logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Fairphone 5

In een wereld waarin we bijna alles klakkeloos weggooien als we erop zijn uitgekeken is het goed om te zien dat steeds meer merken hun stempel drukken op de bewaarfunctie en de mogelijkheid om iets te repareren. Bij sommige producten is dat wel wat vanzelfsprekender dan bij andere: er zullen weinig mensen zijn die gaan sleutelen aan hun smartphone. Toch is dat precies wat Fairphone mensen wil bieden: een smartphone die je zelf kunt repareren. Is je accu op of zit er een barst in je scherm? Dan kun je die gewoon zelf vervangen, met niets meer dan een kleine schroevendraaier! Wij mochten de Fairphone 5 reviewen, het nieuwe model van dit Nederlandse bedrijf dat zich inzet voor een duurzame economie.

De lange termijn

Het is natuurlijk een raadsel of je over vijf jaar nog goed vooruit kunt met de processor en de aanwezig opslag van deze smartphone, zeker omdat de grote merken flink hameren op snelheid en prestaties, maar als je hem voor normaal gebruik inzet zul je waarschijnlijk weinig problemen ondervinden. Zeker is wel dat Fairphone je vijf Android-updates (hij wordt geleverd met Android 13, zonder bloatware!) en maar liefst acht jaar security updates belooft. Daarmee is dit een smartphone die je echt voor de lange adem in huis haalt!

Vervangen

Het is bovendien prettig om te weten dat je verschillende onderdelen kunt vervangen. Zo zijn er maar liefst tien onderdelen die je zelf kunt vervangen. Het scherm en de accu zijn natuurlijk het kwetsbaarst en zijn om die reden prettig om te vervangen, maar je kunt bijvoorbeeld ook de cameramodule vervangen voor een upgrade! Daarmee is het niet alleen een repareerbare optie, maar ook een toekomstbestendig toestel dat je kunt aanpassen aan je behoeftes. Het toestel is overigens IP55 afgewerkt, waardoor hij tegen een flinke bui kan.

Ontwerp

De Fairphone 5 is niet het slankste model in het smartphoneschap, dat mag duidelijk zijn. Logisch ook, want de mogelijkheid om hem te kunnen repareren houdt ook in dat je overal makkelijker bij kunt. Waar sommige merken gaan voor gelijmde of perfect passende onderdelen, heeft Fairphone voor een constructie gekozen die makkelijk in- en uit elkaar te halen is… ook voor de normale gebruiker! Het toestel is dus wat dikker dan je misschien gewend bent, met zijn 9,6mm dikte. De aluminium zijkant belooft een degelijk toestel, de kunststof achterkant is met een vingernagel los te wrikken. Het heldere 6,43-inch OLED scherm is voorzien van Gorilla Glass 5. Met zijn 880 nits is het helder genoeg om overdag te gebruiken en de verversingssnelheid van maximaal 90Hz is zeker netjes. Rechts vind je de aan-uitknop met ingebouwde vingerafdruksensor, volumeknoppen en de locatie voor je sim-kaart en een extra micro-SD geheugenkaartje. Onderop vond vind je de speaker en de USB-C oplaadpoort.

Camera

De Fairphone 5 beschikt over drie camera’s (en een dieptesensor). De hoofdcamera, groothoekcamera en de selfiecamera beschikken alle drie over een 50 megapixel sensor, die prina resultaten levert. Ook bij weinig licht zetten ze nette resultaten neer. We merkten wel dat de camera-app wat traag reageerde, hij was niet zo responsief als we hadden gehoopt. Dat resulteert regelmatig in wat onscherpe foto’s bij bewegende onderwerpen, blijkbaar stelt de smartphone automatisch een langere sluitertijd in om de hoeveelheid ruis te verminderen. Bij rustigere onderwerpen laten de camera’s natuurlijke kleuren en een mooi dynamisch bereik zien. Ze zijn scherp en helder, zelfs in situaties met weinig licht of bijvoorbeeld tegenlicht. De ultragroothoekcamera laat daarentegen wat steken vallen, met name de zijkanten van de foto’s zijn vaak te veel bewerkt om de vervorming tegen te gaan, waardoor kleuren en vormen in elkaar overlopen.

