logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Dwars en co, Rico Hop

dwars en co

Heb jij soms ook het idee dat het geluk je niet meezit? Dat – wat je ook doet – je nooit echt grip kunt krijgen op de situatie? Dat kun je afschuiven op pech, maar na het lezen van Dwars en Co weet je wel beter. Er zijn namelijk kleine schepseltjes op onze wereld die het ons zo moeilijk mogelijk proberen de maken: Dwarsliggers! Dwars en Co, de organisatie van Dwarsliggers, is zelfs het grootste bedrijf ter wereld. In dit boek lees je hoe een kleine groenling, een Dwarsligger in de dop, de richting van het bedrijf weet te veranderen.

Nooit te veel pech

De schepseltjes leven volgens een strikte set regels en wetten, waar iedereen zich aan moet houden. Daar worden ze wel aan herinnert door de twee leiders, die luid en duidelijk te kennen geven hoe de vork volgens hen in de steel zit. Een van de belangrijkste wetten is dat je nooit te veel pech mag geven: dan valt het op! En dat is de belangrijkste reden: zorg dat je nooit of te nimmer gezien of gepakt wordt. Om hun trucjes uit te kunnen voeren, maken ze gebruik van de meest uiteenlopende en fantasierijke spulletjes, die de wetten van de natuurkunde volledig aan hun laars lappen. Bovendien hebben deze apparaatjes de meest grappige namen. Het zijn vaak samensmeltingen van functies, vormen en vergelijkbare voorwerpen. Vooral meester Dram, de drillmeester van het stelletje die zorgt dat alle nieuwe dwarsliggers precies weten wat ze moeten doen, is een kei in het versmelten en samenvoegen van woorden. Erg grappig om te lezen!

Moraal van het verhaal

Nu is een verhaal over dwarsliggers natuurlijk al leuk en grappig. Kleine wezentjes die ons het leven zuur proberen te maken. De jonge Stip, die op het punt gaat om zijn Grote Uitdaging uit te voeren en in een week tijd 100 dwarsliggers uit te voeren, is echter niet zo goed in wat hij doet. Hij is een beetje stuntelig… en laat zich al snel vangen door een mensenkind. Dat is echt voor het eerst: nog nooit heeft iemand een Dwarsligger gezien of betrapt… laat staan gevangen! Doordat hij echter gevangen is genomen en in een hamsterkooi is opgesloten, krijgt hij een uniek kijkje in de mensenwereld. En die blijkt helemaal niet zo gemeen en wreed te zijn als hij in eerste instantie dacht! Sterker nog: sommige mensenkinderen lijken het knap zwaar te zijn met hun eigen dwarsliggers. Zo wordt de jongen, Wes, flink geplaagd door Mink, een jongen in zijn klas. Zelfs zo erg dat hij tranen met tuiten huilt op zijn slaapkamer. Op dat moment weet Stip dat ze mensen moeten helpen, niet dwarsliggen. Samen met zijn nieuwe vrienden, het droomteam Klum, Jazz en Flo gaat hij op avontuur om voor een keer een mens te helpen. En dat voelt bijzonder goed!


Ga direct naar Dwars en Co op BOL.com.

Recensie over Dwars en Co

Dwars en Co neemt je mee naar de wereld van kaboutertjes en kleine wezens, die je normaal gesproken nooit ziet. Dat is ook precies de bedoeling. Ze hebben namelijk afgesproken dat ze mensen dwarszitten. Met hun eigen grappige taaltje en bijzondere uitvindingen maken ze het ons ook knap lastig. Lampen die het niet meer doen, cola onder prik, gaatjes in tanden… nu weet je hoe dat komt. De grappen en uitvindingen zijn hoogst creatief, het avontuur een tikje voorspelbaar (maar daardoor niet minder grappig). Vooral taalkundig is het een briljant boek. Ik heb nog nooit zoveel samentrekkingen van woorden bij elkaar gezien! Voor kinderen zal het soms wat lastig te begrijpen zijn, voor kinderen met een wat groter taalgevoel is het smullen van de eerste tot de laatste bladzijde.

Score: 8


Informatie

Titel: Dwars en Co
Auteur:
Illustrator: Bas Schel
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s: 320
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 9 jaar
ISBN: 9789401471008
Prijs: 13.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.