Het menselijk lichaam is niet altijd even makkelijk te begrijpen. Niet voor volwassenen, maar zeker niet voor kinderen. Wij ontvingen onlangs een paar interessante en leerzame boeken waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe verschillen ontstaan tussen mensen, maar ook hoe ziektes zich verspreiden – en wat je kunt doen om dat te voorkomen.
Het viruslab
In Het Viruslab staat alles in het teken van ziektes en kwaaltjes. De schrijvers duiken de geschiedenis in om de meest vervelende en dodelijke ziektes te omschrijven. Daarbij wordt vooral nadruk gelegd op de manieren waarop die ziektes zich verspreiden en wat de mensen hebben gedaan om die verspreiding te stoppen. De virussen vliegen je daarbij om de oren. Ze worden bijna onthaald in een ere-galerij, hun tekeningen (compleet met boze gezichtjes) ingelijst in chique lijsten, voorzien van een korte tekst en uitleg. Daardoor blijft het boek wel wat luchtig en minder zwaar beladen. Het is meer een boevenboek, op microscoopformaat.
Alle informatie wordt dan ook gegeven in kleine fragmenten. Korte tekstblokjes wisselen elkaar in rap tempo af, maar ook wordt de informatie zelf wisselend gegeven. De ergste virussen krijgen telkens twee pagina’s ter beschikking. Zo worden onder andere cholera, malaria, lepra, pokken, de pest en tuberculose besproken. Natuurlijk is er ook genoeg aandacht voor de positieve kant, zoals manieren om deze ziektes te bestrijden, ontwikkelingen waar we mee bezig zijn, informatie over microbiologie en een stukje geschiedenis van de ziektekiemtheorie. Door het boek heen vind je grappige tekeningen die de ziekten en kwalen moeten illustreren. Niet altijd even smakelijk, maar wel ‘binnen de lijntjes’ van het acceptabele voor de doelgroep. Lekker griezelen met geschiedenis!
Score: 7
Uitgever: Lemniscaat, 48 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789047713562. Prijs: 14.99 euro.
Ga direct naar Het viruslab op BOL.com.
Billie en zijn Genen
Een ander belangrijk boek gaat over de genetica. Een stukje evolutieleer, maar dan in het klein, zogezegd. Het legt op een rustige en kalme manier uit hoe het komt dat iedereen anders is. Verschillen in huidskleur, ogen, oren, kwaliteiten en karaktereigenschappen krijgen op die manier een plekje in het leven van kinderen. Want één ding is zeker: ze hebben snel door dat iedereen anders is. Sommigen gaan daar goed mee om, anderen vinden het lastig om met bepaalde verschillen te dealen. Stevan Boonen legt helder en duidelijk uit waar al die verschillen vandaan komen, waarbij de genen en DNA worden uitgelegd in woord… en beeld. De illustraties van Melvin spelen een minstens zo belangrijke rol in dit educatieve boekje.
Nu draait het in dit boekje zeker niet om seksuele voorlichting. Dat wordt heel netjes (en op een grappige manier) omzeild door te schrijven over een kinderwinkel met potjes vol DNA. Na een aantal maanden (een stuk of 9, volgens de schrijver) werd het kindje Billie in een mooie doos afgeleverd. Zo kan het dus ook! Vanaf dat moment verbazen de ouders zich over de verschillen en overeenkomsten met zichzelf… en kan de uitleg beginnen.
Score: 9
Uitgever: Pelckmans, 96 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789463832694. Prijs: 17.50 euro.
Ga direct naar Billie en zijn Genen op BOL.com.
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: