logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Educatieve apps voor kinderen

Tegenwoordig ontkom je er niet meer aan: schermen lonken, voor zowel volwassenen als kinderen! Op zo’n moment kun je er maar beter gebruik van maken door kinderen iets aan te bieden dat niet alleen leuk, maar ook nog leerzaam is. Wij verzamelden een flink aantal apps, verdeeld over verschillende leeftijden.

Lees ook ons overzicht met educatieve websites voor kinderen!

Educatieve apps voor kleuters in groep 1-2 (4-6 jaar)

Zoek en tel op kleur
Van het spelen in een speeltuin tot het watergeven van plantjes: de app is een spel en praatplaat in één. Aan de hand van zes prenten leren kinderen geconcentreerd kijken en te tellen tot zes.
Voor iPad en Android.

Letterschool
Kinderen leren hoofdletters, kleine blokletters en cijfers schrijven. Niemand minder dan Dirk Scheele vertelt welk woord begint met die letter. Kinderen trekken de letter over met hun vinger en krijgen een heel originele beloning.
Voor iPhone, iPad en Android

Vrolijk kleuterklasje: Mijn eerste rapport
Een app die verschillende vaardigheden van kinderen traint. De spellen zijn eenvoudig te spelen en het niveau is aan te passen. De kinderen krijgen telkens een ander spel, nadat ze aan een rad hebben gedraaid. Jij als ouder krijgt een overzichtje van de resultaten en de spellen.
Voor iPad

Thinkrolls
In dit spel leren kinderen logisch nadenken door hun rollende poppetje door een parcours te leiden. Urenlang puzzelplezier dankzij 235 levels.
Voor iPhone, iPad en Android

Monsters en Auto’s
De monsters staan te popelen om auto’s op te eten. Dat doen ze alleen als een kind de juiste kleur, vorm, letter of cijfer heeft gekozen. Een fijne app die het accent legt op positieve beloning.
Voor iPad

Lingokids: Engels voor kinderen
Lingokids, Engels voor kinderen” is de playlearning™-app in het Engels die kinderen essentiële vaardigheden leert door middel van spellen. Lingokids is ontworpen voor kinderen van 2-8 jaar en leert meer dan alleen Engels voor kinderen. Uw kind zal meer dan 3000 Engelse woorden oefenen en kan ongeveer 60 verschillende onderwerpen leren! Ze oefenen het alfabet (ABC), luisteren naar audioboeken en zingen liedjes in het Engels.
Voor iPad, iPhone en Android

Lola’s rekentrein
Kinderen leren tijdens de treinrit van panda Lola cijfers en vormen herkennen, tellen en logisch redeneren. Ook ontdekken ze het verschil tussen cijfers en letters.
Voor iPhone, iPad en Android

Funexpected Rekenen
Funexpected spelletjes zijn zo ontworpen dat kinderen niet willen stoppen voor ze de oplossingen hebben gevonden.
Voor iPhone en iPad

Robots
Een app vol robots, van het beginliedje ‘Arme rammelende robot’, tot vragen als ‘Welke twee kleuren heeft deze robot?’ en ‘Welke robot heeft meer armen?’.
Voor iPad

Loopimal
Laat de dieren dansen op muziek die je zelf componeert. De combinatie van mooie vormgeving, grappige bewegingen en aanstekelijke muziekjes maakt het spelen van deze app tot een vrolijke speelervaring.
Voor iPad

Bob Underwater
Kinderen duiken met Bop Underwater naar de zeebodem, waar ze verschillende opdrachten uitvoeren. Zo puzzelen ze een duikboot voor hem in elkaar, oefenen ze hun fijne motoriek door zeeslangen aan te raken. Kinderen leren grote en kleine objecten te herkennen door ze in schelpen te laten verdwijnen.
Voor iPhone, iPad en Android

Educatieve apps voor jonge kinderen van 7-9 jaar (groep 3, 4 en 5)

