logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Educatieve boeken over wetenschap, filosofie en meer… in 30 seconden

Er is zo veel om te weten en te lezen, zo veel om te onthouden en te leren. Soms is het zelfs al moeilijk om je te herinneren wat je gisteravond hebt gegeten… dan is het helemaal niet zo vreemd als je zo nu en dan een opfrissertje nodig hebt voor wetenschappelijke theorieën of de gedachtegang van bijvoorbeeld filosofen! Dat is precies waar de educatieve boeken van Librero onder het mom ‘in 30 seconden’ voor staan. Kort, krachtig, bondig… en hopelijk met genoeg informatie die jij nodig hebt.


Essentiële kennis in 30 seconden

Essentiële kennis in 30 seconden

Het meest omvangrijke boek uit deze reeks is wel Essentiële kennis in 30 seconden. Het neemt je mee door je hele schoolcarrière in 480 pagina’s. Ja, mensen, zo kan het ook! In het boek worden een aantal wetenschappelijke disciplines aangestipt en lees je in één enkele pagina een samenvatting van de betreffende theorie. Het boek is opgedeeld in de categorieën Biologie, Natuurwetenschappen, Wiskunde en statistiek, Sociale wetenschappen en tot slot Cultuur en architectuur. In deze hoofdstukken krijg je over heel wat onderwerpen een samenvatting, van de oerknal tot art deco, van het oedipuscomplex tot marktsocialisme en van de speltheorie tot aan de wetten van Newton.

Ieder onderwerp krijgt letterlijk één enkele pagina aan tekst. Deze is opgedeeld in een algemeen stuk tekst (dat je inderdaad in zo’n 30 seconden kunt lezen), maar wordt aangevuld met korte kaders met daarin biografieën (wie waren belangrijke mensen binnen dit vakgebied?), de stelling of de wetenschappelijke samenvatting en De Gedachte, waarbij je op een bijzondere manier wordt aangespoord om na te denken over deze kennis. Op de andere pagina staat vervolgens een paginagrote kleurenafbeelding die de theorie verduidelijkt of op zijn minst illustreert. De tekst is toegankelijk geschreven en vormt echt de basis van verschillende uitgangspunten, vaak lees je over een serie ontdekkingen, waarbij de wetenschap zijn stapjes heeft gemaakt om het idee te staven en te bevestigen. Ze zijn geschreven door experts op hun vakgebied, die stuk voor stuk de opdracht hebben gekregen om de onderwerpen te omschrijven in normale taal, zonder alle vaktermen en het idee dat iemand een uitgebreide voorkennis heeft van het onderwerp. Het is een alomvattend boek met veel informatie en kennis, waar je zeker plezier van zult hebben. Wikipedia op papier, gericht op wetenschap! Vanuit hier kun je verder graven in je geheugen of verder zoeken in de vakliteratuur.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Librero, 480 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789463594745. Prijs: 19.95 euro.

Ga direct naar Essentiële kennis in 30 seconden op BOL.com.

Wetenschappelijke theorieën in 30 seconden

Wetenschappelijke theorieën in 30 seconden

Uit dezelfde reeks, maar dan een stuk specifieker qua onderwerp, is het boekje Wetenschappelijke theorieën in 30 seconden. Dit compactere boekje (het is niet alleen kleiner in lengte en breedte, maar met zijn 160 pagina’s ook een stuk dunner) richt zich op de basis van de macrokosmos, de microkosmos, de evolutie van de mens, lichaam en geest, planeet aarde, het universum en kennis in het algemeen. Vanuit deze disciplines lees je bijvoorbeeld over de chaostheorie en inflatie, de oorsprong van taal en de golftheorie. In het boek worden ook een aantal belangrijke wetenschappers toegelicht, zoals Albert Einstein, James Lovelock en John Nash. Een aantal onderwerpen worden ook behandeld in het grote Essentiële kennis in 30 seconden, maar lang niet alle. De indeling en het concept zijn gelijk. Na een pagina met wat basistermen worden de onderwerpen in één enkele pagina toegelicht, in een tekst die in 30 seconden te lezen is. Daarnaast vind je nog wat feitjes en algemene kennis, die je na die 30 seconde tot je kunt nemen. De onderwerpen zijn wat algemener en lijken een beetje meer uiteen te fladderen. Wetenschap is ook wel een heel breed gebied!

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Librero, 160 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789089984005. Prijs: 9.95 euro.

Ga direct naar Wetenschappelijke theorieën in 30 seconden op BOL.com.

Filosofie in 30 seconden

Filosofie in 30 seconden

Een heel andere tak van sport vormt filosofie. In dit boekje wordt dieper ingegaan op de belangrijkste stromingen en begrippen uit de geschiedenis van de wijsbegeerte. Een mooi overzicht hiervan krijg je in het hoofdstuk Grote momenten, waarop je in een notendop de grootste lijn van filosofische ontwikkelingen krijgt voorgeschoteld. Wil je wat meer de diepte in? Dan vind je in Taalfilosofie en logica, Wetenschapsfilosofie en kerntheorie, De geest en metafysica, Ethiek en politieke filosofie en Religie een specifiekere uiteenzetting van de gedachtegang van bekende filosofen. Deze zijn meestal gekoppeld aan de namen van de filosofen zelf, zoals Descartes en Charmers, Zeno en Plato, Lucretius en Frege. Lezend door het boek, wordt je van de ene gedachtegang naar de andere geslingerd. In het boek zelf lees je dan ook heel wat tegenstrijdige theorieën en stromingen. Dat is ook het mooie van filosofie. Er is geen zwart of wit, maar miljoenen tinten daar tussenin. Het gaat vooral om het onderzoeken van de mogelijkheden en onmogelijkheden, het nadenken over het nu, het verleden en de toekomst. Welke stappen dat je daarin maakt, is deels afhankelijk van de tijd waarin je leeft en de situatie waarin je opgroeit. In Filosofie in 30 seconden krijg je een fraaie basis aangereikt van de grootste gedachtesprongen en de bekendste filosofen die er op onze aarde hebben rondgelopen. Doe er je voordeel mee en verfris je kennis – en vooral ook jouw kijk op de wereld.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Librero, 160 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789463596039. Prijs: 9.95 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.