehoord, dieren die je goed kent en dieren die absoluut bedreigd zijn…

Score: 8


Ga direct naar Bedreigde dieren op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:


Recensie over Roofvogels en uilen

Fans van vogels hebben vaak een voorliefde voor de grote, stoere beesten. Roofvogels en uilen, bijvoorbeeld. Hoewel veel mensen denken dat er niet zo veel soorten zijn in ons land, vliegen er nog al wat rond door Europa – en een flink aantal daarvan maakt regelmatig een tussenstop in ons landje. Hoe je ze herkent? Met een handig boekje in je hand, bijvoorbeeld! Daarbij kan Roofvogels en uilen een goed hulpmiddel zijn. Het is een mooie en compacte veldgids met praktische informatie en heldere foto’s. Na een uitgebreide inleiding over de geschiedenis van roofvogels en uilen in onze maatschappij en een uiteenzetting van de verschillende soorten volgt een overzicht van roofvogels en uilen. Naast de eigenschappen, fysieke kenmerken en het leefgebied zie je ook een tekening van het onderaanzicht wanneer ze vliegen en een tekening van de vogel in zweefvlucht. Praktisch, ook voor wanneer je in Europa op vakantie bent!

Score: 7


Ga direct naar Veldgids roofvogels en uilen op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.