Zapp Tekenapp
Kinderen kunnen met deze app profielfoto’s tekenen, een tekenboek samenstellen of meedoen aan de tekenopdrachten van Zapp. Klaar? Dan kunnen ze het eindresultaat opsturen naar de studio en misschien zien ze hun tekening terug op televisie.
Voor iPad en Android

Origami voor Kinderen
Origami is de Japanse vouwkunst waarbij van een vierkant blaadje de mooiste figuren worden gemaakt. Deze app beschikt over 40 sjablonen met stap voor stap instructies. Mail een sjabloon naar je mailadres, print hem uit en ga aan de slat!
Voor iPhone en iPad

De Robotfabriek
Hiermee kun je robits ontwerpen, testen en verzamelen. Je selecteert verschillende onderdelen en zet zo je eigen robot in elkaar. Je kunt de robots testen in een speciale testomgeving.
Voor iPhone en iPad

Music4Kids
Met deze app kun je samen of alleen muziek maken. Hij leert je omgaan met noten en melodieën. Erg leuk om mee aan de slag te gaan!
Voor iPhone, iPad en Android

Leestrein Juf Jannie
Leer wagon voor wagon beter lezen met deze vrolijke juf. Ideaal voor beginnend lezers. Elke wagon bevat een leuk verhaal dat kinderen zelf kunnen lezen – met een tweetal vragen wordt getest of dat ook echt is gebeurd.
Voor iPhone en iPad

Spelling-app Taal Actief
Deze app hoort bij de schoolmethode Taal Actief. Je krijgt opdrachten van het lieve monste rGerrit. Als je er niet uitkomt, kun je hulp inschakelen.
Voor iPad

Quizlet
Quizlet is de makkelijkste manier om te studeren. Maak je eigen kaartenset of kies uit miljoenen sets die gemaakt zijn door andere studenten. Het is aan jou! Meer dan 50 miljoen studenten leren iedere maand gratis met Quizlet!
Voor iPad, iPhone en Android

HeyBC
Mooie app die met verschillende letteers een woord moeten vormen, waarbij een leuke animatie volgt. Lekker actier spellen dus. Het is een pittige app met veel woorden. Een app voor kinderen die verder zijn met taal en extra uitdaging nodig hebben.
Voor iPhone en iPad

Begrijpend lezen AVI-start: Thema dierentuin
In 8 verhaaltjes lezen kinderen over verschillende dieren. Ideaal voor beginnende lezers. De app is leuk vormgegeven en richt zich op AVI niveau 1-2.
Voor iPad

Woordwijs: Sprekende letterdoos
De letterdoos is hartstikke leuk om mee te spelen, helemaal als deze digitaal is! De app spreekt de woordes uit zodra ze zijn gelegd. Ook is er een soort dicteefunctie, waarbij kinderen een woord moeten leggen dat wordt uitgesproken.
Voor iPhone en iPad

Tafelkluis
Tafels leren blijft een kwestie van oefenen! En dat wordt een stuk leuker als je er een app van maakt. Het is een vlotte game die kinderen best wel uitdaagd. Snelheid wordt beloond!
Voor iPhone en iPad

Leer Klokkijken
Onder begeleiding van een flamingo leer je klokkijken. Van uren naar minuten, steeds ga je een stapje verder.
Voor iPhone en iPad, Android en Windows

Toca Store
De apps van Toca zijn eigenlijk allemaal wel goed – daar kun je niet mis gaan. Toca Store is een bijzondere app en leert je omgaan met geld. De app kun je alleen spelen, maar ook samen met anderen. Zo leer je productprijzen en leer je rekenen met geld.
Voor iPhone en iPad

Rekenrenner
Rekenen is vaart maken, zeker als je het snel moet doen. IN deze game moet je rekenen voor je leven. Letterlijk! Het spel zorgt voor automatisering van sommen, dat de rekensnelheid enorm bevordert.
Voor iPhone en iPad

