logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Het indrukwekkende en bijzondere verhaal van Eddie The Eagle


Eddie the Eagle In een klein Brits plaatsje woont Michael Edwards, zoon van een eenvoudige stucador. Michael is een timide jongen die op jonge leeftijd van arts naar arts loopt vanwege zijn slechte knieën. Keer op keer krijgt hij te horen dat hij maar beter kan gaan lezen in plaats van sporten, dat is namelijk niets voor hem. Het eerste boek dat hij in handen krijgt is een boek over de Olympische Spelen, waar triomf na triomf bejubeld worden. Je snapt dat dit een enorme indruk maakt op het kleine ventje. Vanaf dat moment heeft Michael (Eddie voor vrienden) maar één doel: meedoen aan deze prestigieuze wedstrijd.

Eddie the Eagle

Al snel weet Eddie zich te ontpoppen als een prima skiër. Hij presteert zelfs net zo goed als de beste skiërs van Engeland, en weet zich daarmee te kwalificeren voor een plekje in het team. Helaas ziet het Olympisch Comité dat anders. Eddie is nu niet het sporticoon dat je je kunt indenken, met zijn rosse krulletjes, guitige blik en enorme ziekenfondsbrilletje. Ze nemen hem dus niet aan, hoe hard Eddie ook aandringt. Teleurgesteld komt hij thuis aan, waar hij ineens een nieuwe tak van sport ontdekt: schansspringen! Vol goede moed vertrekt hij naar het enige internationale trainingscentrum voor deze sport, waar hij natuurlijk wordt uitgejouwd door de oude garde. In een korte tijd leren schansspringen? Dat is onmogelijk. Toch houdt Eddie vol, hoewel hij keer op keer lelijke smakken van de schans maakt.

Hulp is onderweg

Zijn vastberadenheid werpt echter toch zijn vruchten af. Na een korte tijd leert hij namelijk Bronson Peary kennen. In eerste instantie alleen als zijn rol als congiërge van het trainingscentrum, maar later ontdekt Eddie dat Bronson ooit een Olympisch schansspringer is geweest voor Amerika. Een persoon om zijn tanden in te zetten dus! En na lange (en grappige) momenten besluit Bronson de Engelsman te helpen. Met succes, want hoewel Eddie the Eagle absoluut geen topprestaties weet neer te zetten ziet hij wel kans zich te kwalificeren volgens de strenge Britse regels en mag hij zo maar meedoen. Hij eindigt als laatste, maar laat zijn persoonlijke dromen daarbij wel uitkomen. En hij vestigt terloops een paar Britse records. Niet slecht, toch?

Bijnamen

Dat is dan ook meteen de reden van zijn bijnaam. Dankzij zijn enthousiasme weet hij zich niet in te houden als hij te horen krijgt dat hij een Brits record heeft gevestigd. Hij gaat letterlijk helemaal uit zijn plaat en doet daarbij meermaals een soort vogel na. De commentator van de wedstrijd geeft Eddie meteen de bijnaam Eddie the Eagle, een naam die maar wat graag wordt opgepikt door het publiek. De film is geweldig neergezet, helemaal in stijl van de jaren tachtig, wanneer de Olympische Winterspelen in de Canadese stad Calgary gehouden werden. Aan het einde worden de gemaakte filmbeelden ook afgewisseld met authentieke beelden, wat het nog een extra gaaf effect meegeeft. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal aan Michael Edwards, en heeft dankzij een mooie dosis humor een geweldig vermakelijke avond opgeleverd. Eddie the Eagle, 20th Century Fox
Tijdsduur: 101 minuten, Komedie. Verkrijgbaar op: DVD

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.