logo-liggend-wit-donkerblauw

Educatieve kinderboeken over het milieu


Ben jij heel begaan met het milieu en vind je het belangrijk dat kinderen ook een stukje bewustwording creëren? Dan kun je daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Natuurlijk kun je ze wijzen op het scheiden van afval, maar met deze kinderboeken laat je kinderen zien hoe het milieu er aan toe is, waar het misgaat en wat we er zelf aan kunnen doen. Respect van de natuur, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen!


Het Dikke Vogelboek

Het Dikke Vogelboek

In het dikke vogelboek gaan we de natuur in om eens goed te kijken naar de gevederde vrienden die om ons heen fladderen. Dat zijn er stiekem nog al wat, kan ik je vertellen! Marianne Busser en Ron Schröder zijn natuurlijk bekwaam in het vertellen van toffe verhalen op rijm. Zij bedachten bij allerlei vogels die in Nederland voorkomen vrolijke versjes en rijmpjes, doorspekt met bijzondere weetjes… en leuke grapjes. De schattige illustraties van Ivan en Ilia brengen die verhaaltjes tot leven en zorgen dat kinderen er met veel plezier naar kijken.

Iedere vogel die in dit boek voorkomt, krijgt dan ook vier pagina’s ter beschikking. Op de eerste twee pagina’s zie je de vogel in al zijn pracht en praal. Paginagroot zie je hem in zijn natuurlijke leefomgeving. Op de andere pagina lees je een vrolijk en grappig gedicht, waarin de vogel de hoofdrol speelt. Op de twee pagina’s daaropvolgend vind je talloze weetjes en feitjes, netjes geordend in een collage van kaders van vierkantjes en cirkels. Let daar vooral ook op de kleine grapjes die in de illustratie zijn verwerkt. Dankzij deze verzameling aan weetjes en feitjes zullen kinderen niet alleen kennis opdoen over de verschillende vogels, maar ze ook in het wild herkennen, wanneer zij ze tegenkomen. Zo is het niet alleen maar ‘een vogel’, maar ineens een bonte specht, een kiekendief, een koolmees of een Vlaamse Gaai.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Moon uitgevers, 128 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789048864843. Prijs: 19.99 euro.

Ga direct naar Het Dikke Vogelboek op BOL.com.

Is er leven op je neus?

Is er leven op je neus?

De boeken van Christian Borstlap ken je vast wel. Hij weet op een briljante manier lastige dingen uit te leggen, zoals de evolutie. In het boek Is er leven op je neus? gaat hij in op de microscopisch kleine wereld die zich overal om ons heen bevind: die van microben. Op zijn briljante, vereenvoudigde manier laat hij zien hoe die verborgen wereld er uitziet en wat die microben allemaal doen. Wat voor effect hebben ze op ons dagelijks leven, onze gezondheid en ons milieu? Wat kunnen we doen om goed voor ze te zorgen – en hebben ze onze hulp wel nodig?

Door het lezen van Is er leven op je neus? zullen kinderen ontdekken dat er veel meer is dan ze met het blote oog kunnen zien. Natuurlijk zijn de grote, beschermde diersoorten super belangrijk en verdienen ze alle aandacht om een tweede kans te krijgen, maar dat er nog een verborgen wereld schuilgaat achter die van ons? Dat is natuurlijk iets voor fantasieverhalen en science-fiction… of niet? Met heldere, korte zinnen en abstracte illustraties neemt Christian jou en je kinderen mee naar een wereld die wellicht zelfs jij niet voor mogelijk had gehouden!

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Moon uitgevers, 56 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789048861361. Prijs: 19.99 euro.

Ga direct naar Is er leven op je neus? op BOL.com.

Van Stormgod tot Dondervogel

Van Stormgod tot Dondervogel

De natuur is een bron van voeding, geneesmiddelen en bouwmaterialen… maar de natuur is meer dan dat. Duizenden jaren hebben mensen naar de natuur gekeken om voorspellingen te doen over van alles en nog wat… of het gaat regenen of onweren, of er watersnood op komst is of dat bepaalde vruchten rijp genoeg zijn om te oogsten. Lang niet al die ‘wijsheden’ kloppen, veel ervan zijn gewoon bijgeloof of stom toeval, maar in een groot aantal van die wijsheden zit een kern van waarheid. In het fraaie boek Van Stormgod tot Dondervogel lees je verhalen en leer je natuurgeheimen. Zo wordt jij een heuse natuurkenner, die door goed te letten op je omgeving behoorlijk wat voorspellingen kan doen of kleine kwaaltjes kan genezen.