Beyond Cats!
De kunststof klassieker Loco in een app verpakt: deze app gaat dieper in op getallen, vormen en meten. Het behandelt verschillende rekenkundige onderdelen – als ouder kun je bepalen welke onderdelen worden aangeboden.
Voor iPhone, iPad en Android

Kapitein Rekenen
Een mooie app die goed in elkaar steekt. Je stapt aan boord van een piratenschip en moet de ene na de andere som oplossen. Welk antwoord is goed? Het wordt beloond met een kanonschot. Verkeerde antwoorden belanden in het water, goede sommen raken de schatkist.
Voor iPhone, iPad en Android

Goed snel rekenen
Deze app laat je zonder al te veel gedoe rekenen. Er komt een som in beeld, die kinderen kunnen intoetsen op een soort rekenmachine. Er worden verschillende rekenmethoden geoefend – goed voor de automatisering tijdens het hoofdrekenen!
Voor iPhone, iPad en Android

Weather
Speel met regen, wind, wolken en zonneschijn en ontdek wat er gebeurt. Ook geschikt voor nieuwsgierige kinderen die willen weten hoe tornado’s werken of wat de gevolgen zijn als de temperatuur hard stijgt of daalt.
Voor iPhone en iPad

Peter en de Wolf
Met deze app van het Koninklijk Concertgebouworkest maken kinderen kennis met klassieke muziek en leren ze over muziekinstrumenten.
Voor iPad

Crazy Gears
Het is de bedoeling dat je tandwielen, katrollen en stangen met elkaar verbindt en als je dit op de juiste manier doet, ga je automatisch naar de volgende puzzel. Er is veel variatie en het niveau stijgt gestaag.
Voor iPhone en iPad

Topo Nederland
Met een vliegtuig vliegen de kinderen over Nederland. Leer de namen van de provincies en hun hoofdsteden, 47 grote en 148 kleine plaatsen en 61 bezienswaardigheden.
voor iPhone, iPad en Android

The Foos
Dit spel leert kinderen van vijf tot tien jaar programmeren. Het begint met een poppetje een stapje naar een donut te laten zetten, maar elk level wordt het moeilijker. Je leert veel en snel.
voor iPhone, iPad en Android

Mimo: Leren coderen
Leren coderen kan leuk en eenvoudig zijn. Wordt een meester in programmeertalen zoals HTML, JavaScript en Python en begin uw ideeën om te vormen in apps, spellen en websites. Mimo creëert uw persoonlijk leertraject van hapklare oefeningen die passen in uw dagelijkse routine en die u gemotiveerd houden.
Voor iPad en iPhone

Hopscotch: programmeren voor kinderen
Of het nu gaat om games, kunst, verhalen of meer, je kunt alles coderen wat je wilt met kindvriendelijke programmering. Publiceer je creaties in de volledig beheerde community van Hopscotch, waar kinderen kunnen spelen en leren van je games.
Voor iPad en iPhone

Educatieve apps voor kinderen van 10-12 jaar (groep 6, 7 en 8)

Monument Valley
De magische wereld van Ida staat vol duizelingwekkende monumenten. Haar doel is om steeds een bepaald punt van een gebouw te bereiken, maar dat valt niet mee in een omgeving vol optisch bedrog.
Voor iPhone, iPad, Android en Windows

Strip Designer
Tekentalent of niet, met deze app zet elk kind in een handomdraai een strip in elkaar. Wat Strip Designer zo leuk maakt, is dat je foto’s uit je bibliotheek uploadt. Die foto’s kun je vervolgens bewerken met filters en tekst.
Voor iPhone en iPad

Sudoku – een drakenavontuur
Sudoku meets tamagotchi. In deze verslavende app, uit de stal van Juffrouw Jannie, brengen kinderen een draak groot door sudoku’s op te lossen. Voor spelers die nog nooit een sudoku hebben gemaakt, is dit spel eenvoudig te leren.
Voor iPhone en iPad

