logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Economie om van te smullen, Ha-Joon Chang

Veel scholieren weten als geen ander: economie steekt lastig in elkaar. Het is zo groots en zo abstract, dat het maar lastig uit te leggen is aan iemand die er geen jaren op heeft gestudeerd. Toch zijn er mensen die de gave bezitten om uit die brei aan informatie een logisch verhaal te brouwen – en Ha-Joon Chang is er zo iemand. Met een bevlogen passie voor geschiedenis, cultuur én eten vertelt hij aan de hand van verschillende producten hoe de wereldeconomie in elkaar steekt, maar ook hoe hij zo tot stand is gekomen.

Wereldwijs

Daarbij profiteert Ha-Joon Chang van zijn internationale achtergrond. De auteur is namelijk geboren in Korea en studeerde in Engeland, waar hij nu nog altijd woont. Dat is een behoorlijke cultuurshock geweest, zoals je kunt voorstellen, maar daardoor heeft hij ook een unieke visie op de wereld. Ha-Joon Chang is daardoor in staat om op een realistische manier te kijken naar de verschillen tussen de Westerse en Oosterse culturen en hoe deze een weg heeft gevonden in de alomtegenwoordige economie. Misverstanden en vooroordelen worden bruut de grond ingestampt, kolonisatie en machtsvertoon aan het daglicht gesteld.

Fladderend

Je moet Economie om van de Smullen eigenlijk zien als een verzameling essays, anders zou je inderdaad denken dat de auteur zo maar wat door de wereldgeschiedenis fladdert. Aan de hand van korte recepten of ingrediënten, rijkelijk aangevuld met persoonlijke anekdotes en verhalen, springt Chang door de geschiedenis, raakt hij verschillende passages aan die een culturele verschuiving hebben plaatsgevonden en vertelt daarbij natuurlijk ook welke economische veranderingen die teweeg hebben gebracht. Slavernij, handel, unieke locaties in de wereld en culturele koppigheid hebben allemaal hun rol gespeeld in de economie zoals deze nu staat, zoals blijkt. En wat voor de ene gemeenschap prima werkt, blijkt voor de ander een gouden ei… of een culturele strop te zijn geweest.


Ga direct naar Economie om van te smullen op BOL.com.

Recensie over Economie om van te smullen

Economie om van te smullen laat zien dat de internationale economie niet zo makkelijk uit te leggen en te verklaren is. Er hangen zoveel factoren samen met de groei en ontwikkeling van economische trends: toeval en nieuwe ontwikkelingen op technologisch gebied, rampen en – nou ja – gelukstreffers hebben allemaal hun rol gespeeld in de ontwikkeling van de wereldwijde economie. In dit boek vertelt Ha-Joon Chang er in geuren en kleuren over, ieder hoofdstuk bepakt weer een nieuw segment. Het ene verhaal is wat logischer opgebouwd dan het andere, soms springt de auteur wel heel snel van het ene element naar het andere. Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van de amicale verteltoon waarin het wordt geschreven in combinatie met het formele ‘u’ als aanspreektitel.

Score: 8


Informatie

Titel: Economie om van te smullen
Auteur:
Uitgever: NwA’dam
Aantal pagina’s: 256
Type boek: Paperback
ISBN: 9789046829295
Prijs: 24.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.