logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Dwars door Amsterdam, Simone Bijland

Sommige steden zijn in staat om een bepaalde indruk op je achter te laten. Dat zijn niet alleen de grootste steden, hoor, soms zijn er ook kleine steden en dorpjes die een bepaalde sfeer ademen waar je gewoon van onder de indruk kunt zijn. Ikzelf krijg altijd een boost van een bezoekje aan Amsterdam, hoe veel energie het me ook kost. Die geweldige gebouwen, de geschiedenis, de reuring van de stad! Maar na het lezen van Dwars door Amsterdam zal een bezoekje nooit meer hetzelfde zijn.

Geschiedenis ontleed

Waar Dwars door Amsterdam namelijk bijzonder goed in slaagt, is het tonen van die oude stad op een heel bijzondere manier. Met dwarsdoorsnedes! Verschillende kenmerkende gebouwen, zoals de Waag, het Koninklijk Paleis op de Dam, het Rijksmuseum en Theater Tuschinski, worden middels grote panoramaplaten open en bloot voor je neergelegd. Dat gebeurt telkens in twee stappen. Allereerst zie je een indrukwekkende tekening van het stadsaanzicht met de dwarsdoorsnede van het betreffende gebouw. Op de pagina daarna zie je dezelfde tekening, maar dan met uitleg. Alle onbelangrijke delen voor die uitleg zijn matter gemaakt, zodat ze op de achtergrond verdwijnen. Bovendien ontstaat er zo ruimte voor tekst en uitleg!

Kleine smet

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn met dit boek. Hoewel het een fantastisch boek is, vind ik persoonlijk de teksten wat minder prettig lezen. Die is namelijk puntsgewijs uitgesplitst, aan de bovenkant van de illustratie. Die brede tekst maakt de prent daardoor wat minder aantrekkelijk (dat is al een minpunt) maar het leest ook niet zo prettig. De informatie is wel leuk om te lezen, waarbij zakelijke weetjes worden afgewisseld met leuke en grappige feitjes.

Ga direct naar Dwars door Amsterdam op BOL.com.


Recensie over Dwars door Amsterdam

CooleSuggesties topper

Dit enorme boek levert een uniek beeld op van Amsterdam. Middels een flink aantal tekeningen van kenmerkende delen van de stad krijg je een dwarsdoorsnede van bekende gebouwen, die het stadsbeeld voor een groot deel bepalen. Met interessante weetjes en feitjes leer je veel over de geschiedenis van de stad, maar ook over de geschiedenis zelf. Het is een fors boek, dat lastig in de boekenkast zal passen!

Score: 9Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Informatie

Dwars door Amsterdam,
Illustrator: Simone Bijlard
Uitgever: Querido, 48 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789045123400. Prijs: 24.99 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.