Beste Vrienden Quiz
Quiz bij het populaire tv-programma van Zapp. Kinderen kunnen elkaar uitdagen, maar ook tegen familieleden of onbekenden strijden. Het speelveld lijkt op een memorybord. Als je aan de beurt bent, draai je een kaartje om.
Voor iPhone en iPad

Wrts
Voor het leren van woordjes en ander stampwerk is Wrts een handig programma. Van sommige lesmethodes zijn standaard woordenlijsten beschikbaar en anders moet je zelf de woordjes invoeren die geleerd moeten worden. Je kunt kiezen hoe je wordt overhoord, bijvoorbeeld Engels-Nederlands of andersom, met tekst op het scherm of als dictee.
Voor iPhone, iPad, Android en Windows

Forest
Wil je je concentreren op je huiswerk? Dat gaat het beste als je je niet laat afleiden door bijvoorbeeld sociale media. De app Forest kan hierbij helpen. Je stelt in hoe lang je geconcentreerd wilt werken, plant virtueel een zaadje en gaat aan de slag met je taak.
Voor iPhone, iPad, Android en Windows

Lino
Maak een prikbord met ideeën voor een werkstuk, bewaar leuke foto’s en interessante YouTube-filmpjes of maak een to-do-lijstje met Lino. Voor een brainstorm kun je meteen aan de slag, wil je je prikbord (canvas) bewaren of delen met anderen, dan moet je een account aanmaken.
Voor iPhone, iPad, Android en Windows

Rekenkoning 2
Met het maken van wiskundige puzzeltjes en sommen reis je van het ene Middeleeuwse dorpje naar het andere. Door dit te spelen, worden je rekencapaciteiten uitgedaagd en oefen je op snelheid.
Voor iPhone en iPad

Photomath
Leer hoe je wiskundige problemen oplost, huiswerkopdrachten controleert en studeert voor aankomende examens en toelatingsexamens met ’s werelds meest gebruikte wiskundeleerhulpmiddel. Meer dan 100 miljoen downloads en miljarden van problemen worden elke maand opgelost! Photomath is GRATIS en werkt zonder wifi.
Voor iPhone en iPad

Threes
Dit is een simpel maar verslavend dekenspelletje. Het vak is verdeeld in vier keer vier vakken, waarbij je telkens een nieuw vakje moet vullen – het is eigenlijk Mijnenveger, maar dan wat compacter.
Voor iPhone, iPad, Android en Windows

Entoennu
De app en website EntoenNu laat de canon van Nederland zien. Door middel van de vijftig ‘vensters’ wordt het verhaal van ons land verteld. Een goede aanvulling op geschiedenislessen. Bij elk venster van de canon vind je een uitgebreide beschrijving, relevante musea en websites, extra foto’s, filmpjes en een interactieve plaat.
Voor iPad en Android

Het menselijk lichaam
Precies zien wat er gebeurt in je lichaam als je eet, beweegt, kijkt, pijn hebt; dat kan met deze app. Je ziet een menselijk lichaam en als je op een lichaamsdeel klikt, kun je weer inzoomen op verschillende onderdelen en zien wat ermee gebeurt als het aan het werk is.
Voor iPhone en iPad

Drift
Met deze dwaal-app ontdek je je buurt met andere ogen. Voor elke zwerftocht krijg je instructies mee in de trant van: ‘Loop naar het oosten tot je een spoor van de geschiedenis of een kunstuiting ziet en maak daar een foto van’.
Voor iPhone en iPad

Babbel
Miljoenen mensen hebben al vreemde talen geleerd met deze app. Hij gaat in op het leren spreken en verstaan van andere talen, niet over het leren schrijven en grammaticale kleinigheden.
Voor iPhone en iPad

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.