Prestaties

Zoals gezegd is de Fairphone 5 vooral geschikt voor dagelijks gebruik. Niet alleen over vijf jaar, maar ook op dit moment zet de smartphone namelijk maar matige prestaties neer, die veroorzaakt worden door de Qualcomm QCM6490 processor. Laat je hem flink werken, bijvoorbeeld door eenvoudige, lichte spelletjes te spelen, zul je merken dat het toestel behoorlijk hard moet werken. Het moet letterlijk uit de tenen komen, waardoor het toestel snel warm wordt. Het is dus zeker geen smartphone voor het spelen van games, want voor andere apps werkt hij prima. De 8GB werkgeheugen en de 256GB opslag doen prima dienst, waarbij je de opslag kunt uitbreiden met een micro-SD geheugenkaartje. Toekomstbestendig zijn de 5G en Wifi 6-connectiviteitsmogelijkheden.

Milieu

De milieubewuste insteek kom je ook tegen op andere vlakken. De grondstoffen voor het toestel zijn verkregen uit eerlijk verkregen bronnen en dragen bij aan zorg voor de medewerkers in de hele keten. Zo krijg je bij deze smartphone geen beschermhoesje, snellader of oplaadkabel meegeleverd. Van de oplader en kabel snap ik dat wel, want wie heeft die niet in huis liggen, maar een passend beschermhoesje is toch wel een pre. De 4200 mAh batterij ondersteunt overigens 30W snelladen, maar houdt daarbij meer rekening met de levensduur van de batterij dan met het principe snelladen. Zo zal het een uurtje duren voor hij volledig is opgeladen. De accu gaat ongeveer een dagje mee met gemiddeld gebruik, zeker wanneer je de verversingssnelheid op 90Hz zet.

Specificaties

Fairphone 5 specificaties 

Scherm 

 • 6.46 inches OLED 
 • Corning® Gorilla Glass 5 
 • Schermverversingssnelheid tot 90 Hz 
 • 1.07 miljard kleurendisplay 
 • 300 Hz aanrakingssamplesnelheid  

Besturingssysteem 

 • Android™ 13 
 • 8 jaar softwaresupport 
 • 5 OS upgrades 
 • Mogelijkheid om alternatief OS te installeren 

Chipset 

 • Qualcomm® QCM6490 (Octa Core) 
 • Qualcomm® Adreno™ 643 GPU

Geheugen 

 • 256GB ROM UFS2.2 intern geheugen 
 • 8GB RAM LPDDR4x 

Ultrabreed

 • 50 MP Sony sensor (IMX 858) 
 • Sensor grootte 1/2.51″, diafragma ƒ/2.2  
 • Autofocus & macro modus (2,5 cm)  
 • 121 degrees FoV 

Hoofdcamera

 • 50 MP Sony sensor (IMX 800)  
 • Sensor formaat 1/1.49”, diafragmaƒ/1.88 
 • Autofocus en optische beeldstabilisatie 

Camera aan voorkant

 • 50 MP met HDR-ondersteuning 
 • 90 degrees FoV 

Beschikbaarheid van Fairphone 5


Ga direct naar Fairphone 5 op BOL.com.

Recensie over Fairphone 5

De Fairphone 5 is zeker niet voor iedereen. Het is namelijk wel een gokje dat je maakt: zal deze smartphone over 8 jaar nog altijd goed genoeg zijn om dagelijks te gebruiken? Het concept is briljant: een smartphone die je makkelijk kunt repareren en kwetsbare onderdelen kunt vervangen. Maar om er al een middelmatige processor in te zetten? Dat was misschien niet zo’n goede zet. Zelfs nu merk je al dat het toestel traag is voorbepaalde apps, vooral apps waar grafische aspecten een rol spelen, zoals (lichte) games, TikTok of Instagram. De batterij gaat een krappe dag mee bij gemiddeld gebruik. Pluspunten krijgt het toestel voor de goede hoofdcamera en de selfiecamera, maar de groothoekcamera presteert ondermaats. Echt een model dus met plussen en met minnen! Het is lastig om een toestel met deze prestaties weg te zetten voor 699 euro, ondanks zijn duurzame karakter en het feit dat het toestel een indrukwekkende 8 jaar ondersteuning meekrijgt.

Score: 7


Informatie

Fairphone 5
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 699 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.