logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Echo, Matt Haig

Matt Haig schrijft in het nawoord dat Echo eigenlijk helemaal niet bij hem past. Hij schrijft boeken voor volwassenen of voor kinderen, en Echo is meer iets voor young adults. Is het daarom slecht? Nee, zeker niet. Het is verrassend en leest prettig, zoals eigenlijk alle boeken van deze schrijver. Echo neemt je mee naar de vrij nabije toekomst, waar mensen robots hebben omarmd. Sterker nog: steeds meer mensen halen mens-achtige robots, Echo’s, in huis. Het boek speelt zich af in de wereld van de 15-jarige Audrey, wiens vader boeken schrijft en protesten leidt tegen een nieuwe technologie. En dat is best opmerkelijk: Audreys oom ontwikkeld deze robots!

Wat is een echo?

Echo’s zien er menselijk uit, maar zijn in feite robots. Ze worden gebruikt als hulp in de huishouding, gezelschap of als leraar. Dat lijkt fantastisch, maar Audrey’s vader is er tegen. Totdat er eentje in huis komt, op aanraden van Audreys moeder. Vanaf dat moment staat Audreys leven op zijn kop. Haar ouders worden vermoord en Audrey wordt gedwongen haar ouderlijk huis in Yorkshire te ontvluchten. Ze kan bij niemand anders terecht dan bij haar oom en zijn 10-jarige zoon, maar Audrey voelt dat er iets niet in de haak is. Dat verandert helemaal als ze bij een prototype-echo uitkomt, genaamd Daniel. Hij is een echo, maar wel met menselijke emoties. Samen gaan ze op onderzoek uit naar de moord op haar ouders en ontdekken dat de wereld soms vreemd in elkaar steekt…

Uitgebreide personages

Met een boek als dit krijg je heel wat belangrijke vragen om je oren gegooid. Wanneer is iemand mens, wat is het verschil met een robot? Hoe zitten emoties in elkaar en hoe moet je ze beleven? Kang niet overal is een eenduidig antwoord op te geven en dat probeert Matt ook helemaal niet te doen in dit boek. Dat mag je lekker zelf uitzoeken. Feit is wel dat de verschillende personages hierdoor goed worden uitgewerkt en uitgediept. Je duikt de gedachtegangen en vooral de emoties in van de verschillende personages. Daarnaast leest het als een spannende sci-fi thriller, want wie heeft Audreys ouders nu eigenlijk vermoord?


Ga direct naar Echo op BOL.com.

Recensie over Echo

Echo is niet altijd even origineel en bijzonder, maar dat was op het moment van schrijven (het boek komt oorspronkelijk al uit 2012) misschien wel anders. Inmiddels zijn er heel wat series, actiefilms en horrorfilms met mensachtige robots die doordraaien verschenen. Het boek stelt verschillende vragen, die lang niet overal te beantwoorden zijn. Het kweekt daarmee een stukje bewustwording die vooral de jongeren zal aanspreken en misschien zelfs wel zal veranderen voor de toekomst. Het boek is vlot geschreven, met soms iets te korte zinnen, waardoor het wat staccato overkomt. Het verhaal is spannend, sluimert soms iets te lang in overpeinzingen en omschrijvingen, maar blijft wel boeien tot de laatste pagina’s.

Score: 7


Informatie

Titel: Echo
Auteur:
Uitgever: Moon uitgevers
Aantal pagina’s: 384
Type boek: Paperback
Leeftijd: vanaf 15 jaar
ISBN: 9789048865826
Prijs: 19.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.