Het grootste deel van Van Stormgod tot Dondervogel is echter voorbehouden aan de rol van de natuur in mythen en sagen, verspreid over de hele wereld. Mythologische wezens, scheppingsverhalen en spannende avonturen hebben vaak dieren in de hoofdrol. Dat zijn soms bijzondere mythologische monsters, maar vaak ook gewone dieren, zoals een koe, een kikker of een varken. In korte tekstvakken wordt verteld welke rol bepaalde dieren spelen in de mythologie van verschillende volken. Lees en geniet van al die domme mensen in het verleden: veel van hun waarheden zijn inmiddels al lang onderuitgehaald. Aan de andere kant: wat zullen ze over duizend jaar over onze kennis zeggen? Een erg leuk boek, maar het fladdert iets te veel van links naar rechts. Ik had liever wat diepgang gezien in de weetjes en infokaders.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Leminscaat, 78 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789047713906. Prijs: 15.99 euro.

Ga direct naar Van Stormgod tot Dondervogel op BOL.com.

Scheten uit de schoorsteen

Scheten uit de schoorsteen

Hoe maak je kinderen duidelijk wat de klimaatverandering inhoudt en wat de gevolgen zijn voor onze natuur? Juist; door de link te leggen met iets dat ze wel begrijpen. Scheten! Die doen het altijd goed bij jonge lezers 🙂 Scheten uit de schoorsteen laat op een eenvoudige maar zeker indringende manier zien op welke manieren we allemaal gassen loslaten in onze atmosfeer, waardoor het hele ecosysteem op aarde aan het veranderen is. Er is veel nadruk op de co2-uitstoot en waarom dat zo’n probleem is. De problemen zelf worden kort aangestipt: veranderend weer, smeltende ijskappen, maar wel op zo’n manier dat het voor kinderen herkenbaar kan zijn. Ja, het is soms wekenlang droog… en we hebben heel heftige regenbuien. Of dat meer of minder is dan tien jaar geleden? Dat is natuurlijk lastig te beoordelen voor de jonge lezers.

De abstracte illustraties van Yoko Heiligers passen prima bij dit boek. Met subtiele accenten trekt ze de aandacht: de lucht vormt een subtiele achtergrond met afbeeldingen, de ‘scheetjes’ van de verschillende bronnen verzamelen zich in de lucht. Mensen lijken het niet door te hebben, maar de effecten zijn er wel. Scheetjes heb je ook niet altijd door… toch? Het is een goed boek, dat inspeelt op de belevingswereld van kinderen. Het grootste nadeel is dat de gevolgen van de klimaatverandering niet over één nacht gevormd worden, daar gaan jaren overheen. Dat tijdsverloop en de veranderingen zijn jammer genoeg niet inzichtelijk voor onze jongere lezertjes, maar dat er gewerkt wordt aan oplossingen (waarvan er een aantal genoemd worden in het boek), mag een schrale troost zijn.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Gottmer, 32 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789025776497. Prijs: 15.99 euro.

Ga direct naar Scheten uit de schoorsteen op BOL.com.

Een boek vol insecten

Een boek vol insecten

Een boel vol insecten is een bijzonder indrukwekkend en misschien ook wel een beetje een eng boek. Allereerst is het boek namelijk groot (bijna A3 formaat) met op iedere tweede pagina een gigantisch insect. En nee, daar hebben ze niet gezocht naar een insect dat zo’n 40 centimeter groot is (gelukkig zijn er daar niet zoveel van *brrr*). Nee, ze hebben die minuscule wezentjes flink vergroot met speciale camera’s en lenzen, waardoor ze zonder vertekeningen tot in details zichtbaar worden. Diertjes die soms maar drie millimeter groot zijn, kun je nu tot in de kleinste details bewonderen! En dat is best indrukwekkend, kan ik je vertellen. Het zijn daarbij ook geen sfeerfoto’s. Je ziet de insecten niet in een leuke, gezellige omgeving, maar gewoon op een zwarte achtergrond. Daardoor spatten de kleuren van het papier en krijgen ze een bijna surrealistisch tintje. Echt indrukwekkend.

Minder indrukwekkend is de informatie. Die is namelijk niet heel uitgebreid aanwezig. Hoewel: het boek is geschreven voor kinderen, zij zullen eerder aandacht hebben voor de indrukwekkende foto’s dan een saaie opsomming van statistieken en gegevens. Het boek heeft er daarom ook voor gekozen om die informatie te beperken tot de meest belangrijke informatie. Wat maakt deze diertjes uniek, waarom zijn ze zo bijzonder? Kinderen zullen snel ontdekken dat alles een plekje heeft en alle elementen op een geweldige manier met elkaar samenwerkt. Dan moet je er toch niet aan denken dat je die balans uit evenwicht haalt door de manier waarop jij met de natuur omgaat?

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Lannoo, 80 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789401484978. Prijs: 27.99 euro.

Ga direct naar Een boek vol insecten op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.